Priklop kuhinjskega grelnika vode

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Potrebujem nasvet:
V starejši hiši, ki nam služi za vikend, bom priklopil nov kuhinjski 5l grelnik vode (bojler)
Kako pomemben je pravilen položaj vtikača, glede na fazo-ničlo?
Ker kakšnega posebej modernega ničenja v tej hiši ni, del napeljave je že davno srečal Abrahama (!!!), del, kamor bom priklopil grelnik pa kakšni dve desetletji manj, me nekoliko skrbi možnost preboja faze v vodovodno napeljavo.
So moji strahovi odveč, ali mi lahko svetujete kaj konkretnega? Pa s tem ne mislim menjave inštalacije
wink-1.gif

Hvala za pomoč!

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Preveriti bi moral edino, ali je vtičnica, kjer imaš namen priklopiti bojler, ozemljena ali ničena. To lahko preveriš tudi tako, da 100w žarnico v fasungi priklopiš med fazo in ozemljitveni kontakt. Če sveti normalno, je v redu, če ne sveti, ni v redu, če brli, ni v redu razen če je vgrajen ZNS ali FID, ki pa bi v takem primeru tako ali tako moral izklopiti. Kako pa vštekaš bojler je pa popolnoma vseeno.

Zaradi starosti inštalacije bi mene bolj kot faza na vodi skrbel pregrevanje spojev in vodnikov v razdelilnih dozah ali elektro omarici.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Najlepša hvala!
Če prav razumem, je položaj kontaktov pri bojlerju brez pomena, dobro bi se bilo edino prepričati o ničenju vtičnice.
Glede pregrevanja pa - ravno zaradi tega bom priklopil bojler na vodnik, ki je relativno nov, pa še to tako, da ne bosta mogla istočasno delovati dva porabnika - manjši pralni stroj in omenjeni bojler.

LP

MKL

Zelenc'
6. avg 2008
6
0
1
Mislim, da je edin pravi način, da ti pride nekdo napraviti meritve. Potem si lahko miren.

lp