Program za samodejni 'backup'

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
A lahko nastavim vec profilov...recimo da mi zvecer ob 2000 backupira nekaj, potem ob 2200 nekaj drugega ipd Sedaj sem testiral SecondCopy, vendar ni free

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.202
3.828
113
Lahko. Daš dva taska in nato za vsakega nastaviš kaj in kdaj se kopira.

verma

Pripravnik
2. nov 2011
258
10
18
Mislim, da lahko. Jaz imam tako, da mi dve različne mape ob istem času bacupira na drugo lokacijo. Ja imam tudi dva taska.
lp

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
V službi uporabljamo FreeFileSync, nastaviš več opravil in ti laufa v ozadju. Lahko nastaviš samo prepis novejših, obojestransko posodobitev, celoten prepis...

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
To samo fajle skopirajo, torej je backup kup navadnih fajlov in map, ali spakirajo v kaki večji fajl (en sam)? Standardni en fajl ali samosvoj?

Kako zgleda restore? Ste že delali? (če so le skopirani fajli, potem je to seveda trivialno)

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Različno od računalnika do računalnika, pri enih skopirani fajli, pri drugih 'inkrementalne' kopije, ki se izbrišejo po mesecu dni.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Uporabnik jolko pravi:
Za kateri program to pišeš?

Cobian verjetno. Pa kaj je tak problem potegniti to dol in preskusiti?

(tudi jaz ga uporabljam v določenih primerih, v nekaterih pa "xcopy /s/c/h/d/y")

Jernej

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik jernejd pravi:
Citat:
Uporabnik jolko pravi:
Za kateri program to pišeš?

Cobian verjetno. Pa kaj je tak problem potegniti to dol in preskusiti?
Pa je tak problem deliti svoje znanje iz izkušnje z drugimi?
(Slovenci so včasih veljali za prijazen narod...)

V več mesecih/letih uporabe ste namreč o programu izvedeli več, kot lahko jaz (ali kdorkoli drug) izve v celem dnevu testiranja. Za vsak program posebej, itak...

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
TaskZip omogoča točno to kar rabiš. Uporablja ga vsaj trideset mojih strank, pa še ni bilo nobene pripombe do zdaj. Backup/restore, kompresiranje, zaščita z geslom, praktično neomejeno število kopij... Must have program.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Jaz tudi Cobian uporabljam, ze par let in to vecino na serverjih. Zelo stabilen, dobro podpira mrezne diske, NASe, druge serverje,... Zelo zadovoljen.

Nastavitev je dovolj, da naredis skoraj karkoli. Imam dnevne, tedenske in se vmesne taske, ki ponoci bekapirajo. Se nikoli se mi nikjer ni sesul al ne zagnal taska. Lahko ti zip naredi, vsakic nov ali vedno isti. Inkrementalno, full, diferencialno, geslo,..uglavnem vse.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Uporabnik kostevc pravi:

Kje pri Cobian nastavim, da mi samo vsaki dan naredi novo kopijo - da staro prepiše? Hvala.

Mislim, da imajo skoraj vse verzije narejeno tako, da nastaviš Backup type=Full, Number of copies=1

Ampak če potrebuješ zgolj kopijo, potem lahko izvajaš tudi dosovski ukaz xcopy z ustreznimi parametri.

npr za shranjevanje slik na prenosni disk se izvaja "xcopy /s/c/d/y *.jpg e:\backup". To zadnje je uporabno bolj zaradi tega, ker ni treba vsakič posebej kopirati vsega, temveč prepiše samo spremenjene slike in pa seveda nove. Pa dodaja ustrezno drevesno strukturo, torej imaš na drugem disku postavljeno enako kot na originalnem.

Cobian je bolj smiselen takrat, ko želiš imeti več polnih kopij različnih dnevno spremenljivih podatkov na različnih varnostnih lokacijah in zaradi varnostnih zahtev želiš imeti tudi programske različice izpred nekaj dni, tednov ali celo let, imaš pa na voljo omejen diskovni prostor. To pomeni, da v primeru normalnega kopiranja tega diska seveda enkrat zmanjka in če nisi pozoren, potem ga pač zmanjka in se kaj hitro zgodi, da že lep čas nimaš varnostnega kopiranja. Če pa si ob zagonu (oziroma po nekaj tednih) preveril, koliko ti zavzame backup, potem lahko oceniš tudi varnostni faktor, koliko diska moraš imeti za npr. 50 polnih kopij vsak teden. Če delaš varnostne kopije izvorne kode svojih programov ali dokumentov, potem se splača imeti tudi diferencialne ali inkrementalne dnevne kopije, ker tudi dan dela v tem primeru pomeni veliko. In če si vzel zadosti diskovne rezerve, potem boš vedno imel 1 leto polnega backup-a...

Ja, če kopiraš slike, potem bo diska vsekakor enkrat zmanjkalo...

Jernej