Program za image in restore (iz enega na drug PC)

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
Pozdravljeni!

Obstaja cel kup programov, ki znajo narediti sliko particije skupaj z vsemi programi, operacijskim sistemom itd. Nekateri znajo potem narediti tudi virtualno okolje iz tega. Mene pa zanima če obstaja oz. kaj predlagate, da bi lahko ob odpovedi neke strojne opreme potem tisti image prenesel na novo strojno opremo brez, da je potreba po nastavljanju driverjev (ali pa minimalno nastavljanje).

Hvala za nasvete in LP!

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.978
40
48
Jaz sem vcasih uporabljal PING, sedaj pa samo se Clonezilla. Zadeva naredi image, s strojno opremo se ne ukvarja, ker je "zapecena" v instalaciji operacijskega sistema.
Odvisno, katera je nova strojna oprema. Po mojih izkusnjah je najvecji problem, ce je drug motherboard (od tega, da sploh ne bo delalo, da se sploh ne bo pricelo bootati, do tega, da se mogoce v Windows prebijes, pa se potem zacne mnozica bluescreenov), v ostalih primerih pa nekaj nastavljanj driverjev in rebootanj, pa bi naceloma moralo biti OK. Zasledil sem, da tudi pri drugem motherboardu/CPU se da zadevo vzpostaviti, ampak preko recovery console ali karkoli ze imajo sedaj Windowsi, s cimer pa nimam izkusenj (je pa verjetno potem treba marsikaj na novo nastavljati).

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
Jaz sem enkrat zasledil program, ki ti vse sam naredi avtomatsko, ampak se žal ne spomnim imena. Zato sem upal, da ga kdo drug uporablja..

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.478
449
83
Mogoče je ideja v strežniškem konceptu virtualizacije, ki ga preneseš na desktop oz. prenosnik? Vzmameš barebone hypervizor in na njem poganjaš image (virtualni računalnik) s katerimkoli OS pač že.

Bolj enostavna ideja je običajen OS kot host + virtualizacijsko okolje, v katerem teče tvoj navidezni računalnik. Je pa bolj potratna, ker host OS zahteva več sistemskih sredstev.

V obeh primerih ob odpovedi HW vzameš image in ga enostavno preneseš kamorkoli pač že.

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
Kako pa je z delovanjem HW? USB naprave brez težav delujejo v teh virtualnih okoljih?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.478
449
83
Gut kveščn. Jaz razen USB ključev nisem notri tlačil ničesar drugega, v osnovi naj bi stvari delale.

Pri čemer pazi: prve opcije nisem nikoli preizkusil, ker je v osnovi mišljena za strežnike. Tudi izdelkov ne poznam (VMware ESX mislim, da je sedaj na voljo celo brezplačno?), ampak sama ideja se mi zdi sila zanimiva in verjetno bo kmalu široko uporabljana med IT profesionalci.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Je postopek za migracijo sistema na novo matično ploščo.
Celo uraden, opisan na MS KB.

Samo ne vem na pamet številke članka.

Torej stari sistem prilagodiš, narediš image, preneseš, bootaš pa potem..... dela.

Kot rečeno, ne vem linka, iskal pa ne bom, ker je do zdaj vsakič trajalo eno uro, da sem našel...
tongue-1.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Marezi pravi:
Kako pa je z delovanjem HW? USB naprave brez težav delujejo v teh virtualnih okoljih?

Na Windows XP Mode USB naprave delujejo brez težav. N.pr. iz enega starega Canonovega digitalca spravim slike na računalnik samo preko tega virtualca. Direkno na Win7 mi ne gre.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.978
40
48
Hja, meni en skener v XP Mode na Win7 ne deluje, pa sem ze vse probal (preview naredi, ko pa das sken, pa dobesedno obtici na pol poti). Po drugi strani pa v VirtualBoxu na isti masini deluje kot nov.
smile-1.gif

Torque_monster

Pripravnik
4. avg 2007
547
0
16
Ena verzija Acronisa je omogočala universal restore, ki potem raztegne image brez driverjev. Pred začetkom restora imaš možnost pokazati pot do mape z gonilniki za nov harware.
Do sedaj sem to uporabil dvakrat in enkrat je bilo neuspešno, ker je bil zeeeeelo drugačen (manj zmogliv) hardware in se ni niti zagnal sistem. V drugem primeru sem bil uspešen saj je bil hardware samo malo manj zmogliv.
Lahko drug teden preverim katera verzija Acronisa je to omogočala, če ima kdo željo.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Uf to bi bilo super, da samo sistem preneseš na novo matično brez ponovne inštalacije, ima kdo link? stein? :D