Primerjava gps-ov

nika

Zelenc'
4. jun 2008
8
0
1
Pozdravjeni,
kupiti nameravam navigacijo, vendar se na te reci ne spoznam. Prebiram vaš forum, iz katerega sem izvedela že veliko podatkov. Ker pa se še vedno ne morem odločit katero firmo in kateri tip naj kupim, vas prosim za pomoč.
Morda že kje obstaja kakšna primerjalna tabela, vendar je sama še nisem zasledila. Potrebujem karte čimveč evropskih držav. Zanima me kako je s posodabljanjem (pri katerih je plačljivo in pri katerih ne), kateri ima boljše karte, vodenje, poi, radarje itd.
Predvsem me zanima primerjava med igo-tom, ki se dobi v tušu, Beckerjem iz Mercatorja in Garminovimi napravami. Oziroma kaj drugega, kar trenutno priporočate.
Prosim za pomoč ali link, če veste kje to že obstaja.
Hvala in lep pozdrav vsem skupaj.
N.

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Tukaj boš našla vse in še več. Mislim da avtor strani celo sodeluje na tem forumu in lahko rečem, da je nepristranski.

Če rabiš navigacijo pretežno za Evropo se izogibaj Garminovih zemljevidov.
V kratkem bo na voljo na Slo tržišču še ena nova naprava. Stala bo okoli 260 €. Kdo jo bo prodajal, pa še nimam informacij.

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik Drago pravi:
Tukaj boš našla vse in še več. Mislim da avtor strani celo sodeluje na tem forumu in lahko rečem, da je nepristranski.

Če rabiš navigacijo pretežno za Evropo se izogibaj Garminovih zemljevidov.
V kratkem bo na voljo na Slo tržišču še ena nova naprava. Stala bo okoli 260 €. Kdo jo bo prodajal, pa še nimam informacij.
Hvala
smile-1.gif

Ja, avtor strani tudi sodelujem na forumu
smile-1.gif
Stran je pravzaprav deloma tudi desni podaljšek revije SWPower, ter glih v trenutni številki (revija izšla predvčeraj) je tudi primerjalni test navigacijskih sistemov. Če mi bo čas dopuščal bom jutri objavil še test 5 drugih naprav.

V torek bo predstavitev naprav Mio, ki si jo omenil, kaj več pa bom vedel povedeti v torek večer, ko se vrnem iz PRESS konference.

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
Zakaj pa se bi naj izogibala garminov? Za moje pojme deluje čisto solidno in ima dobre karte.

Sicer pa si s tem spet odprla temo, v kateri bo vsak hvalil svojega.Težko je reči, kateri ima boljše karte, vodenje ipd.(spet zato, ker bi vsak hvalil svojega). Resnično pa bi ti svetoval, da si kupiš swpower in si prebereš test.

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik matejdro pravi:
Zakaj pa se bi naj izogibala garminov? Za moje pojme deluje čisto solidno in ima dobre karte.
E vidiš tu se vse začne.
Garmin je preprosto zaostal. Na SLO trgu je še vedno popularen, saj itak vsi govorijo samo garmin garmin garmin garmin garmin pa garmin to pa garmin ono.. sem že omenil garmina?
E to je to... vsi samo garmina naprej tiščijo.

Pa če se malce razpišem.
1. obupno počasni so.
Model 770 (kao med top, stane 469 EUR) rabi za izračun poti MB Linhartova - Hannover, Messeplatz 116 sekund. A glej ga zlomka -
EasyTouch ET-909 stane 189 EUR in zadevo izračuna v borih 16 sekundah.
Evo nekdo se bo obregnil v to, da se ne moreta primerjati, ker je en kao top model, drugi pa vstopni. TOP ima not še bluetooth itd.. Easytouch nima bluetootha, ima pa isto predvajalnik slik, videoposnetkov (garmin nima) itd.

2. Kartografija v tujini je pri TeleAtlasu dosti boljša..Pri nas je malce drugače.
Ker pa naše SLO ovčice dosti hodijo na Hrvaško morje, pa moramo pogledati še tole:
City Navigator 2008 ima na Hrvaški pokrita naslednja območja:
hrvatska.jpg

Vmes pa ima potegnjene še črte za glavne ceste.
Med Piranom in Pulo je natančno 0 naselij. Ja, prav sem napisal. Čisto nobenega ni.

Neposredna primerjava istih zaselkov med iGO 2006 in Garminovim City Navigatorjem 2008:
Poreč:
cnporec.jpg

hr1porec.jpg

Funtana:
cnfuntana.jpg

hr2funtana.jpg

Šibenik:
cnsibenik.jpg

hr3sibenik.jpg

Enako pokritost kot iGO ima Garmin samo v mestih Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula, Rijeka in nekaj naselij (glej zemljevid zgoraj).

Če pri Garminu želiš imeti pokritost Hrvaške s pokritostjo ulic ipd. pa moraš imeti AdriaRoute, ki pa stane dodatne 110 EUR, s čimer pa prideš na konkretno višjo ceno pri nakupu.
Torej je cena DALEČ od te pri EasyTouchu.

Pri Easy Touch 909 gre za to, da kupiš napravo, ter se pelješ, ne pa da kupiš še te mape, one mape.. tisto in ono, ali pa da morebiti ukradeš AdriaRoute iz spleta in ga odkleneš. Tu si potem že v kaznivem dejanju tatvine avtorskih pravic.

Poleg tega 90% uporabnikov nima pojma kako in kaj z Mapsourceom.

3. Garmin je zaostal kar se tiče grafičnega prikaza, nima opcij za razvrščanje na pasove (Navigon Lane assistant), niti malo bolj očesu prijaznega vodenja.

4. Programska oprema šepa in je zastarela

Če gledamo vstopne modele z Wide ekranom pa pridemo obvezno do modela 200W, ki stane 169 EUR (napram Easy Touch 189EUR), ampak imaš pokrito le področje alp, medtem ko pri ET909 celotno Evropo.. pa smo spet pri mapah in nalaganju legalnih in nelegalnih verzij...

Poleg tega se meni še nikjer ni zgodilo, da bi mi katera od navigacij na ravni cesti brez izvozov naslednjih 10km rekla "peljite ravno". Pri garminu se mi to dogaja.
Isto se mi godi da garmin izjavi "se držite levo". Kdaj ali kje se naj držim levo/desno? Tu? Čez 100m? Čez 10km?
confused-1.gif

Skratka Garmina je povozil čas in mora nekaj konkretno spremeniti. Šele potem bo spet resen konkurent, ki ne živi samo od imena.
smirk-1.gif

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
Tale post si morem nekam shranit :D Samo en popravek. Navigon ima reality view in ne lane assistent. To ima TomTom. Gre pa za isto zadevo ja
smile-1.gif

Drugače pa poglej še malo za Navigon napravami. Zadeva ima zakon programsko opremo, dosti boljše od Garmina, le statistika manjka, če to kaj pomeni.

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik OldSkul pravi:
Tale post si morem nekam shranit :D Samo en popravek. Navigon ima reality view in ne lane assistent. To ima TomTom. Gre pa za isto zadevo ja
smile-1.gif

Drugače pa poglej še malo za Navigon napravami. Zadeva ima zakon programsko opremo, dosti boljše od Garmina, le statistika manjka, če to kaj pomeni.
Navigon ima:
Reality View Pro - za izvoze iz avtocest:
B000S11K5U-5-lg.jpg

Lane Assistant Pro v križiščih (na hitro ne najdem slike). Gre pa za to, da ti pokaže kateri pas v križišču je namenjen kateri smeri.. levo - desno - naravnost...

edit: našel še sliko
353958-navigon-8110-01.jpg

Priponke

• 353958-navigon-8110-01.jpg
    353958-navigon-8110-01.jpg
    56,6 KB · Ogledi: 325
Nazadnje urejeno:

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.576
4.496
113
49
Na sončni strani ALP
Je komu uspelo takšen prikaz križišč pričarati tu na naših SLO cestah?
Imam Navigona 7110, pa tega še nisem videl.
rolleyes-1.gif

Tudi izračunana pot je daleč od popolne. Tu me Garmin z AdriaRoute še vedno vodi veliko boljše!

Poleg tega je občutljivost displeja Navigona daleč za Garminovo. Pri navigonu, če ne tipkaš s priloženim svinčnikom,
sploh noče potrditi polja, ali pa potrdi sosednje. Tudi to je pri Garminu precej boljše. Pa še vmesnik mi nudi točno to
kar rabim. Poglej karto in Kam naj me pelje...

Nazadnje urejeno:

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
A majo teli PNA od Garmina isto vpisovanje krajev kot pri Garmin XT programu? Ker če ja, potem je to zanič narjeno.

Drugače v SLO menda težko vidiš tist lane assistant od Navigona, če sploh... Bojo moral še zrihtat. Je pa nekaj zanimivo. Poslal sem nekaj popravkov na njihov Map Report al kaj je tista njihova funkcija in so mi jih zavrnili z obrazložitvijo:
NAVTEQ is continuously expanding its coverage in “Slovenia”. Detailed information regarding this area is currently not available in the NAVTEQ database. Detailed coverage of this area will be present in the future.

Drugače pa upam,d a bo naslednja verzija map prinesla kakšne malo bolj konkretne spremembe... da ne bo Slovenija slučajno spuščena. Pa tudi kaj več POI bi lahko bilo!

nika

Zelenc'
4. jun 2008
8
0
1
Hvala za vse vaše odgovore. Vendar mi še vedno niste povedali, kako je s posodabljanjem.
Iz povedanega sklepam, da je bolje kupiti Igo-ta kot Garmina. Drži?

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
počakaj na moov modele od miota. Ta tedn bo rpedstavitev v slo. Menda bo slo zemljevid na ravni AdriaRoute (Garmin)+slo vodenje+slo meni.
Za teste malo poguglaj (moov 310 recimo)

Drugače pa ne kupuj naprav z igo 2006 softwerjem, ker je zadeva že zastarela in ga je nadomestil igo 8.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Je komu uspelo takšen prikaz križišč pričarati tu na naših SLO cestah?
Imam Navigona 7110, pa tega še nisem videl.
rolleyes-1.gif

Tudi izračunana pot je daleč od popolne. Tu me Garmin z AdriaRoute še vedno vodi veliko boljše!

Poleg tega je občutljivost displeja Navigona daleč za Garminovo. Pri navigonu, če ne tipkaš s priloženim svinčnikom,
sploh noče potrditi polja, ali pa potrdi sosednje. Tudi to je pri Garminu precej boljše. Pa še vmesnik mi nudi točno to
kar rabim. Poglej karto in Kam naj me pelje...

Najprej bi (kot že nekdo pred mano) izrazil mnenje, da si Navigon zasluži svojo podrubriko, saj vidim, da ljudje zbegano sprašujejo podobne stvari v vsaj treh pod-pod rubrikah.
V eni od njih sem ti ravnokar nekaj odgovoril, tu pa povem, da se tisti sliki, ki jih je dal gor Apachi (vsaj prva, na drugo nisem bil pozoren) prikazujeta, kar zadeva neobčutljiv display, pa za 7110 ne vem, zelo občutljiv pa je pri 2110 max-u -morda zato nima priloženega "svinčnika", kar pa tiče programske opreme, mislim da ima 7110 starejšo verzijo, ki je v novih aparatih precej izboljšana. Več pojma kot jaz pa imajo o tem drugi, ki so o vsem tem že večkrat pisali, samo najti moraš (pa smo spet pri prvem odstavku)

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Še en popravek: Navigon ima tudi Line Assistant , in to celo Pro verzijo. Prejšnji so imeli navadno, brez Pro. Tore, pri Navigonu je Reality View IN Line Assistant. Na primer: klik
LP!

elrado

Pripravnik
21. apr 2008
350
0
16
Navigon je OK (glede na to da sem se kar orenk skeširal za maksa si raje odgriznem kaj, ko da bi ga pretirano kurcal :D) ampak vseeno ima par butastih felerjev:
- Porazna baterija (ne vem kako je s tem pri garminu)
- Ne vem kateri pacient je prišel na idejo, da onemogoči iskanje po imenu ulic brez vnaprejšnjega vpisa mesta. Kaj če ne vem v katerem mestu se zadeva nahaja (primer je naka gostilna v bližini Kopra, ki pa seveda ni v Kopru ampak nekje vmes in spada pod neko drugo poštno številko
)
- Kronično pomanjkanje POI točk. Iskanje venomer le po naslovu je kar zoprna zadeva, bi mi bilo ljubše, da bi lahko napisal ime POIa in odšel na pot.
- NEZMOŽNOST ISKANJA PO KOORDINATAH (kdor se je spomnil tega je [censored]. Oprostite izrazu ampak ga bom ponovil [censored]).

Pohvalil pa bi:
- glasovno usmerjanje, ki je presenetljivo prijazno in ne sitnari za vsak drek,
- izjemno hitre reakcije na zmešane uporabnike (hitro se ti prilagodi, če zaviješ kamor ne bi smel)
- lušten vmesnik

Maxa mi je že uspelo zmesti in včasih je Milka kar tiho kljub temu, da imaš na zaslonu že napisan naslednji zavoj.

Navigo je luštna zadevica a pomoje ni tako besno superioren Garminu (če primerjam ceno Maxa in recimo Nuvija 250W, za ostale je seveda stuacija drugačna), kot se piše tu gor. Garmina sem sicer uporabljal le parkrat a ker v kratkem dobim Edga bo možna korektnejša primerjava.

Sedaj pa prosim še enkrat,kot sem že prosil enkrat prej, ali bi bilo možno Navigonu dodeliti lasten podforum (vam zomirp plača pivo
evil.gif
). Zadeva se čedalje bolj širi in ne vem zakaj bi bil zapostavljen.

Nazadnje urejeno:

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Ja, elrado, saj se mi je zdelo, da si bil ti tisti, ki je že prej izrazil željo, da se odpre podrubrika za Navigon, ampak saj več, spet pregledati nekaj sto postov da najdeš ime...
uf-1.gif

z veseljem dam za
nahrung002.gif

Veš, ne razumem pa točno tega, da ne moreš iskati POI točk po imenih - meni se zdi, da jaz lahko...

Baterija je res bolj en k., mogoče pa zato, ker imamo osvetlitev vedno na max.(vsaj jaz).

Lp

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
se strinjam, da navigon rabi svojo podrubriko. To pač le ni neka čungalunga firma
smile-1.gif