APEK ima toliko še frekvenc UMTS da lahko razpiše še 6 licenco. In tudi ta bo po mojem podeljena. Zakaj? Odgovor je sila preprost. Evropska komisija zaradi monopola na telekomunikacijskem in mobilnem trgu bo tožila Republiko Slovenijo zaradi monopola. Da se tožbi izognejo imajo 2 rešitve: Prodaja Telekoma Slovenije in s tem Mobitela ali pa na trgu vzpostavijo konkurečnost in s tem nižanjenjem deleža Mobitela pod 50 %.
Prodali Telekoma Slovenije ne bodo še lep čas ne in ostane samo to da vzpostavijo konkurenčnost. Tušmobil bi kupil licenco tudi za €, ker jo potrebuje za obstanek na trgu, tukaj ni nobene debate.
Recimo da APEK podeli še 2 frekvenci UMTS. Oba ponudnika bosta rabila za normalno klicanje tudi MVNO GSM. Simobilov MVNO je predrag, Tušmobil MVNO ne bo ponujal saj še 2 leti ne in ostane samo Mobitel. Pa ne pozabimo da T-2 uporablja Mobitelovo GSM omrežje.
Naši politiki se bodo lahko hvalili v Bruslju kako so fajn vzpostavili konkurenčnost, ampak tudi 75 % prebivalstva lahko v tem primeru bo še vedno uporabljajo Mobitelovo omrežje in s tem bo služila država.
Država se tako trudi da ne bi prodala Telekoma in Mobitela, tudi s pomočjo brezplačnih frekvenc. V tej luči jaz to vidm vse skup.
Mogoče celo Tušmobil je upravičen do 5. UMTS licence in se bo prijavil on, ker on Mobitel in SImobil imata po 7 frekvenc, Tušmobil le 2 frekvenci UMTS. Tudi zdi se mi da je govora o frekvenci 2500 in ne 2100 Mhz. Se mi zdi da je spekter 2100 cel že zaseden.