Problem z nadležnim zatikanjem (MacBook Pro)

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ker ne vem, ali gre za hardwaresko napako ali za softwaresko napako, bom tole napisal kar v oba dela foruma.

namreč, komp načeloma dela super, brez kakršnih koli problemov. pred kratkim pa se je računalnik med obdelavo fotografij v Lightroomu začel zatikati in obešati.

primer:

normalno obdelujem fotografije. vse deluje. potem pa kar naenkrat eno fotografije dlje časa nalaga in se ustavi. če do časa pridem v Force Quit, mi še uspe, da mi ni potrebno resetirati računalnika (Hard Reset, držim knof, dokler se ne ugasne), drugače se zatakne še Finder in moram hard resetat. zanimivo je to, da po ponovnem zagonu komp dela normalno, vse dokler ne pridem v bližino te fotke - dovlj je samo, da se v finderju prikaže ta fotka, ni nujno, da je ta fotka sploh označena, isto v Lightroomu - samo da je fotografija v vidnem polju, in se zatakne. zanimivo je predvsem to, da potem, ko mi le uspe to fotko izbrisati, da potem računalnik dela normalno naprej - dokler ne najde nove fotke, s katero se zatakne. nazadnje se mi je to zgodilo danes, prvič pred cca. 14 dni, potem, ko sem takrat fotko izbrisal, je bilo do včeraj zvečer vse okej. včeraj pa obdelujem neke fotke, in se zatakne. zbrišem fotko, komp dela naprej, do danes zjutraj, ko obdelujem čisto druge fotografije, v drugem katalogu iz čisto drugega dogodka. spet isto, zbrišem, komp zdaj dela.

zdaj, sam sem najprej posumil na disk, ampak potem bi imel verjetno probleme tudi zdaj, pa jih nimam. sumim sicer tudi Lightroom, da ima očitno nek bug, ampak potem se verjetno ne bi tudi Finder tako obnašal.

skratka, ima kdo kaj pojma, za kaj bi se tu lahko šlo? res bi se rad izognil obiska servisa, ker mi je komp osnovnega pomena pri delu.

hvala in lep pozdrav,

Dizzy

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Zaverglaj DiskUtility, izberi disk, klikni Repair Permissions, javi če je potem kaj razlike ob obdelavi tega fajla. Opcija, je še da daš Verify Disk in vidiš če kaj javlja.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
sem že hotel to narediti, pa sem med googlanjem odkril en članek oz. navodila za to, pa piše, da najprej arhivirat, pa potem to naredit, ker lahko da podakti gredo papa - je to res, al je safe to naredit?

ker bi prej probal dokončat dva projekta, pa potem, ne bi ju ravno zgubil ...
tongue-1.gif

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Lahko arhiviraš. Vendar tole ne bo pokvarjalo podatkov. Popravi le pravice. Verify disk pa itak najprej javi napake.

Od oka bi pa rekel, da imaš koruptan fajl in sicer v smislu aplikacije, ki ga je zapisala, oz. "popravila". Torej bo z diskom in datotečnim sistemom zelo verjetno javilo, da je vse OK. Pač tudi v aplikacijah za fotke se najde kak bug, v sliko zapiše kako smet, potem pa se na tej smeti dušijo aplikacije. Ampak, kot sem napisal, najprej preveri z Disk Utility, da odstraniš morebiten razlog, da je kaj narobe s pravicami na datotekah ali pa s samim datotečnim sistemom/diskom.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
evo, to sem naredil, kot si svetoval. pravice pa to sem popravil, je napisalo, da je okej.

potem sem dal verify disk, in mi je eno particijo (malo, arhivsko, 50 GB) označilo kot okej, drugo, večjo, kolikor pač je še diska (200 GB) pa napisalo, da mu nekaj ne štima, naj uporabim Disk Utility tool, ki je na priloženem CD-ju. zdaj to poganjam, ampak se mi je prvo rundo inštalacija ustavila, zdaj poskušam ponovno.

ne vem, čudno mi je vse skupaj - če bi bil disk, bi verjetno nagajal tudi pri kopiranju, tako pa mi je cca. 100 GB materiala spravil na eksterca v cca. eni uri. ne vem, zakaj mi je inštalacijo ven vrglo prvo rundo in niti ne vem, kaj še lahko sam naredim, ker sem naredil praktično vse, kar sem imel v glavi ...
tongue-1.gif

evo, ravnokar mi je inštalacijo še enkrat prekinilo ...
tongue-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
GUI?

trenutno je stvar taka:

sem z Disk Utility na inštalacijskem DVD-ju šel čez disk, kot mi je sam napisal. pa še čez obe particiji, just to be sure - skratka, vse okej. ampak - ko hočem štartat komp iz diska, se pravi normalno, mi ne zazna startup diska, in lahko štartam samo z inštalacijskega DVD-ja. v katerem lahko naredim samo Disk Utility, kar sem naredil, pa ostale sistemske teste, ne morem pa dobit ven DVD-ja oz. ne morem normalno zagnat kompa. niti se ne da DVD fizično ven potegnit, ker ni knofa, da bi ga lahko ven dal ...

če grem v reinštalacijo oz. želim OS inštalirat ponovno, pa se mi zatakne po 2/3 in napiše, da je nek error - zdaj inštaliram ponovno, magar fotknem potem in nalimam fotko sem (čeprav upam, da bo zdaj šlo čez).

drugače pa imam plan, da enostavno sformatiram in pobrišem particije in diske in vse skupaj na novo inštaliram, vendar ločeno - 50 GB za sistemski disk z aplikacijami in vsem tem šrotom, ter delovni disk, na katerem bo vse kar se dela tiče - torej mape s fotkami in podobno ...

p.s.: kaj je RAID? bi mogoče moral s tem kaj ustvariti?
tongue-1.gif
tu sem pa mrzel, pri naprednejših osnovnih stvareh mi gre, potem pa se malo zatakne, se bojim ...

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Kar se pravic in macov tiče si zgleda, še niso najbolj na jasnem. Se skoraj vsak dan srečujem s tem.
Kot opozorilo pa: NIKOLI ne dodeljuj pravic na cel disk, ker te reši samo še ponovna inštalacija sistema.
Sam niti tej repair funkciji ne zaupam. Glede na opozorilo, da si naredi prej back up pa je zgleda, da isti šmorn, kot če si sam dodeliš pravice.
Tak ti jo zagode super duper mac
evil.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
naprimer to da kr zginejo ali pa se pomešajo...
da če en uporabnik naredi nekaj, drug tega ne more uporabljat
in tako naprej.

pa nisem osamljen primer, je tega na googlu kr nekaj!

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
bi reku da je bl prpoblem z userji al pa diskom. sicer pravice nastavljam sam prek terminala, ampak za enkrat v 4ih letih nism meu enga problema...

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.483
3.886
113
Ljubljana
hmpg.net
user, grupa, vsi - tako nekako nastavljas pravice v ~nixih. Nekje ze najdes pravo skupino:)
pravice lahko pa delis na vec nacinov, pri tem pa dejansko moras vedeti, da je namen pravic to, da lahko dela vsak samo to, kar je dovoljeno, ne pa, da vsak lahko dela vse kar ni eksplicitno prepovedano. ~nixi so pač po defaultu multiuser sistemi, zato imajo pravice dobro definirane in dobro premisljene.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
@der_Alte
zato, ker delamo na strežnikih in enkrat nekdo rabi ta fajl, drugič drugi. Če se dela na enmu porjektu potem jih več dela iz istega folderja... In tukaj se mu že zaštrika. Pravice se nastavljajo/spreminjajo kar same.

@ferdo
nastavljeno je da imamo vsi vse pravice. Pa vendar si tega ne zapomnejo. Zakaj bi za vsak folder, ki ga nekdo naredi moral posebej dodajata pravice.
Čez noč so zmankale pravice lokalnem userju, čez noč ( ne isto noč) je zgini profil od mrežnega userja - ni več prepoznal gesla.

@all
Ravno včeraj je odletel en macbookpro. Ni se več prižgal dlje kot do krogca. Edina rešitev je bila ponovna namestitev sistema. Sistemski cd in popravljanje pravic ni pomagalo.

Za pravice na mac-ih in strežniku dopuščam možnost, da je kaj kje globoko v sistemu napačno nastavljeno in zato zeza. V kratkem bomo vse na novo postavli, pa pol javim, če bo kaj boljše.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Heh, jaz sem pa mislil, da so jabolcniki toliko drazji zato, ketr "samo delajo" ("they just work"), brez problemov
tongue-1.gif

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
zato, ker delamo na strežnikih in enkrat nekdo rabi ta fajl, drugič drugi. Če se dela na enmu porjektu potem jih več dela iz istega folderja... In tukaj se mu že zaštrika. Pravice se nastavljajo/spreminjajo kar same.
Na strežniku nastaviš ustrezne pravice na direktorijih in datotekah, da se avtomatično nastavijo tako, da vsi uporabniki neke skupine lahko prebirajo in spreminjajo skupne datoteke. Z določenimi servisi lahko celo na strežniku nastaviš, da uporabniki ne morejo spreminjat pravic, tudi če bi to hoteli.

Za konkretne rešitve pa... moramo najprej vedet po katerem protokolu dostopajo uporabniki do datotek na strežniku.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.687
758
113
Ja ampak kako, da se to dogaja, ko pa so MACI tak IN in nikoli ne "serjejo" ??? Čudežni Mac potem, morda je pa China copy ???

Nazadnje urejeno:

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
"Problem" OSX je v tem, da so te pravice zelo skrili uporabnikom. Zadaj pa še vedno so. V redkih primerih, ko gre kaj narobe je pa potem problem, ki bi ga nekateri reševali kar z reinstalacijo OS. Pač slabe navade še od windowsev
evil.gif