Program za izostritev slike

valdo

Fizikalc
31. dec 2008
119
27
28
Zdravo!

Prosim, če kdo ve, kje bi bilo mogoče izostrit sliko, da bi bilo možno prebrati mere-kote - glej slike v prilogi.
Videl sem to v filmih pa me zanima če obstajajo algoritmi progami, ki to dejansko naredijo.

Kot sem napisal slike so v prilogi, če komu usple, veliko hvala.

Lp

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Akcija: Spamanje.
Reakcija: Bananje.

Jasno?

Na sliki s prostim očesom vidim, da je šrina zgornjega dela 25.6

Z obdelavo slike se to branje olajša.

Če kdo zna pomagat, naj.
Če ne, pa naj ne spema tu.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.057
205
63
Ne vem, kje si v vseh odgovorih na tole vprašanje videl spam, da je bilo treba vse zbrisati.
confused-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ne da se posamično brisat.
Vsaj ne brez pol ure dela.
Zahvali se spamerjem...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
To z brisanjem tudi meni ni čisto razumljivo...

Kljub vsemu pa odgovor avtorju:
Poskušal sem z metodami, ki jih poznam in celo s programom, ki si ga linkal na koncu teme.
Žal pa resnično dvomim, da je možno toliko popraviti sliko, da bi se dalo prebrati vse dimenzije.
Problem je v preveliki kompresiji slike, kar pomeni, da so podatki 'zabrisani'. Do sedaj še nisem videl nekega programa z agoritmom, ki bi 'uganil', kaj je zabrisano in potem to obnovil. V fimih je pač nekoliko drugače in je 'možno' marsikaj.

Je pa možno nekaj drugega. Glede na to, da je za ta pripomoček za izdelavo ravnih rogljev kar precej natančna skica in poleg nje še navodilo za izdelavo, verjetno ne bi bil velik problem dimenzije sproti prilagajati, oziroma vse skupaj narediti na novo.

In seveda tretja zadeva, zaradi katere je bil najverjetneje opravljem izbris - kupiš načrt, saj 9€ ni tako velik denar...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Evo nekaj nespamov "rešenih":

Citat:
Uporabnik DrM007 pravi:
Citat:
Uporabnik valdo pravi:
mah ... danes je skoraj vse mogoče, tehnika je toliko napredovala da še v peklu imajo klima naprave, mislim da se nekaj da napraviti z namenskimi algoritmi, mogoče niso znani "običajnim" smrtnikom.

lp,V

Seveda obstaja namenski algoritem. Reče se mu PayPal. Za 12 USD dobiš hi-res datoteko...

http://woodgears.ca/box_joint/plans/index.html

Citat:
Uporabnik valdo pravi:
Tu je free program, ki zeloo kvalitetno poveca sliko, ne ostri, poveča brez občutne zrnatosti ...
PhotoZoom Pro 4.0.6
http://www.benvista.com/photozoompro

valdo

Fizikalc
31. dec 2008
119
27
28
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
To z brisanjem tudi meni ni čisto razumljivo...

In seveda tretja zadeva, zaradi katere je bil najverjetneje opravljem izbris - kupiš načrt, saj 9€ ni tako velik denar...

ja hvala ti za temeljiti in izčrpen odgovor ...

dolgo že nisem bil tu ... opravičilo, če sem kršil red in pravilnik ... ravno zaradi tega nisem hotel lepiti linka do strani, ampak sem naredil posnetek in ga shranil, in vse ostalo, ampak je fotka imela očitno digitalno sled ali nekaj takega, nisem IT "faha" in ... očitno se nisem dovolj potrudil....

Saj ni problem za ta načrt, to spravim skup na 1-2-3, ampak mi že dolgo to hodi po glavi ... pa sem na glas razmišljal ...
Vem, da v filmih delajo to kontra, prvo naredijo dober posnetek in ga zameglijo, nato pa pokažejo kot da resnično deluje

Lp,V

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@Valdo: verjetno sva iz iste stroke (lesarstvo) ali pa je tvoj hobi te vrste, vsekakor ob tem - projekti tega inovatorja so v veliko meri prilagojeni ameriškim standardom, zlasti na področju strojne opreme.
Kljub temu pa sem prepričan, da ima kup dobrih idej in se splača pogledati. Prav tako projekte na osnovni strani, kjer so njegovi projekti objavljeni.

Me kar drži, da bi se kakšnega lotil...

LP

valdo

Fizikalc
31. dec 2008
119
27
28
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
@Valdo: verjetno sva iz iste stroke (lesarstvo) ali pa je tvoj hobi te vrste, vsekakor ob tem - projekti tega inovatorja so v veliko meri prilagojeni ameriškim standardom, zlasti na področju strojne opreme.

LP

ja hoby je, vem da je vse v colah in ostalo, saj vse te stavri (s te strani) narediš, ker je veliko fotk, ampak včasih bi bilo določene stvri fanj pokukati ... in kere sem tu včasih našel prebral čuda pa pol ...

Lp,V

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Pravzaprav sem mislil bolj na njihove varnostne stadarde, ki so marsikje na robu pameti...vsaj iz našega, torej Evropskega pogleda.