Prihodnost kmetijstva v EU

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
183
39
28
Na spodnji povezavi je prenos dogodka na Brdu, kjer bo do EU predstavniki predstavili predlog vizije kmetijstva, ki bo podlaga za ukrepe v naslednji finančni perspektivi. Dogodek se je začel pred parimi minutami.

Kogar pač zanima...

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
183
39
28
Bodite pozorni na "novogovor"; trajnost, klimatske spremembe, dekarbonizacija, prehranska varnost, finančna varnost kmetov ...

Ti izrazi ne pomenijo tega kar si normalni ljudje predstavlajmo, da pomenijo.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.288
4.082
113
Bom pogledal pozneje, moram opraviti nujne stvari pred dežjem. Sem pa prepričan, da bo šlo nekako v smer, da bojo kmalu ostali samo še birokrati, ker kmetov dolgo ne bomo več imeli. Potem si pa naj sami izpolnjujejo vse omejitve, pridelujejo hrano in obenem na trg EU uvažajo poceni hrano iz južne amerike.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.288
4.082
113
Tipične evropske dobrine... Kmetijstvo ne obstaja, je pa recimo azilna politika:

1000054579.jpg

• Žalosti me
  • Haha
Reactions: Feniks in MrDaco

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.798
1.111
113
Tipične evropske dobrine... Kmetijstvo ne obstaja, je pa recimo azilna politika:

Poglej priponko 97412
Če mene vprašaš, bo prej kot slej lakota...

Pozicija... Mamo 2 ha lastne zemlje... Oče je v penziji, ima izpit za FFS, pa jih ne more kupit (tistih ne BIO). Pa vse so samo velike pakunge, kar pa v 5 letih ne porabi. Status kmeta so mu vzeli, Zbornice se pa ne more losat.

2 soseda sta imela po 40 + glav govedi, oba sta nehala (ko so starši pomrli)... Samo še zemljo obdelujejo, živali pa ni več...
Aja ... Lokacija Obrobje Ljubljane...

• Všeč mi je
Reactions: B81 in Hanzi

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
183
39
28

Poglej priponko 97412

No, če si zares gledal tega mojstra (in poslušal) je malo kasneje povedal, da pa se EU proračun v deležu 70 % (če se prav spomnim, vsekakor ogromen delež) razdeli med kohezijo in ... kmetijstvo. Ki ju, glej ga zlomka, ni med evropskimi "dobrinami".
Se pravi, ti dobiš denar, slave pa ne. Jaz tak deal vzamem kadarkoli. Seveda pa je denar vezan za pogoje pod katerimi ga boš dobil. Ti pa niso vedno in povsod vsem všeč. Najbrž tudi ti svoj denar ne bi talal okrog kar tako, ali pač?

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.288
4.082
113
Nisem še prišel do konca, še zmeraj trosim denar po njivah in gledam, če bo kakšna kaplja dežja. Bolj slabo kaže.
Ta del, ki sem ga doslej videl, če sem prav razumel predvideva zadolževanje EU (ne vem točno kje) za kmetijstvo, dolg bi pa naj odplačevale države članice. In da bojo potem v obstoječem proračunu našli dovolj denarja za moderno oboroževanje EU oziroma nove prioritete? Kot pravim, sem komaj morda 1/4 pogledal.

Verjetno pa oba veva, da 98% tega denarja, ki ga EU zmeče v kmetijstvo in kohezijo konča en del pri birokratih (strošek plač), večina denarja pa v gospodarstvu EU in ta denar poganja marsikatero proizvodno firmo, pa tudi gradbeništvo in trgovino. Razlagati, kako ves ta denar dobijo kmetje je bolj kot ne samo kazanje s prstom, glejte ga, subvencije vleče, pa na razpisih dobi (tukaj mene sicer ni). Posledično je seveda marsikaj v EU krepko krepko precenjeno, tako kot pri vseh investicijah, kjer je nekje vmes država.

Mogoče bi pa bilo za spremembo dobro testirati, kaj se zgodi s kmetijstvom in gospodarstvom v EU, če ves ta denar ukinemo. Verjetno bi bili rezultati "zanimivi".

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
183
39
28
Glede subvencij in ukinjanja se popolnoma strinjam. Bi bilo zanimivo. Jaz že več kot 20 let razlagam vsakemu, ki me hoče poslušati, da imate kmetje od subvencij samo jebo. Denar je že vkalkuliran v odkupnih cenah, cenah repromateriala in mašin. Dejstvo. Res pa je, da se tistim, ki se znajdejo subvencije pa res poznajo, samo to niso kmetje - pridelovalci hrane.

Glede dodatnega zadolževanja/obveznic (eno rundo smo dali skozi za kovid, menda se začne odplačevanje leta 2028); nova runda bo verjetno šla za eno od evropskih vrednot - varnost in obramba. Nisem jaz pameten, to razlaga Mrak. Če kaj, se splača poslušati njega od vsega povedanega včeraj.

roCkY

Guru
2. sep 2007
2.599
513
113
Pred leti je bil podatrek, da pride do kmeta in naprej glavnina v industrijo najbolj razvitih držav 44% sredstev, ki jih Eu namenja branži. 56% je takrat "pospravila" birokracija.
Dvomim da je sedaj kaj bolje. LE slabše verjetno.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.573
7.210
113
pri taščici
Če mene vprašaš, bo prej kot slej lakota...

Pozicija... Mamo 2 ha lastne zemlje... Oče je v penziji, ima izpit za FFS, pa jih ne more kupit (tistih ne BIO). Pa vse so samo velike pakunge, kar pa v 5 letih ne porabi. Status kmeta so mu vzeli, Zbornice se pa ne more losat.

2 soseda sta imela po 40 + glav govedi, oba sta nehala (ko so starši pomrli)... Samo še zemljo obdelujejo, živali pa ni več...
Aja ... Lokacija Obrobje Ljubljane...
Cakajo da bo postala zazidlhiva in vredna 100x vec kot je sedaj.
Dikler bo v lasti kmetov verjetno ne.
Ko jih bo omet prodal pravi osebi,bo hitro zazidljiva

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.798
1.111
113
Cakajo da bo postala zazidlhiva in vredna 100x vec kot je sedaj.
Dikler bo v lasti kmetov verjetno ne.
Ko jih bo omet prodal pravi osebi,bo hitro zazidljiva
Nič ne čakajo, da bo zazidljivo (čeprav, bi se jim poznalo)...
Včasih jih je bilo 5-6 za delat pri hiši... Sedaj sta v obeh primerih 2.
-mama 65 in sin cca 35 let seveda brez punce
-brat in sestra... ki gresta proti 50 (seveda oba brez otrok).

Ne zgleda lepo

B81

22. jul 2007
38.269
11.380
113
Dans in jutri je posvet zadružnikov v Portorožu, ministrica si je le vzela par minut :)