Priklop polnilnika namesto baterij?

Zardoz

Pripravnik
25. sep 2007
68
3
8
Imam posodo za shranjevanje kavnih zrn, kjer enkrat dnevno črpalka ustvari vakum. Motorček poganjajo štiri AA baterije. Na nalepki s podatki piše: 6V, 0.8 W. Ker imam odveč AC/DC polnilnik (6V, 300–320 mA) me zanima, ali bi ga lahko uporabil namesto baterij.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.668
487
83
Tolmin
Načeloma DA, če bo dovolj močan, da požene črpalko. Motor v črpalki "potegne" kar nekaj toka sploh ob zagonu.
Poizkusi - pokvariti ne moreš, če paziš na ravilni priklop + in - ;)

• Všeč mi je
Reactions: Zardoz in tony

Zardoz

Pripravnik
25. sep 2007
68
3
8
Hvala. Bom poizkusil in poročal.
LP
Z zgoraj omenjenim polnilnikom ne dela. Motorček se ne zažene. Nato sem poizkusil še z univerzalnim polnilnim usmernikom, ki ima med drugimi izhod 6 V/2,25 A/13,5 W, in je črpalka normalno delala. Izmeril sem še tok med obratovanjem, ki je 0,09 A. Zanima me, ali se da na podlagi tega oceniti, koliko najmanj mora biti izhodna moč polnilnika, da se bo motorček zagnal.

Pri skoraj iztrošenih baterijah, ko se motorček "že matra", sem izmeril napetost 4,4 V. Ker imam tudi odvečen iPad USB napajalni adapter (5.1 V, 10 W), me zanima ali bi bil ta primeren?

LP

p.S.: Sem strojnik in mi elektrotehnika ni domača, tako da za koga najbrž sprašujem neumnosti.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.282
4.243
113
Zagonski tok kompresorja (kar je tehnično tudi vakuumska črpalka) se ponavadi prišteje z rezervo kot 10x delovnega toka. Seveda sedaj odvisi od tipa motorja in ostalih parametrov ampak to je nekako "osnova". Če ima 0.1 ampera delovnega toka bi moral 1A napajalnik zagotovit ustrezni tok.

AA alkalne baterije imajo max. tokove tam okoli 1C, torej med 1-2A za klasične baterije. Se pa alkalne sesedejo pri takih tokovih tudi pod 1V, tako da načeloma bi tudi napajalnik z nižjo napetostjo in višjo amperažo pomagal (hint: čisto navaden USB napajalnik na 5V ki daje 2A bi moral biti več kot dovolj za to kar rabiš).

• Všeč mi je
Reactions: Zardoz