Prodaja / podaritev nepremičnine

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Zaradi malce doklad, se odpoveste celi bajti?
Nimam doklad, niti jih ne nameravam kdaj prejemati. Odpovedal bi se pa iz drugih razlogov.

jello

Guru
22. sep 2008
10.277
3.913
113
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Ne vem zakaj imate nekateri probleme z darilno pogodbo v tem primeru. Par let nazaj sta starša meni z darilno pogodbo prepisala pol hiše, vse stroške sem plačal sam. Stroški so bili pa naslednji:
- delo notarja: sestava pogodbe in overitev podpisov,
- taksa za vpis v zemljiško knjigo, tej se tako ali tako ne izogneš.

Ste vrednotili delež ali ste samo popisali stanje hiše ob daritvi?

Pri meni se namreč zatika ravno pri vrednosti deleža. Jaz želim da se vrednoti po gursu, darovalec pa zahteva da je vrednost približno še 1x višja kot po gursu (ker računa da bom po njegovi smrti na račun nujnih deležev poplačal kopico otrok iz njegovega drugega zakona, kar pa mi ne diši najbolj ker sem vmes v hišo vložil ca. 2x toliko kolikor je trenutna vrednost njegovega deleža po gursu). Malo zakomplicirano, ampak, zanima me kaj vpliva na vrednost podarjenega deleža ko se določa višina nujnega deleža? stanje nepremičnine ob daritvi ali vrednost deleža ob daritvi?

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Jaz bi rekel, da se nujni delež računa od vrednosti nepremičnine v času računanja nujnega deleža. Če je bila nepremičnina 10 let prej vredna pol manj ali 10x več je nepomembno. Ampak naj to še kdo potrdi.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Tole pa nekako ni logično. Čeprav nisem strokovnjak, mislim, da se morajo odšteti vsa vlaganja v nepremičnino po podpisu darilne pogodbe.
To pa seveda drži (verjetno
grin1.gif
, tudi jaz nisem stručko). Mislil sem od katere vrednosti se štarta, ko se računa nujne deleže. Verjetno se vsa vlaganja v to nekako upoštevajo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Jaz se te igrice z nujnimi deleži ne bi šel. Se ne morete zmeniti da bi ti sedaj poplačal nujne dediče? In preostanek hiše odkupil in ne dobil podarjeno. Ti bo kdo od staršev podaril ali nekdo tretji. Kakor je nekdo tretji, potem je bolje ceneje da zadevo kupiš po kolikor toliko normalni ceni (recimo 80% gursa). Če pa nekdo smatra da je zadeva vredna 2x toliko pa ti veš da ni toliko vredna, naj oni izplačajo tvoja vlaganja in tvoj nujni delež, ter zadevo prevzamejo.
Lahko pa tudi zadevo prodate, odštejete tvoja vlaganja, preostanek pa delite. In potem ne bo več foušije v SLO.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.195
3.564
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Pri meni se namreč zatika ravno pri vrednosti deleža. Jaz želim da se vrednoti po gursu, darovalec pa zahteva da je vrednost približno še 1x višja kot po gursu (ker računa da bom po njegovi smrti na račun nujnih deležev poplačal kopico otrok iz njegovega drugega zakona, kar pa mi ne diši najbolj ker sem vmes v hišo vložil ca. 2x toliko kolikor je trenutna vrednost njegovega deleža po gursu). Malo zakomplicirano, ampak, zanima me kaj vpliva na vrednost podarjenega deleža ko se določa višina nujnega deleža? stanje nepremičnine ob daritvi ali vrednost deleža ob daritvi?
WTF, meni nič jasno.

jello

Guru
22. sep 2008
10.277
3.913
113
Jasno (ali pa tudi ne) ti je če upoštevaš da se je na trgu nepremičnin marsikaj dogajalo.

Kar se hiše tiče:
- vrednost leta 2006 je bila 250k EUR
- od leta 2006-2013 je bilo v hišo s strani prejemnika darila vloženih 155k EUR
- danes je po GURSU hiša (celotna) ocenjena na 150k EUR (razumi kdor more)

Kar se tiče lastništva:
- danes sta lastnika darovalec in njegova bivša žena 50:50, ona živi na tem naslovu, darovalec od leta 2006 živi drugje
- noben od lastnikov od leta 2006 v hišo ni vložil niti centa (niti stroškov nista plačevala)
- danes bi se drugi, ki ne živi na tem naslovu svojega deleža rad znebil, med drugim tudi zaradi davka na nepremičnine
- iz prvega zakona so dediči trije otroci, eden je prejemnik darila, druga dva se dedovanju v celoti odpovedujeta
- iz drugega zakona so nujni dediči trije (sedanja žena in dva danes še mladoletna otroka).

Prejemnika je do danes hiša stala precej več kot je trenutno vredna po gursu (ker je odplačeval še stare obveznosti zdajšnjega lastnika-darovalca, ki niso imeli veze ne s prejemnikom, ne s hišo - dolga in zakomplicirana zgodba - se še kdo spomni vaskrsiča?, skratka odplačal je stare dolgove darovalca, ki presegajo morebitne nujne deleže ob njegovi smrti).

No, to so iztočnice štorije in to so razlogi zaradi katerih prejemniku ni do izplačevanja nujnih deležev ne zdaj, ne čez x let. Kakor razumem je zdaj pomembno da se napiše v kakšenm stanju je hiša, shit je pa to ker štejejo samo vlaganja od daritve dalje, ne pa tista pred njo. Notar pravi da je delež treba ocenit, ampak kot razumem itak trenutna vrednost oziroma vrednost opredeljena v darilni pogodbi nima kaj dosti veze.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Si odplačal terjatve ali si jih odkupil? Slednje bi bilo boljše..

jello

Guru
22. sep 2008
10.277
3.913
113
Se hecaš? Poravnal sem obveznosti darovalca in njegovega podjetja, ker je bila nepremičnina že obremenjena s strani DURSA, pa iste ljudi kot takrat vaskrsič sem imel na vratih (zaradi dolgov podjetja, ki je bilo registrirano na istem naslovu). In ker sem (če bi pred nekaj leti slutil kako se bo obrnilo tega nebi delal niti v sanjah) v nepremičnino toliko vlagal sem jo pač tudi reševal, oziroma jo še rešujem.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Napaka. Vem, ker sem sam delal enake.
smile-1.gif
Lahko je biti potem pameten.

Danes bi šel do upnika, odkupil terjatev poceni in zarubil bajto. Pa ti potem noben nič ne more drkat.

jello

Guru
22. sep 2008
10.277
3.913
113
Kakšna napaka Presneto, lahko je filozofirat nekaj na pamet, praksa je pa nekaj povsem drugega. Upniki firme, ki je po spletu (zame) nesrečnih okoliščin še vedno registrirana na tem naslovu so (bili) durs, banka in nekaj državnih podjetij,.....in edina varianta da se rešiš rubeža in prideš do izbrisnih dovoljenj za vpise na nepremičnini je da poplačaš celotno terjatev, stroške izvršbe, sodne stroške,....seveda ob dejstvu da si za dolgove izvedel ko je bila nepremičnina že obremenjena in ko so bile vse terjatve že v fazi izvršb.

Lahko pa seveda sanjaš za nazaj kaj bi bilo če bi bilo oziroma če bi včeraj vedel kar vem danes in če bi bil včeraj tako pameten kot sem danes.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Uf tega družinskega finančnega življenja ti pa ne privoščim. Kdo zahteva 2x gurs vrednost: mama ali oče? Zakaj pravzaprav zahteva 2x vrednost?
Mama z novo družino (z očimom, otroci) živi sedaj skupaj s teboj v tej hiši? S kom se bolje razumeš, oziroma s kom se ne moreš zmeniti po tvojem predlogu.

Ali dejansko zahtevajo izplačilo 2x vrednost gursa ali je samo zahteva po taki ceni v pogodbi (zakaj že?).
Upam, da imaš dokazila da si ti odplačeval dolg podjetja (uradno, ali vsaj translacije na tvojem trr). Shrani v sef, ker če ne boste rešili za domačo mizo tega problema, ti znajo priti prav.