Problemi s starši

Lamagras

Pripravnik
7. dec 2010
69
0
6
Ok, jaz bi prosil za kakšen resen nasvet oziroma mnenje, kaj bi vi naredili na mojem mestu. In sicer imam en velik problem s svojo lastno materjo, ki traja že kar nekaj časa, vse skupaj se je začelo, ko sem 6 let nazaj odšel na delo v tujino.
Jaz sem od nekdaj bil sorte da sem se najbolj zanesel na samega sebe, od 16. leta sem vsak prosti moment izkoristil za delo, in sem pridno delal prek študenta, ko sem dopolnil 18 let, sem odšel na delo v tujino, in takrat se je vse skupaj začelo potencirati. Bila je namreč izrecno proti, jaz sem pa imel željo videt svet, zaslužiti za streho nad glavo in ostale stvari. Ko sem bival v tujini, seveda nisem mogel kar naprej viseti na telefonu, in se ji javljati dnevno, ampak sem vsaj enkrat tedensko poklical da smo bili na vezi. Ko sem se vrnil nazaj v Slovenijo, je prvo vprašanje ki me je dočakalo bilo koliko sem zaslužil, in nič drugega, kot kako si se imel in tako naprej. Skoraj eno leto sem živel potem pri njej, dokler sva s punco kupila stanovanje in si ga renovirala in opremila, bil sem brez službe(stroškov ni imela nobenih z menoj, saj sem si vse plačeval sam in prispeval k stroškom), in to eno leto sem neprestano poslušal kako sem jo razočaral v življenju, ker sem nešolan, itn. Neprestano mi je vdirala v privatnost, ko mene ni bilo doma, mi je brskala po predalih, odpirala mojo pošto, na kar sem jo večkrat opozoril da naj tega ne počne, in nazaj dobil odgovore da dokler sem pod njeno streho, lahko počne kar hoče. Sedaj pa ko sva s punco na svojem, in bi lahko imel mir, me na dan kliče po desetkrat, čisto nekonstruktivno ( do kdaj boš v službi?, a si dobil plačo?, kaj boš mel za kosilo? in take stvarii, ki se je na noben način ne tičejo).
Kaj bi vi naredili na mojem mestu? Kako rešiti tak problem, vsak način normalnega pogovora se je še zmeraj kočal tako da sem jaz največje razočaranje ki ga ima, da se vedno samo derem, pa nikoli ne dvignem glasu nanjo.
Z izogibanjem vem da ne bom nič rešil, vsakič kko se pa probam pogovoriti, se to konča na zgoraj omenjeni način. V bistvu se obnaša tako kot da sem ji ne vem kaj še dolžan v življenju.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Zamenjaj telefonsko in prekini vse stike z njo. Žal, če pogovor ne pomaga, ti drugega ne preostane.

Glede na napisano bi bila sicer potrebna strokovne pomoči, a v to je ne moreš prisiliti.

Kot prvo pa, pri sebi razčisti, da je tvoja mati najbrž duševni bolnik in tako obravnavaj tudi njena dejanja in besede. Ne ženi si k srcu in se ne obremenjuj s tem, kar govori in počne.

Predvsem pa glej nase in punco. V takšnem primeru enostavno moraš biti sebičen in mater dobesedno odjebati. Naj se sliši še tako grdo.

Lamagras

Pripravnik
7. dec 2010
69
0
6
Ja sej kaj tega sem tudi nameraval storiti, sam to se zna celo življenje vleči za menoj. Probavam se sicer izogibat vsem stikom, sam kaj ko se na svoj telefon ne javim, prec na službenega kliče,....
crazy1.gif

B81

22. jul 2007
37.617
10.911
113
Kak te kliče, kaj boš imel za kosilo, če sta s punco v svojem stanovanju? Hodita domov na kosilo?

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Technology is your friend. Poskusi se v službi zmenit, da blokirajo njeno cifro. Če imaš ISDN ali IP telefon lahko to mogoče narediš že na samem telefonu.

Na privat telefon pa (če imaš smartphone) naloži kakšen blacklist app, da ti sploh ne bo zvonil, ko bo klicala. Ali pa prijavi nadlegovanje operaterju.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Naslednjič ko kliče in teži ji povej, da kjub temu da ni nič iz tebe že sedaj šparaš denar da ji boš plačeval dom upokojencev. Se bo mogoče zamislila in ugovila da se bodo stvari kmalu obrnile.

Sicer pa v tvojem primeru gre za pretirano pričakovanje do otroka, mati pač še ne dojame realnosti in tega da si "odrasel". A vnuke že kaj delaš? To je recimo eden takih trdih pristankov za starše, ki jim v glavi obrnejo miselnost in končno dojamejo da je njihov otrok že odrasel in da lahko sam skrbi zase.

Skratka pod črto, pokaži mami da si samostojen ker ona tega še ne dojame. Če jo skrbi pa samo za finančno prihodnost, potem ji začni pošiljat denar v stilu da vračaš tisto kar je ona zapravila zate, ko te je vzgajala!
zmaga.gif

terencehill

Pripravnik
2. mar 2011
209
2
18
A je tvoja mati samska? Kje je oce? To bi znalo marsikaj razumeti tvoj problem. Ocitno si je mati vzela tebe kot lastnino nadomestek moskega, svojo posesivnost pa reflektira s takimi dejanji kot jih opisujes.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Naslednjič ko kliče in teži ji povej, da kjub temu da ni nič iz tebe že sedaj šparaš denar da ji boš plačeval dom upokojencev. Se bo mogoče zamislila in ugovila da se bodo stvari kmalu obrnile.
Tale je dobra:)!

Pri kolegu imajo sicer dost milejšo situacijo, vendar tudi mama skos vtika svoj nos v vse stvari. Kolker vidim situacijo so tam večkrat kaki mali kregci in potem slaba volja pa jamranje za njenim hrbtom.

Tukaj jst vidim rešitev, da se vsi vsedejo za mizo in se "udari po mizi" ter jasno in glasno pove za kaj se gre, kaj koga moti... Če še vedno ne pomaga pol pa res kot so ti svetoval popolna izolacija.

Sam sem bil tudi v taki mali situaciji(živel pri tašči), pa sem se rajš odselil in sedaj s punco kraljevsko živima v podnajemniškem stanovanju. Če se ne bi odeslil pa sem že imel plan kako bom "udaril po mizi".

Lamagras

Pripravnik
7. dec 2010
69
0
6
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Kak te kliče, kaj boš imel za kosilo, če sta s punco v svojem stanovanju? Hodita domov na kosilo?

Sej v tem je največji paradoks, ne hodiva domov na kosilo, verjetno jo zanima če dovolj jem ali ne vem kaj?
confused-1.gif

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Tukaj zna bit problem. Si edinec? Verjetno tudi prijateljic nima kaj dosti in išče pozornost.

Lamagras

Pripravnik
7. dec 2010
69
0
6
Nop, nisem edinec, imam 2 leti mlajšo sestro, ampak ona je dosti "boljša" od mene, saj pridno študira, medtem ko ji ona vse financira, ima pa ona iste probleme z neprestanim klicarjenjem in preverjanjem vsega.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Za cca 10 eur si kupiš kvalitetno black listo

problem solved...
Če pride stara na vrata odpreš in brez besed za loputneš, kot pri prodajalcih....

Kmalu ne boš imel več problem, učinek je lahko celo tak, da te bo začela imeti rada......

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
No evo par nasvetov iz prve roke. Enkrat pejt domov in ji jasno povej v cem je problem in ji pac daj na izbiro, al bo umirila konje al pa ne bo vec stikov. Aja pa na telefon se pac ne javljat. No ona ne bo umirila konjev zato tebe pac magar dva al pa vec emsecev ne bo na obisk. Pol pa poklici pa bo najverjetneje vsa uzaljena ker tok casa nisi javil in ji takrat povej da ce misli se isto delat kot prej da pac pol leta ne bos poklical.

Pri meni je pomagalo in mava zdej skor normalen odnos z izjemo tega da me kadar sem na obisku skoz sprasuje ce bi se kaj jedel (ampak skoz in to vprasa v sto in eni razlicni obliki).... Meni se je dogajalo da je pri postarjih prevzemala zadeve ki so ble osebno za podpisat (ker tega ne preposljejo) in pol ni upala odpret (to solo sva ze dala skozi) seveda pa sem parkrat skoraj zamudil kak rok za pritozbo (pri davcni) itd....

pac lej napi.zdit, ignorirat pol pa znova zgradit odnos

Pa ne se sekirat nisi edini.

Je pa to gotovo to kar so opisovali soforumasi zgoraj - iskanje pozornosti + pretirana navezanost, ceprav me cudi da je taka sedaj kljub temu da si vmes bil dlje casa odsoten in v tujini. Pri meni je bil problem predvsem ko sem se odselil od doma.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
mogoče se lahko sestra pogovori z njo
lahko ji probaš razložiti, da kljub temu da si luzer, imaš lastno stanovanje in vse ostalo kar rabiš in da jo naj ne skrbi zate. verjetno bo to potrebno vsaj 30x ponoviti, da bo dojela. mogoče še fotra vključi , da jo pomiri

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
lepo se vsedete, s starim skupaj in poveš. velik sem, jem, pijem, imam življenje. prsim, d ane vdirate v mojo zasebnost in v moj življenje. ne rabite mi uničiti akr sem anredil. če ne bo šlo tako, bomo našli drugo pot do cilja, mir pred tabo.

pika.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Citat:
No evo par nasvetov iz prve roke. Enkrat pejt domov in ji jasno povej v cem je problem in ji pac daj na izbiro, al bo umirila konje al pa ne bo vec stikov. Aja pa na telefon se pac ne javljat. No ona ne bo umirila konjev zato tebe pac magar dva al pa vec emsecev ne bo na obisk. Pol pa poklici pa bo najverjetneje vsa uzaljena ker tok casa nisi javil in ji takrat povej da ce misli se isto delat kot prej da pac pol leta ne bos poklical.

Pri meni je pomagalo in mava zdej skor normalen odnos z izjemo tega da me kadar sem na obisku skoz sprasuje ce bi se kaj jedel (ampak skoz in to vprasa v sto in eni razlicni obliki).... Meni se je dogajalo da je pri postarjih prevzemala zadeve ki so ble osebno za podpisat (ker tega ne preposljejo) in pol ni upala odpret (to solo sva ze dala skozi) seveda pa sem parkrat skoraj zamudil kak rok za pritozbo (pri davcni) itd....

Je pa to gotovo to kar so opisovali soforumasi zgoraj - iskanje pozornosti + pretirana navezanost, ceprav me cudi da je taka sedaj kljub temu da si vmes bil dlje casa odsoten in v tujini. Pri meni je bil problem predvsem ko sem se odselil od doma.

Oseba vseskozi vpije, da se ceu njegou lajf skuša pogovoriti z staro (ob vsakem konfliktu) in ne pomaga.. In ti mu spet svetuješ naj se gre pogovort z njo..

in potem se sprašuješ, zakaj imajo policisti tak renome...

Stara je psihotična, kolerična in paranoična.........
Tukej ni kej nardit.... na ignor in kadar kaj nuca pokliče, če dojame je ok če ne tudi ok......

očitno pa se osebi mati smili in čaka na tvoje pametne komentarje ki jih izvaja že zdej in ne peljejo nikamor...
V današnjem cajtu serjejo vsi tastari, eni pač poslušajo, drugi pač ne in delajo po svoje in se tudi ne sekirajo....

Problem pa je pogosto takrat, ko "otrok" pr 35 še kar živi pri mami...... Mama pa ne dojame da je otrok že odrasel......

Lamagras

Pripravnik
7. dec 2010
69
0
6
Sej to je bilo narobe, ker sem šel v tujino. Jaz sem mel takrat za dokončati srednjo šolo, pa sem se raje odločil za delo, kar me je sicer zdej eno leto teplo, ker nisem službe nikjer dobil iz tega naslova, sem se pa vsaj pripravil na maturo, ki jo imam namen zdaj opraviti. Ampak ona ne vidi tega da sem jaz šel v tujino delat izključnozaradi tega ker sem hotel samostojnost, in mi je uspelo, kar mi tukaj ne bi če bi ostal.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Citat:
Uporabnik reality pravi:
Citat:

Oseba vseskozi vpije, da se ceu njegou lajf skuša pogovoriti z staro (ob vsakem konfliktu) in ne pomaga.. In ti mu spet svetuješ naj se gre pogovort z njo..

in potem se sprašuješ, zakaj imajo policisti tak renome...

Stara je psihotična, kolerična in paranoična.........
Tukej ni kej nardit.... na ignor in kadar kaj nuca pokliče, če dojame je ok če ne tudi ok......

očitno pa se osebi mati smili in čaka na tvoje pametne komentarje ki jih izvaja že zdej in ne peljejo nikamor...
V današnjem cajtu serjejo vsi tastari, eni pač poslušajo, drugi pač ne in delajo po svoje in se tudi ne sekirajo....

Problem pa je pogosto takrat, ko "otrok" pr 35 še kar živi pri mami...... Mama pa ne dojame da je otrok že odrasel......

SIcer ne vem cesa tocno nisi dojel ampak sva ze ugotovila da tebi nima smisla odgovarjat.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Citat:
Uporabnik Lamagras pravi:
Sej to je bilo narobe, ker sem šel v tujino. Jaz sem mel takrat za dokončati srednjo šolo, pa sem se raje odločil za delo, kar me je sicer zdej eno leto teplo, ker nisem službe nikjer dobil iz tega naslova, sem se pa vsaj pripravil na maturo, ki jo imam namen zdaj opraviti. Ampak ona ne vidi tega da sem jaz šel v tujino delat izključnozaradi tega ker sem hotel samostojnost, in mi je uspelo, kar mi tukaj ne bi če bi ostal.

No sej sem ti zgoraj napisal mojo osebno izkusnjo in kaj je pomagalo. Po dolocenem casu ignoriranja se je dalo lazje pogovarjat. Bi pa jaz sel vseeno se na en finalen obisk kjer bi povedal kako vidim situacijo in kaj bo sledilo. In ce pol ignoriras mas mirno vest da si prej povedal kaj bo. jaz se zdaj super razumem doma tko da ne se obremenjevat se bo ze uredilo. Pa soli zrihti cimprej
wink-1.gif