Primorci in njeihov problem z Italjani

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.594
5.180
113
1. Sosedi se nikjer na tem delu zemlje ne gledajo lepo.
2. Mislim, da je za kraševca enako, če kupi Italijan ali ljubljančan.
3. Prodajalec bo seveda prodal najboljšemu ponudniku.
4. Težko je za domačine, ki bi radi kupili kaj, pa je v njihovem okolju zaradi popularnosti te zemlje naenkrat postalo predrago.

Kaj storiti, če sploh kaj, pa nimam pojma.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
a se samo meni zdi, al na tem forumu ni nobenga iz tistih koncev???

sem pa mišljenja - kdor prodaja, pač prodaja. če je zadeva na trgu, jo lahko kupi vsak.

pri nas so tud bili travniki smešno poceni pred 15 leti... zdele postajajo pa najboljše parcele za prodajo. seveda se je vmes dobilo zazidljivo dovoljenje... kaj si sedaj misli tisti kmet, k je tist travnik prodal po 1000sit/m2?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.594
5.180
113
Seveda za spremembo v zazidljivo potrebuješ politično podporo, ker na osnovi te (in samo te) se te stvari delajo. Te pa mogoče oni kmet ne bi dočakal v 100 letih.
Če imajo lahko likovna dela varovalko, da je umetnik udeležen pri dobičku od naslednjih preprodaj svojih del, ne vidim razloga, da ne bilo tako pri zemlji.

tincelj

Pripravnik
1. okt 2008
430
0
16
obalca
jaz sem iz teh koncev, pa ne pretirano moti, da italijani odkupujejo hiše in zemljišča. na Krasu je ogromno na pol porušenih, zapuščenih hiš in hvala bogu, da se nekdo najde in jih obnovi. pa naj bo to italijan, ali pa španec.
poleg tega bi morali razmišlat o tem, da nam to prinese kar nekaj dobrih stvari. npr. nakupujejo v naših trgovinah, nam plačujejo davke,...
edino kar me mtoi je pa njihov odnos do nas. no, niso vsi isti. ampak ogromno nas ima še vedno za drugorazredne "ščave" (to po tržaško pomeni sužnji). in še to, da se nikakor nočejo naučiti slovensko in skoz lapaj sam po njihovo. je pa tudi res, da tle smo tudi mi malo krivi. saj bomo takoj, ko nas italijan ogovori v italijanščini, takoj odogvorili nazaj po italijansko. jaz npr. če grem v Trst, bom govorila italijansko, pa čeprav vem da jih 3/4 razume slovensko. sam zanalašč nočejo govoriti.

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Težko, da bodo Italijani kaj dosti pokupili, ker so se čez večino Krasa že zdavnaj naselili "prebivalci osrednje Slovenije". Mogoče pa prav oni prodajajo svoj vikendice Italijanom, ker so zavohali €? :D

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.619
89
48
Citat:
Uporabnik creep pravi:
Težko, da bodo Italijani kaj dosti pokupili, ker so se čez večino Krasa že zdavnaj naselili "prebivalci osrednje Slovenije". Mogoče pa prav oni prodajajo svoj vikendice Italijanom, ker so zavohali €? :D

Ja prej bi reku da je tkw. Forešti s krasa ugavnem.
bonk.gif