Priključek- kateri???

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Lep pozdrav,

zanima me kako se reče temu levemu priključku in kako bi ga vezal na stereo "banana" priključek, ki ima 2 kabla; eden je za levi, drugi za desni zvočnik, oba pa imata tisti kabel, ki je pač na obeh enak (minus menda, ne vem kako se reče v glavnem ta ki ima neglede na levi ali desni enak prenos).
Barve v levem kablu so: bela, rumena, zelena, siva, rjava in velik srebrn nezavarovan kabel.

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Levi konektor je videti kot (5-pinski) XLR, ostalih blodenj pa ne znam razvozlati.

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Hvala za odgovore, za tiste druge blodnje ki jih ne znam razlozit mi bo wikipedia pomagala - zjutraj. V glavnem hocem ta 5 pinski kabel povezat z banano za stereo zvok, bom probal kot pravi wikipedia kateri pin kaj predstavlja.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Daj namesto tega, da pises kaj bi ti rad povezal, raje napisi kaj je na kateri napravi, za katere naprave gre in kaksen rezultat bi rad imel. Morda ne gre tako enostavno, kot si ti to predstavljas (za unbalanced -> balanced povezavo je potreben linijski trafo ali pa njegov elektronski nadomestek, in ne mores kar povezovati kablov po svoje).

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Tak priključek ma en stari ojačevalec, rad bi ga sprobal, ker pa računalnik nima takega izhoda ampak banano hočem ta 3,5 banana priključek povezat na ta, ki gre v star ojačevalec.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.095
4.064
113
Ta prikjuček ponavadi nadomešča točno bananski kabel, sam imam tako rešeno doma ozvočenje na PCju v povezavi s starim grundigovim Hifijem.

Ne vem zakaj bi rabil DVA prikjučka, ker je eden dovolj saj prenaša stereo (2 kanala) zvok.

Aja kabla banana-5pinski priklop nisem nikjer zasledil zato sem ga naredil sam.

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Ja ampak v tvojem kablu so noter trije kabli verjetno (levi, desni, skupni), jas mam pač 2 skupna kabla in levega in desnega. Ne znam najboljše razložit. Kako si pa vezal te kable, ker meni ne uspe, da bi delala oba kanala, ampak mi vedno samo levi dela, ker ne vem natančno kako morem zvezat.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.095
4.064
113
Ne razumem!
grin1.gif

Iz tega 5 pinskega konektorja ti gre koliko žic? Kolikor sem razumel ti gre 5 žičk (+ ozemljitveni oplet)?

Prva žica je načeloma zemlja in nima veze, drugi par (+-) je kanal 1, tretji par (+-) je kanal 2. Na bananci (3 polni) imaš ti +1 +2 in pa skupen -!

Vežeš torej oba minusa na EN minus pri bananci in pa plusa na oba plusa na bananci, to je vsa umetnost in ima da dela.

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Vežeš torej oba minusa na EN minus pri bananci in pa plusa na oba plusa na bananci, to je vsa umetnost in ima da dela.
Ja to sem že mel narejeno. Ampak kako potem te tri kable vezat na kable od tega starega konektorja, predvidevam, da se šteje od leve proti desni če ti pini gledajo v obraz.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
A je to mikrofonski vhod z napajanjem ali stereo vhod ? Ce je slednje, potem bi slo (ce ti je vseeno za prilagoditev nivojev ...) tako, da das maso in en stereo kanal na en diferencialni vhod (L+/L-), drug stereo kanal ter maso pa na drugega (R+/R-), medtem ko oklop kabla das na skupni pin. Ce je prvo, se bo pa pokadilo, ko bos prikljucisl napajanje na izhod racunalnika.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.095
4.064
113
Tako
540px-XLR5_pinouts.svg.png

Skratka po pinih:
2 -> rdeč
3 -> nula
4 -> bel
5 -> nula

Edit, vidim da imaš na strani banance že 4-žilni kabel tako da nule veži po tej logiki. Sicer se itak združita v skupno nulo.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.095
4.064
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
A je to mikrofonski vhod z napajanjem ali stereo vhod ? Ce je slednje, potem bi slo (ce ti je vseeno za prilagoditev nivojev ...) tako, da das maso in en stereo kanal na en diferencialni vhod (L+/L-), drug stereo kanal ter maso pa na drugega (R+/R-), medtem ko oklop kabla das na skupni pin. Ce je prvo, se bo pa pokadilo, ko bos prikljucisl napajanje na izhod racunalnika.

Kar sem napisal velja za STEREO vhod (gramofoni so imelivčasih tako povezavo na ojačevalec), Radirko je prav pripomnil da je lahko tudi "aktivni" mikrofonski vhod, tam pa itak drugega kot mono ne moreš dobiti notr, pa kakšno varovalko bo skurilo če vežeš kot sem ti svetoval!
grin1.gif

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Glede na to je kako pri meni??? Morem gledat tuner kot Peripheral in amplifier kot Connected če prav razumem to tabelo. Naj povem še da bo banana na oddajniku zvoka, ta 5 pin karkoliže pa bo pripelal zvok k ojačevalcu.

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Mi je uspelo da špilata oba zvočnika ampak je velik šum, plus tega če se dotaknem iPoda, ki sem ga gor priklopo je taki šum, da brezveze.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ja saj edino ti ves kam si prikljucil nekaj, da se je slisalo iz levega kanala. Kam torej ? Iz tega se najbrz da sklepati, ce ze ojacevalca ne bi odprl in pogledal kam je kaj zvezano.

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Ja samo finta je v tem, da delata 2 kabla za levi in 2 kabla za desni kanal in ne glede nato katerega priključim vedno bo tak grozen šum, bom probal zalotat, če bo kaj boljše.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.095
4.064
113
Citat:
Uporabnik iMM pravi:
Ja samo finta je v tem, da delata 2 kabla za levi in 2 kabla za desni kanal in ne glede nato katerega priključim vedno bo tak grozen šum, bom probal zalotat, če bo kaj boljše.

Preveri mase (-), ti imaš verjetno še vedno nekaj narobe zvezano.