prijava otroka med letom - da ali ne

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
sosednja tema me je spodbudila da dobim ta odgovor (enkrat za vselej)

kaj je razlika ali ima starš med letom prijavljenega otroka in kaj je razlika da ga prijavi na koncu.

Vsi sveto trdijo, da je najboljše, da se ga prijavi na koncu, nobeden pa ne zna razložiti zakaj.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Če ga prijaviš med letom, plačaš manj akontacije - ob obračunu dohodnine boš blizu ničli.

Če ga prijaviš naknadno, plačuješ več akontacije - ob obračunu dohodnine dobiš vrnjeno preplačano akontacijo. Verjamem, da se kakšni preprosti pameti zdi imenitno, ko "od države" dobi denar, v resnici pa dobiš vrnjen lasten denar, ki si ga brezobrestno posodila državi.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.719
113
Eni pa sproti vse zagonjo, da se lahko na to gleda kot varčevanje
grin1.gif

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Če imaš plačo enako vsak mesec in ne skačeš med dohodninskimi razredi imaš pri prijavljenem otroku višjo neto plači in manj odvedene dohodnine, ker se že upošteva olajšava za otroka. Potem imaš konec leta dohodnine ravno prav plačane ali pa nekaj doplačaš. Še pa otroka nimaš prijavljenega pa ti obračunajo višjo dohodnino (enak % ampak brez olajšave otroka) in ti dobiš nižji neto. Konec leta ko prijaviš otroka pa durs upošteva še olajšavo in dobiš povrnjeno preveč plačano.
Kaj je bolje sam veš najbolje. Ali vsak mesec večji neto ali pa da ti durs vrne v kosu za celo leto. Vrne pa šele poleti naslednje leto in to pomeni da brezobrestno financiraš državo vsaj pol leta. Pride pa zelo prav za dopust.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.070
6.917
113
pri taščici
Ne vem kakšen je postopek če želiš otroka po koncu leta prepisati kot sebi za olajšavo . Zaradi tega jaz raje februarja prijavlja otroka ker veš kako si z dohodki s partnerjem.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Razlika je v tem da lahko dobivaš vsak mesec 50 eur na račun, ali pa enkrat na leto 600eur. In ker ponavadi dohodnina pride pred poletjem veliko ljudi raje dobi enkraten znesek nazaj in ga uporabi recimo za dopust. Ker tistih 50eur na mesec zapraviš tako ali drugače, ko dobiš 600eur na enkrat pa malo bolje zgleda
smile-1.gif

(zneski so izmišljeni)

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Samo na DURS v januarju naslednje leto pošlješ izjavo, ki jo najdeš na njihovi strani. Takrat imajo ponavadi tudi program, ki izračuna koliko boš doplačal oz.bodo vrnili.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Haklc je lahko edino v kakšnih otroških dodatkih in vrtcih, odvisno, kaj CSD upošteva za prihodke družine.
Ali ti upoštevajo osnovo za dohodnino, kot jo prikazuješ med letom ali pa vzamejo končno številko iz obračuna dohodnine.
Če drugo, potem je vseeno, če pa prvo, bo videti, da imaš višje dohodke, če otrok ne prijaviš med letom.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.454
6.963
113
Drugi haklc so pa krediti. Če ga rabiš, je fino imeti "višjo" mesečno plačo, ker pri nas banke gledajo neto namesto bruto plačo. Še več nekatere te vprašajo koliko otrok imaš in te ima pavšalno za manj kreditno sposobnega za xy€ (kolikor pač določi, da stane otrok/mesec). To se pa zna potem že poznati pri kreditni sposobnosti.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Čist odvisno koliko imaš rada državo in nje brezplačno kreditianje. Za vse tiste pa, ki flancajo o dopustu... Za to je regres. Če tega porabiš za druge stvari boš tudi preplačano dohodnino.
Ko še nisem imel otrok prijavljenih (pa samo dva) sem dobil vrnjeno okoli 340000 SIT. In ta denar sem posodilza 6 mesecev državi zastonj. Država pa mi obračuna 3,5€ zamudnih obresti v isti dobi od zneska 65€, za katerega sem spregledal položnico in ga nisem pačal...

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Ko nekateri razmišljajo o brezobrestnem kreditiranju države pozabljajo, kakšne so obresti na banki. NLB ima npr. obresti 0,1% na vpogledne vloge (vežeš lahko minimalni znesek tam 200€!). Če si v 41% dohodninskem razredu to za enega otroka pomeni 999 € olajšave (tam 657, če si v 27% razredu). Ob preračunu obresti dobiš teh za cel kovanec 0,50€. Če bi ta znesek polagal na varčevalni račun bi pri DIBA dobil tam 7€ obresti.

Torej si pred dilemo ali brezobrestno kreditirati državo in dobiti denar pred dopusti ali pa mogoče dobiti 0,50€ obresti in najverjetneje zapraviti denar do dopusta.

PS- je pa še en vidik- če slučajno umreš tvoja družina ne dobi vrnjenega preplačila niti ne rabi poravnati minusa.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.824
113
davorinm.wordpress.com
Nekateri dobijo precej večje regrese
smile-1.gif
Jaz sem tudi žal na minimalcu.

bi pa še dodal, da naj otroka prijavi tisti starš, ki ima večjo plačo (obstaja neka zgornja omejitev, po kateri potem ni več razlike). Je precej razlika ali imaš plačo 800 ali 2500 EUR bruto.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.368
88
48
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
Haklc je lahko edino v kakšnih otroških dodatkih in vrtcih, odvisno, kaj CSD upošteva za prihodke družine.
Tu haklca ni. CSD upošteva neto prihodek. Torej, na koncu leta imaš nakazano na računu (gledano samo neto plača) enak znesek, če imaš otroke v olajšavi ali ne.
Pazit je treba samo pri kdo od staršev uveljavlja. Tam pa je lahko velika razlika

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Ko nekateri razmišljajo o brezobrestnem kreditiranju države pozabljajo, kakšne so obresti na banki. NLB ima npr. obresti 0,1% na vpogledne vloge (vežeš lahko minimalni znesek tam 200€!). Če si v 41% dohodninskem razredu to za enega otroka pomeni 999 € olajšave (tam 657, če si v 27% razredu). Ob preračunu obresti dobiš teh za cel kovanec 0,50€. Če bi ta znesek polagal na varčevalni račun bi pri DIBA dobil tam 7€ obresti.

Torej si pred dilemo ali brezobrestno kreditirati državo in dobiti denar pred dopusti ali pa mogoče dobiti 0,50€ obresti in najverjetneje zapraviti denar do dopusta.

PS- je pa še en vidik- če slučajno umreš tvoja družina ne dobi vrnjenega preplačila niti ne rabi poravnati minusa.

Malo off: no dobr...ampak če toliko ne znaš z denarjem, da ga raje daješ državi brezplačno čez leto in potem junija skačeš do stropa kolk je država dobra da ti vrne par 100 eur je res čisto mimo. Nema đabe ni kot stare babe. Enako je s trgovskimi centri in faking karticami kamor ti denar "gor dajejo", pač brezplačno kreditiranje, v prvem primeru države, v drugem trgovcev....3/4 folk so pa itak ovce in gledajo kot fjakarski konj.. Kje je pravilo, naj dražva vzame kolikor mi mora vzeti in pika...enako trgovec....vzemi kolikor stane, ne pa da mi po višji ceni prodaš razliko pa na kartico vrneš in moram to zapravit v isti trgovini..WTF?? ....no ti si teh 0,50 eur računal kot posameznik...prištej vse tiste tisoče ki to nazaj dobijo in izračunaj koliko % obresti mora država manj plačati ker vzame narodu kateri ji je brezobrestna banka (aja pa za kredit so zelo višje obrestne mere).

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
hysterical-1.gif
za ta denar najamem apartma za 6 dni, 50m od morja. 62m2, 2 spalnici, kuhinja z dnevnim prostorom, kopalnica, terasa s pogledom na kornatsko stran, klima, free WiFi, zelenjava na vrtu, smokve.
Pa ni med najcenejšimi. Tako da se da.
Sicer je pa res, da tisti, ki so na minimalcu niti olajšave v celoti ne morejo izkoristiti... Za 3 otroke pride nekje 9000€ olajšave (seveda bruto, da ne bo kdo pametil), kateri pa nekdo na minimalcu niti ne more izkoristiti.
Verjemite mi, če ravno oba starša nimata po 2000€ neto plače se ti pri današnjih cenah storitev in stroškov tudi 50€ na mesec krepko pozna.
Za tiste, katere je to drobiž pa fala bogu, da jim je tako dobro...

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Lahko pa je ravno obratno.
Jaz sem imel otroka prijavljena in dokler se je dalo uveljavljati tiste 3% olajšave, je bilo približno poravnano. Nato je velecenjeni Bajuk olajšave ukinil in sem vedno moral doplačati. Kljub zahtevam naj sproti odvajajo več davka, se babe na oddelku nagrajevanja niso dale prepričati. Zato sem regres ponavadi namesto na dopust, nesel na davkarijo.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Saj so ti babe čisto prav odvajale prispevke in dohodnino. Argentinčkova pogruntavščina pa je bila, da na koncu pregleda še dohodke pod črto, prispevke pod črto in odvedeno dohodnino pod črto. In če kaj ne štima, hopla doplačat. Recimo, da imaš tudi variabilni del plače. Včasih je več, včasih manj. Na koncu leta pa z letno plačo prebiješ razred in eto, imamo te bro... Doplačaj. Pred tem so pregledovali kako je bilo odvajano na mesečnem nivoju....