Problemček s šivalnim strojem

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Doma imamo nov šivalni stroj, ki pa ne šiva dobro, ali pa ga ne znamo pravilno nastaviti. Ni važno, kater šiv nastavimo, se spodaj začne nitka nabirati, zgornja nitka menda lepo teče, spodnja pa ne. Ko hočeš šivati, se blago ne pomika naprej, ampak igla tolče vedno po istem mestu, spodaj pa se začne nitka vozlati. Enkrat nam je celo uspelo, da smo lepo zašili, ampak nimam pojma, kako nam je to ratalo.

Šivalni stoj mislim, da je SINGER STROJ ŠIVALNI 157 YEARS/2250.
stroj_sivalni_157_years_2250_RG3700394500885.jpg

Navodila za uporabo so zelo površna, vse smo nastavili tako, kot piše, pa še vedno ne dela, kot bi moralo. Smo mislili, da je kakšen problem s čolničkom, da je preveč ali premalo zategnjen, smo temu spreminjali zategnjenost, pa nič ne pomaga. Tudi namazati smo jo že poskusili, nič sprememb. Menjavali igle, nitko, blago. Zdaj pa nam je zmanjkalo idej, kaj naj še storimo. Pa se na vas obračam po pomoč, če se kdo kaj spozna na šivanje.

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
ali se grabljice (to je tista ploščica,ki rine blago naprej) sploh premikajo ko mašino zalaufaš,probaj brez blaga
če se ne premikajo poglej,če je še kje kakšno stikalo,možno je da jih imaš izklopljene,če stikala ni potem odnesi mašino na servis
sicer pa singer že dooolgo ni več to kar je bil (še posebej ne v tem cenovnem razredu kot je tvoj)
jaz osebno bi ti priporočil elno,še posebej če veliko šivaš,5 letna garancija,dokler je v garanciji je vsako leto obvezen brezplačni vzdrževalni servis (čiščenje in naoljenje),pa še 20 urni tečaj šivanja na takem tipu mašine kot si jo kupila dobiš
žena ima že kakih 8 let model elna 3210 in ga ne more prehvaliti,dosedaj se še ni nič pokvaril

res pa je da ti stroji niso ravno poceni

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Grabljice se premikajo.

Šivamo ne ravno veliko, največkrat se kakšne hlače skrajšajo, kakšna luknja poflika, kaj zoža in podobno. Mama je vedno imela šivalno mašino doma in je navajena, da sama kaj pokrpa, sploh se to splača pri krajšanju hlač, ker so vsem predolge, pa da ni treba potem k šivilji nosit. Na Singerco je bila navajena, zato je hotela tudi zdaj to firmo, ne vem pa ne, kako je s kvaliteto te. Tudi preveč denarja ni hotela zapravljat, tako da smo se potem odločili za tole mašinco. Samo da je ne znamo usposobit.
crazy1.gif

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
fora je v tem da moraš pravilno nastaviti zgornji in spodnji sukanec. Očitno imaš spodnji sukanec nastavljen preveč na lahko in potem spodnji namesto da bi zategoval se nabira spodaj. Verjetno se zato tudi vse skupaj ustavi in ne vleče naprej.
Ko vpelješ zgornji skukanec in na roke naviješ en interval se mora od spodaj pojaviti spodnji. Poskusi jih povleči oba morata iti enako trdo. Če to ne gre moraš zategniti spodaj oziroma zgoraj. Na zgornji strani imaš verjetno gumbek, na spodnji strani kjer je navit sukanec pa moraš trdoto nastaviti verjetno z izvijačem, tako da nekoliko zategneš.
Nevem sicer kako tvoj stroj deluje, jaz sem delal uglavnem na profi mašinah. Kolegu sem pomagal šivati padala.

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
tole se žena dere iz kuhinje
hysterical-1.gif
:
1.napetost sukanca na igli je prevelika
2. pritisk tačke ni pravilno naravnan

konec idej,če to ne bo pomagalo ga odnesi na servis,dokler je v garanciji

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
@ jaka6
Ja, za zgornjo nitko je gumb, spodnjo pa nastaviš z izvijačem. Meni se že tako na oko zdi, da ima mama premalo zategnjenega spodnjega, ampak njena teta, ki je šivilja, ji je rekla, da mora čisto lahko nitka ven teči, ne vem no, bom poskusla to malo bolj zategniti, pa bomo videli.

@ dkivi
1. Se pravi, če je napetost sukanca prevelika, ga ne smemo imeti tako zategnjenega. Kar pa je ravno obratno, kar je rekel @ jaka6. Ali se motim?

2. Tačko sploh ne vem, kje se regulira.

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
če imaš preveč na lahko se sukanc ponavadi zapleta in zabije,če pa ga imaš preveč naptega pa v tem primeru ne vleče blaga naprej in igla tolče na mestu,sedaj moraš samo ugotoviti kaj je preveč oz. premalo zategnjeno in uskladiti sukanca kot je rekel jaka

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Meni se zdi, da se prvo začne sukanec zapletati, zato se zabije in pol ne vleče več blaga naprej, zato pa igla tolče na istem mestu. Bomo še malo regulirali napetost spodnje nitke, da vidimo, če bo kaj drugače.

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Zdaj je pa tako, ne glede na napetost nitke, se vedno zabija. Nova ugotovitev je ta, da spodnja nitka lepo teče, pač pa se zgornja nitka navije tam spodaj, nekje med tistim kovinskim delom, kamor se čolniček vtakne, med tista kolesca, ki se vrtijo, se zaplete in verjetno to ustavlja blago.

Any new ideas?

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
hm,nekateri čolnički so taki da jih je možno dati kakorkoli v ležišče,če je tudi pri tebi tako obrni čolniček,če še to ne bo pomagalo potem pa na servis z mašino

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Tudi čolniček smo poskušali obračati, vendar se zares usede le na eni poziciji. Če se mašina zavrti v "počasnem" posnetku, se vidi, da se zgornja nitka zatakne in ne potuje cel obrat, po navadi se ustavi nekje na polovici obrata. In potem se z drugimi obrati vse samo še bolj zamota. Sem poskušala tudi razstaviti tisto mesto, kjer se čolniček usede, če bi lahko kolecsa kaj premaknili, ampak ne gre nič spreminjati. Se pa nitka zatika, pri stari mašini nitka normalno teče cel krog, na tej pa se nekje na polovici zatakne. Sem zamenjala tudi čolniček z drugim, če bi se slučajno tja kam zataknilo, pa ni to vzrok težav. Se pa pri tanjšem sukancu manj zatika, kot pri debelejšem. Tanjšega od najtanjšega pa nimam. Ne vem, res nimam več idej, kaj bi lahko bilo narobe. Če ne bomo nič stuhtali, bom jutri klicala na servis, če lahko oni kaj pomagajo, če ne jim jo pa tja nesem.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.450
9.738
113
EU
Grabljice se že premikajo, vendar imajo dva višinska položaja.
Zgornji, ko vlečejo, in spodnji nižji, ko ne vlečejo

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
In kje naj bi bil ta nižji položaj?

Vseeno pa jaz še vedno mislim, da je največji problem zgornja vrvica, ki ne naredi celega obrata okrog čolnička in se potem tu začne zabijati. Ne vem, danes pride še ena mamina kolegica pogledati mašino, če bo kaj odkrila, če ne, pa jo nazaj pošljemo.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Mogoče pa je kje zgornja nitka napačno napeljana?

Spomnem se ko je mama lani kupila nov stroj (Toyoto) pa je v prvo, napačno napeljala nitko, ker je imel nov stroj čisto drugačen patent kot ta stari Bagat. (še v navodilih ni bilo jasno napisano kako more it zgornja nitka) Pa je potem sama naštudirala kako gre prav. (ex moški krojač po poklicu :))

Potem v drugo je pa delalo prav.

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Jah, kaj pa jaz vem, mi smo nitko napeljevali tako, kot je bilo napisano v navodilih, pa tudi na sami mašini so narisane neke puščice, ki vodijo nitko.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.450
9.738
113
EU
...pri mojem starem Bagatu je...odpreš spodnja drsno ploščo pod iglo, in premakneš skrito črno ročico navzdol.
Tiste grabljice se spustijo, in ostanejo spodaj.
Ko ročico premakneš nazaj (navzgor) in zalavfaš stroj, grabljice avtomatsko skočijo v zgornjo lego.