Problem radiatorji - samo polovica topla

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Načeloma to ne predstavlja problema - če vas ne zebe.

Hja ....vpašranje je ali imajo delilnike...ker če jihimajo ni lepo računajo da je temperaturaa enoakomerno po celem radiatorju - torej tudi temu primerna moč oddajanja.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Slab pretok. Zdaj zakaj e slab rpetok je pa drugo vprašanje. OBičjano so problemi ravno na priklopnih ventilih kjer...ali ga kaj sračka termostatski ventil ali pa je priprt ventil na izpustu iz radiatorja (novejši, ki imajo priklop od spodah - vhodna in izgodna voda - H člen, imajo za regulirat tudi tam, plus ekateri imajo možnost povratka že na samem H členu....zdaj ti tega nimaš, takod a vsaj ta problem odpade).

V kolikor naj bi bili ventili OK potem je problem nekje drugje..najprej povečaj pretok črpalke (če imaš lastno etažno ogrevanje in seveda črpalko z možnostjo nastavitve vrtljajev).

Samo keromenjaš še lojtro z istim problemom bi se lahko sklapelo da je v celotnem sistemu preslab pretok vode (skoraj ničelen)...ima pa tudi lojtra drugače možnost regulacije povratka...tako a tudi tam preglej če so vsi ventili odprti do konca.

kolikor vem je stanovanje v bloku,problem ni v ventilih radiatorjev verjetno je problem in to hidravlični ker nimajo sistema hidravlično uravnovešenega.na vseh dvižnih vodih se pri zelo velikih sistemih kot so bloki (skupno ogrevanje ) vgradijo ventili za ur
confused-1.gif
avnovešenje (glej splet danfuss ) prikazane so celo sheme delovanja in v tem je velik problem da sistem ne deluje kot bi moral.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik joejoe pravi:
Pri naših radiatorjih je na povratnem vodu tudi ventil. Z njim lahko uravnavaš pretok vode skozi radiator. Preveri, če imaš tak ventil in če

je odprt.

na povratku se nikoli neuravnoveša pretok vode pri radiatorjih zakaj ? če bi hotel to narediti bi moral iti po celem dvižnem vodu in pripirati vse radiatorje ki grejejo preveč za kaj ni logike. na vseh dvižnih vodih se v kleti montirajo ventili za hidravlično uravnovešanje tlaka ki se po vgraditvi izmeri in nastavi. Edino kar nahko nastaviš v stanovanju je da nastaviš pretoke na dovodu tople vode v radiator,samo zato moraš imeti vgrajene takšne ventile.
zmaga.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Da se uštulim v temo.

Vse radiatorje sem odzračil, samo enga ne morem-se še vedno pretaka v njem. Poskusil sem ko pumpa ne laufa in ko laufa pa ni efekta.

Je pa na istem nivoju kot ostali, višji sta le še dve lojtri.
ja pa kaj imaš svoj sistem ogrevanja v bajti ? če imaš probaj to: zapri vse radiatorje ki so vezani na ta vod ; in odzrači tistega v katerem se pretaka ne pozabi sistema prej malo dopolniti. druga varianta : zapri na radiatorju dotok tople vode in prezrači radiator ,če ne uspe ponovi tako da zapreš povratek.priporočljivo pa je da črpalka ne dela .
grims-1.gif

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
310
7
18
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Pa saj so že napisali da je radiator pol vroče-pol hladno posledica (pre)majhnega pretoka.
Neodzračen radiator je mrzel na vrhu in ne spodaj.

Iz prakse ti povem, da sem sam imel radiator zgoraj topel in spodaj mrzel. Po odzračitvi je OK.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik b_t pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Pa saj so že napisali da je radiator pol vroče-pol hladno posledica (pre)majhnega pretoka.
Neodzračen radiator je mrzel na vrhu in ne spodaj.

Iz prakse ti povem, da sem sam imel radiator zgoraj topel in spodaj mrzel. Po odzračitvi je OK.

moja praksa pravi drugače; če imaš zrak v radiatorju je zgoraj od ventila desno mrzel -zrak v radiatorju :logika zrak je lažji od vode se nabira stalno na vrhu to se pravi da so vse pipice na radiatorjim na najvišji točki-drži !!. kot sem že napisal problem je v hidravličnem uravnovešenju sistema ogrevanja,se pa to izrazito vidi v velikih sistemih-ne vem če si ga kdaj sploh delal.?
sprasujem se.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
kot sem že napisal problem je v hidravličnem uravnovešenju sistema ogrevanja,se pa to izrazito vidi v velikih sistemih-ne vem če si ga kdaj sploh delal.?

In kdo mora to uredit oz odpravit?
tako kot ti je že predhodnik napisal,ta špas pa ni poceni to pa lahko naredite le pred naslednjo kurilno sezono. zberete ponudbe in izberete naj ponudnika
grims-1.gif