Procesor AMD - AM2 in AM2+

BorutMaja

Pripravnik
23. jul 2008
97
0
6
45
Lepo pozdrav.

Imam namen kupiti nov in boljši procesor, pri tem pa sem naletel na težavo ...

Nikjer ne najdem procesorja AM2, kakršnega imam trenutno v računalniku, ki bi bil več kot 3GHz. Našel sem samo procesor AM2+, ki pa ne vem, če to paše v mojo matično, katera podpira samo AM2.

V čem je tu sploh razlika? Mi matična (AM2) podpira AM2+?

Hvala za odgovor.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
AM2 in AM2+ (in AM3) so vse ista/enaka podnožja, večina novejših AM2 matičnih plošč podpira tudi AM2+ procesorje (ponavadi s popravkom BIOSa).

Skratka pravi odgovor ve firma tvoje mamaplate (če poveš kaj imaš ti pa lahko tudi pomagamo).

tony

Guru
23. jul 2007
9.749
1.531
113
Povej model tvoje matične plošče...
zmaga.gif

BorutMaja

Pripravnik
23. jul 2008
97
0
6
45
Mislim, da je model matične plošče ... M2N-VM DVI ... Vsaj tako piše na knjigi z navodili za matično.

Lepo bi prosil za pomoč, ja.

Sicer sem tudi gledal na mimovrste.com o procesorjih in sem pod opcijo AM2 našel procesorje samo z AM3 ... kako to?

Tu je povezava do tja ... http://www.mimovrste.com/katalog/1344/am2-amd

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Se bom kar tukaj uštulil. Torej imam plato s podnožjem 775 (Asus P5QLD PRO, 775), pa sem tik pred tem, da menjam procesor. Zanima me kaj je boljša izbira:

http://www.mimovrste.com/artikel/2420031517/procesor-intel-core2-quad-q8400-266-ghz-775
ali
http://www.mimovrste.com/artikel/2420033721/procesor-intel-core-i5-650-32ghz-1156

vem, da slednji ne paše v mojo plato, pa vendar me zanima, tako realno gledano kateri je boljši, glede na to, da sta nekje v istem cenovnem rangu. Se mi morda bolj splača menjat celo plato in razmislit v i5 ali i7 procesorju?? ta opcija mi sicer ne diši, saj je moja plata stara šele nekje pol leta, pa tudi sicer ne potrebujem neke hude high-end mašine...no ja, Gothic 4 imam namen obrnit
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Cez koliko casa bos pa spet nadgrajeval skatlo, ce si zdaj zdrzal pol leta ?
smile-1.gif

Jaz ne bi menjal celotne platforme, ker bo Intel spet kmalu vpeljal novo podnozje, pa bos spet imel kombinacijo, ki je ne bos vec mogel nadgraditi. Glede na to, da razmisljas o dvojedrniku kot alternativi in da omenjas samo igranje iger, pa bi jaz vzel najboljsi dvojedrnik (serije E8xxx), kar bi si ga lahko privoscil, ce ga se kje staknes ugodno. Kaksen E8600 bi moral posekati tega I5, hkrati pa delovati normalno v tvoji plati. Ko pride Sandy Bridge in nekoliko za njim AMDjev Bulldozer, bo trg ze spet fino premesan in tale i5 bo ravno tako zgodovina, kot je E8600 danes, pa bos raje takrat razmisljal o zamenjavi vsega skupaj, ce te bo spet tako hitro zacela zuliti denarnica.

Ce dvojedrnika za staro plosco ne najdes, je pa dejstvo, da bo omenjeni i5 v igrah hitrejsi kot tisti stirijedrnik.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Jst sem nabavil Q9550, ker če bi vzel i7 bi moral še matično menjat. Zato sem rajši vzel skoraj najboljši Q... procesor in obdržal matično. Tako sem prihranil dobrih 100€.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Ma ni fora, da menjavam vsake pol leta. Imam 4 leta staro kišto, ki sem jo sproti nadgrajeval. Tale plata pa je novejša, ker mi je prejšnjo hudič vzel, pa sem na brzino zamenjal. Zdaj mi je mogoče malo žal, da nisem takrat bolje premislil in zamenjal oboje, torej plato in še cpu, saj imam trenutno v kišti nek star intelov dvojedrnik. Ostala železnina je še kar za silo. Nisem pa nek game freak, zato ne potrebujem neke hude zadeve.

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ali potem sploh potrebujes zamenjavo ? Morda lahko obstojeci procesor (napisi za katerega gre !) overclockas in tako poceni prides do boljsega rezultata, ce krepne, bos pa se vedno na istem, kot si danes. Ce gre za kaksnega od prvih Core 2 Duo procesorjev (Controe), potem se jih da zelo lepo overclockati brez da bi se drasticno grel.

Jaz bi najprej naredil to (OC), potem razmisljal o novem procesorju na obstojeci plosci, sele kot cisto zadnjo moznost pa bi razmisljal o zamenjavi obojega. Kolikor deanrja imas in kaj v resnici zelis, pa ves edinole sam (poudarjas da ne potrebujes nevemcesa, zakaj potem sploh metati denar stran ?).

Sicer je vedno tako, da cez pol leta dobis pri procesorjih vec za isti denar, a tokrat bodo tudi druge spremembe in se bos spet tolkel po glavi zakaj si malo prej kupil nekaj, kar ne bo vec zdruzljivo za naprej.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
grafično imaš dobro, edino proc menjaj, probaj dobiti kakega E8400 za 100€.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ojej, Pentium D, po moznosti si ga nabavil pol leta prej, preden je C2D ven prisel ... Jah, najbrz te ne stane prav veliko, ce vsaj poskusis ? Multiplier je pri tem zaklenjen, torej ce bo slo, bo z zvisevanjem frekvence (FSB).

Sicer pa tako, kot je napisal Jado oz. kolikor dalec se lahko stegnes: pri obstojeci plosci bos dobil ven najvec zmogljivosti za igre in vecino opravil (odzivnost sistema, gledanje filmov, pisarniski programi, brskanje po Internetu in podobne banalnosti) z dvojedrnikom (serija E8xxx), ce bi pa res potreboval stiri jedra za ceno nizjega takta (recimo ce pogosto kodiras video, kompresiras kaksne ogromne datoteke, obdelujes zelo velike slike itd.) pa pac enega quada, s tem da bo zaradi nizjega takta cca. 10% pocasnejsi pri vecini opravil, ker dodatni dve jedri samo gledata v zrak.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
mah verjetno bom res vzel kar enega rabljenega E8400. Prodajajo se za okoli 100 eur in mislim, da bo taka nadgradnja čisto dovolj za moje potrebe. Hvala vsem za poduk in predloge!

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
itaq. Jaz imam ASUS P5K-E plato in 9600GT....torej boš ti imel z e8400 boljši sistem saj ima 4850 grafo.

Nazadnje urejeno:

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
kupovat E8400 za 100€ je big fail. Tam do 70€ max. Jaz vi na tvojem mestu navil sedanji procesor, sem malo gledal se kar lepo navijajo ali pa tega prodal in kupil rabljenega quada iz familije Q8xxx ali Q9xxx., ki se mimogrede rečeno tudi lepo navijajo, če ti začne primankovati moči. Pri quadu lahko nižjo frekvenco še zmeraj popraviš z navijanjem medtem ko pri C2D jeder ne boš mogel dodajat.

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
nategno si se sam če si naročil pri solo! Malo vtipkaj solo doo v google! Na slo-tech je prav zanimiva razprava o tej firmi.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Fak!!!

12 Jurjev izgube in blokiran TRR, drugi zaprt...

Še sreča da sem izbral plačilo po povzetju...Samo kaj bo pa z garancijo če kaj crkne....jaoo...pa dobro, itak verjetno ne bo dostavljeno.
bonk.gif

mamomu, hvala za link, ravno berem izkušnje...jaooo, kdo bi si mislil. Mi je že žal. Mah nč, bom počakal da vidim kaj bodo dostavili.
crazy1.gif

edit: mah qurc sem skenslal!

mamomu, pir maš v dobrem!
cool-1.gif

Nazadnje urejeno: