primerjava stroškov trgovalnih računov?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.754
6.745
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik andmer99 pravi:
Citat:
Uporabnik masevc pravi:
prejšnji teden je bila lestvica v Financah. Če so vse zajeli ne vem, je pa bila po mojem spominu najcenejša NLB.
http://infogr.am/ed23a079-c176-42e9-bf4f-6c29288afff6

da je enkrat NLB toliko cenejša od vse konkurence, to pa si ne bi mislil! se že grem prebijati še čez njihov cenik.
Si se ze prebil?
Predvsem me zanima kak bo strosek, ce bos želel delnice preneseti na drugo bph (ker
Se bo nlb iz najcenejse cez noc prelevil v najdrazjo).

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Kako se teh delnic znebiti brez stfoskov ? Vipa mi jih je iz 850€ vrednosti pred leti spravila na 14.00 €. Krivda je tudi moja ker sploh nisem spremljal... Torej kako se resiti tega brezplacno ce se da ?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Da se jim odpoveš... sam imam 4 delnice KDja in bi moral doplačati 11€ na NLB da se jih znebim (prodam). Tako da se jih bom odpovedal.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
Izvede se tako da naslednjih 5 let delaš to kar si s temi delnicami delal zadnjih 26 let. Se pravi nič.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Izvede se tako da naslednjih 5 let delaš to kar si s temi delnicami delal zadnjih 26 let. Se pravi nič.
Za kar bo seveda nastal tudi strošek in nihče ti ne jamči, da po 5 letih tega stroška ne boš prisiljen poravnati.
smirk-1.gif

Če res ne želiš nobenih stroškov, je KDD potrebno posredovati zahtevo za opustitev. Obrazec je na njihovi spletni strani https://www.kdd.si/imetniki/poslovanje_z_vp/opustitev_vp

andmer99

Pripravnik
11. okt 2007
160
0
16
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik andmer99 pravi:
Citat:
Uporabnik masevc pravi:
prejšnji teden je bila lestvica v Financah. Če so vse zajeli ne vem, je pa bila po mojem spominu najcenejša NLB.
http://infogr.am/ed23a079-c176-42e9-bf4f-6c29288afff6

da je enkrat NLB toliko cenejša od vse konkurence, to pa si ne bi mislil! se že grem prebijati še čez njihov cenik.
Si se ze prebil?
Predvsem me zanima kak bo strosek, ce bos želel delnice preneseti na drugo bph (ker
Se bo nlb iz najcenejse cez noc prelevil v najdrazjo).

Cenik NLB je TUKAJ.

Če sem jaz prav pregledal ta cenik, potem so se novinarji Financ v svoji tabeli kar lepo zmotili. Po ceniki NLB stane prenos iz KDD in držanje delnic za 1 leto pri povprečno vrednih delnicah 1000 EUR sledeče zneske:
- strošek prenosa iz KDD na NLB: 2 EUR
- mesečni strošek vzdrževanja računa NLB: 0,02% mesečno = 2,40 EUR/letno
- mesečni strošek vzdrževanja za KDD: 0,02083 % mesečno = 2,50 EUR/letno
=================
SKUPAJ za eno leto: 6,9 EUR

Od drugega leta naprej pa naj bi bil strošek 4,9 EUR letno. Kar je ravno pod tisto mejo 0,5% letno, ki so jo poslanci zapisali v zakon, večina bankirjev in borznikov pa sedaj veselo kreativira s postavkami za sve i svašta. Velja pa to seveda, dokler ne spremenijo cenika. Sicer je po tem izračunu NLB še vedno najcenejša, ne pa več toliko, kot je bila v tabeli Finance. Sem mogoče še kaj spregledal?

Glede prenosa na drugi trgovalni račun: če jaz prav gledam, stane trenutno takšen prenos 10 EUR. Ti pa ta info čisto nič ne pomaga, kajti če se zdaj odločijo nabrati množico ljudi kot najcenejši, nato pa dvigniti tarifo za 10x, lahko seveda poljubno dvignejo tudi tarifo za prenos. In si sitting duck. Saj smo baje hoteli free market in te zadeve..

PS: je pa lepo videti, da sta NLB in SKB celo cenejši kot tista kao "ugodna" rešitev, ki jo ponuja združenje malih delničarjev, kjer mi slabo rata že, ko slišim besedico vseslovenski.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.754
6.745
113
pri taščici
A lahko špekuliram kako se bo gibal tečaj modre zvezde od ilirike?

Alta naj bi za KDD prenos te opravičila vstopnih stroškov pri skladih. Samo kaj ko pa ima najdražje vodenje ( po tabeli financ)

NLB in druge poceni: a za bančnike pa ne velja tak člen kot pri drugih naročninah, kjer te morajo en mesec ( al dva) pred spremembo pogojev ali cenika obvestiti in če se s spremmebami ne strinjaš, greš lahko brez penalov od njih. ( ajd mobitel moraš plačat če si imel aneks na njega vezan)

andmer99

Pripravnik
11. okt 2007
160
0
16
tečaj modre zvezde od ilirike? tiste ilirike, ki novinarjem niti ne posreduje svojega cenika? če sem se certifikatskim skladom na daleč ognil leta 1994, kot 18 letni mulc, se bom novi verziji certifikatnega sklada ognil tudi sedaj. če sedaj pogledam nazaj, sem v bistvu kar zadovoljen s tem kaj sem uspel "narediti" iz svojega 100kSIT certifikata.

Alta - za to varianto nisem slišal, zaenkrat bi rad držal delnico. Diverzifikacija naložb pa to.... a Alta pa nima nikoli akcije, ko je vstop v sklad brez stroškov? ker potem ta prenos na njihov sklad ni ravno neka ekstra ugodnost.

Kako je s spremembo pogojev pa res ne bi vedel. Je kakšen bančnik tukaj? se pa spomnim, da vsaj NKBM vedno napove podražitve cenika TRR vsaj 1 mesec naprej.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Za kar bo seveda nastal tudi strošek in nihče ti ne jamči, da po 5 letih tega stroška ne boš prisiljen poravnati.
smirk-1.gif

Če res ne želiš nobenih stroškov, je KDD potrebno posredovati zahtevo za opustitev. Obrazec je na njihovi spletni strani https://www.kdd.si/imetniki/poslovanje_z_vp/opustitev_vp
Ej ne vem, če bi bil lahko za to kakšen strošek. Sigurno bi bila čez pet let zelo huda galama, če bi se kdo izmislil kakšen dodaten strošek s tega naslova.

Meni je tale "zahteva za opustitev" bolj sumljiva - da ne bodo preko tega kakšen paralelni sklad naredili in pokradli "opuščene" vpje. Tudi jaz se bom raje poslužil "ne bom naredil nič" opcije (že iz principa
evil.gif
).

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Mislim, kakšen odgovor je to ... "Ej ne vem, če bi lahko bil ...". Strošek je in pika. Obljublja se, da bo tega stroška oproščen lastnik delnic, katere so nič vredne. Če se bo čez 5 let še kdo spomnil teh obljub, pa je drugo vprašanje. Pa tudi nikjer nisem zasledil nekega postavljenega cenzusa, kdaj boš oproščen.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Ne se razburjat. Stroška ne bo in pika.
evil.gif
Kje to piše, da bo? OK, država in sodišče imata zihr "enormne" stroške s tem, da nekje laufa server in en sistem, ki bo "vodil" te pozabljene papirje - in to je seveda krito iz našega (davkoplačevalskega) denarja. Ne vidim pa prav nobenega razloga, zakaj bi nekdo, ki mu zdaj, ko so vse pokradli, popolnoma "dol visi" glede te krame, bil pripravljen še dodatno karkoli prispevati za vzdrževanje tega pacienta.

Pa da še "narišem":
- v 90-ih dobi državljan certifikat;
- ker naivno verjame, da bodo PIDi čez nekaj let pretvorjeni v čisto prave normalne vzajemne sklade, kot so prisotni na razvitih trgih, se pretirano ne ukvarja s tem in naloži vrednost v kakšen perspektiven PID;
- skozi leta zakonskih lukenj in pomanjkanja kontrole in reda tajkuni pokradejo in "prestrukturirajo" ves ta kapital, da od PIDov ne ostane prav veliko, o vzajemnih skladih, ki bi nastali iz tega, pa seveda ne duha ne sluha;
- pride leto 2016 in ukinitev računov pri KDD, pa se s tem človek zaradi par evrov ne ukvarja več, kaj šele, da bi bil pripravljen karkoli plačati za nekaj, kar so tako ali tako razni Lahi, Šušteršiči, Horvati, Valanti in druga zalega pokradli ali "prestrukturirali".

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.754
6.745
113
pri taščici
Vrednost teh delnic pa je?
Iz gornjega linka pa

odni depozit je brezplačen če:
vrednost delnice ne presega 100,00 EUR in
zadnji dve leti iz naslova delnic niste prejeli nobenih dividend.
Za vse ostale bo sodni depozit plačljiv in znaša 15 % od vrednosti delnic oziroma največ 410,00 EUR.
Delnice se lahko hranijo na sodnem depozitu do 5 let, po izteku 5 let pa bodo neprevzete delnice prenesene na demografski sklad Republike Slovenije.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Kaj sploh pomeni sodni depozit? Lahko prideš do teh delnih po recimo 4 letih "ležanja" in kakšni so potem stroški prenosa?

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
388
83
Vipavska dolina
Citat:
Uporabnik poldo pravi:
Kako se teh delnic znebiti brez stfoskov ? Vipa mi jih je iz 850€ vrednosti pred leti spravila na 14.00 €. Krivda je tudi moja ker sploh nisem spremljal... Torej kako se resiti tega brezplacno ce se da ?
Imel isto na Vipi holding, sem se jim odpovedal (strošek 3€ za overitev podpisa). Obenem izvedel da imam še en del delnic za katere trenutno ni treba niti skrbet (mislim da sklad triglav evropa ena al nekaj takega) v vrednosti skoraj 400€. Je pa res, da mi za slednje niso sporočali že ne vem od kdaj, ob "oddaji" certifikata vem da sem imel enih 28 drugih 67, tistih 28 ne vem kam so šle. Sedaj pa ko smo tole urejali so mi povedali kje se "nahajajo". Tako da če si spremljal vrednost (jaz sem imel VHDR) zgolj preko neta oz. teleteksta bi se mogoče izplačalo iti na banko pa da ti tam povedo kaj in kako, mogoče imaš tudi ti še kakšne za katere ne veš.
smile-1.gif

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Reminder, če še kdo ni zrihtal. Jaz sem danes letel na DBS in uredil, skoraj pozabil na to novo izmišljotino.