Pri Bovcu strmoglavilo letalo

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Če so iz Prekmurja, so bili mogoče cigani. Zadnje čase baje da tudi cigani hodijo na dopust na morje, pa v Bohinj itd... Mogoče so se začeli tudi z letali vozit.

Nazadnje uredil moderator:

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Lepo se pogovarjaš.
Sorry, ampak ko pomislim na Prekmurje, mi na misel pridejo Cigani, pa gibanica. A si 100%, da ni bil kakšen iz Pušče zraven?

Nazadnje uredil moderator:

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.858
2.150
113
Gorana sem osebno poznal, delal je v istem podjetju kot jaz. Poklicno kariero je šele dobro začenjal, še v ponedeljek sva se pogovarjala o možnosti službe na resnejšem avjonu, potem pa tole..

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Kaj je bil pa razlog za nesreco po tvojem mnenju? Malce nerodno izbrana pot, glede na vremenske pogoje?

13. jul 2011
2.677
626
113
pa tudi to rabi pojasnilo eksperta - namreč pišejo, da so vzleteli ob 17:30 in bili ob 20:00 še vedno samo par km stran. Se je nesrečni fant toliko časa trudil prebiti skozi nevihto?
kako se sicer leti tam? po dolini, dokler se ne dobi višina, potem čez hribe, ali ves čas nad dolino?

edit: pa kakšne instrumente je imelo letalo in kako je opremljeno letališče?
ker na slepo, na kompas in horizont, letet med tistimi hribi je najbrž zelo zahtevno, praktično nemogoče?

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Kar se casov tice je mozna razlaga UTC casov ali to, da sta dve vecji letali zaznali signal okoli 20ih...ELT naj bi se zaznal preko satelitov, ostalih letal itd. Tako da dejansko cas nesrece je neznan. Sicer se pise o klicu na pomoc, da sta letali ujeli signal in da je letalo zginilo iz radarja. Vsaj ta zadnja je bolj filmska fraza kot blizu resnice. ELT mislim da ni obvezen.

Odhod iz Bovca je lahko preko Zage, po dolini Soce, preko Dreznice, preko Trente...oz. kakorkoli zelis...je pa Bovec nekako, khm, da ne bom delal krivice, malo svobodno letalisce. Marsikdo pocne tam stvari, ki jih na domacem letaliscu ne. Ker so v Bovcu brez mocnega aerokluba, domacih pilotov, sivih eminenc...se leti po predpisih in lastni pameti. Malce bolj svobodnjasko.

Letalisce je opremljeno s hangarjem in radijsko postajo, to je pac sportno letalisce. Leteti na kompas, GPS, karkoli ze, ce nisi domac s terenom je izredno zahtevno. Ko se zgrnejo se ostali problemi je lahko hitro hudo.

Sicer pozicija z nosom v tla ponavadi nakazuje na izgubo hitrosti.

Nazadnje urejeno:

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Ceprav gledam sedaj na tv in pravijo, da so bili kar nekaj casa v luftu in visoko.....tako da so jih videli na radarju.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Pogreb pokojnikov bo danes in jutri, danes bodo pokopali pokojna iz Murske Sobote jutri pilota.
Naj počivajo v miru.
2476298-23.jpg

Priponke

• 2476298-23.jpg
    2476298-23.jpg
    80,2 KB · Ogledi: 114
Nazadnje urejeno:

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.858
2.150
113
Meni izgleda, kot da bi obrnil v napačno smer oz. dolino. Ali je bil namen iti mimo Krna ali Boke v Trento, pa ne vem.
Saj ne, da ne bi tudi sam v rosnih letih v zraku po vzletu z Bovca skoraj zgrešil smeri za Vršič... Spomnim se tudi, kako težka je vizuelna navigacija po terenu v Prekmurju.

Če terena res dobro ne poznaš (z višine terenske značilnosti izgledajo nekoliko drugače kot s tal) in zaradi kakršnega koli razloga dosledno ne uporabljaš papirnate ali elektronske navigacije, to ni tako težko, kot kdo pomisli.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Rečeno je bilo, da naj bi imel namen iti po dolini Soče. Zgleda, da se je odločil krajšat, in je šel po vzhodni strani Polovnika. Za moj okus čisto prenizko.
Pa tistih neviht juzno na kobariskem Stolu ne bi kar zanemaril, da ne morejo vplivat na drugi strani doline. Malo verjetno, ampak vseeno mozno.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Verjetno je sprememba smeri res botrovala tej hudi nesreči, zakaj je spremenil ruto leta in čeravno izkušen letalec ni upošteval vseh varnostnih tveganj z to odločitvijo ...kaj se je tisti trenutek odvijalo v njegovi glavi??

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Jaz bi rekel, da je hote izbral to pot. Ker slediti cesti in reki po dolini ni ravno tezko. Seveda je opcija, da so nameravali po Trenti, vendar dvomim. Meni se zdi problematicna visina odhoda in visina leta po poti, sploh to. Brez kakrsnekoli rezerve. Da sem potnik na taksni ruti, molim boga, da ne crkne motor.

Sicer pa sem se ogrmnokrat peljal tko zraven in postavil vprasanje, kaj pa ce crkne motor? Cistokrvni motornjakarji malo skomignejo z rameni in razlozijo, da so vadili odpoved motorja in bulijo naprej v instrumente. Na nadaljevalno vprasanje, kam bi pristali, celo pogledajo malo dol, kje je kaksen teren.
smile-1.gif

Jadralec po dusi in strasti, po profesiji pac ne, pa v motornem avionu cisto drugace dojema vse skupaj...

Glede na to kje in kolk so visoko leteli, je zadosti da malo motor pokaslja, nasprotni veter preko hriba....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
Meni izgleda, kot da bi obrnil v napačno smer oz. dolino. Ali je bil namen iti mimo Krna ali Boke v Trento, pa ne vem.
Saj ne, da ne bi tudi sam v rosnih letih v zraku po vzletu z Bovca skoraj zgrešil smeri za Vršič... Spomnim se tudi, kako težka je vizuelna navigacija po terenu v Prekmurju.

Če terena res dobro ne poznaš (z višine terenske značilnosti izgledajo nekoliko drugače kot s tal) in zaradi kakršnega koli razloga dosledno ne uporabljaš papirnate ali elektronske navigacije, to ni tako težko, kot kdo pomisli.

Če je tole res je fail že za nekega povprečnega človeka kaj šele za pilot ki bi moral poznat navigacijo v nulo. Če ne drugega že pogled na kompas ti pokaže da ne letiš prav, pa vmes se ti tla pod nogami nižajo na ruti kjer hribov splho ni ...

Pomojem je ruta bila namenska ne zgrešena (bodisi se je izogibal nevihtni celici na jugu ali pa so šli malce bolj "panoramsko" smer), zakaj se ni dvignil ko je videl da se mu dolina zapira je pa vprašanje. Najbrž da gre za splet okoliščin, letel je (namenoma) prenizko hkrati pa je nekaj zunanjega botrovalo temu da ni zmogel potem se dvignit višje (težava z motorjem, mogoče tudi kakšen vremenski pojav). Zaprt v odročno dolino tudi preko radijske postaje nebi mogel sporočit težave (oz. ga noben nebi slišal).

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Ko bi ti vedel, kolk se banalnih zmot zgodi. Nekoc je znanec namesto na primorskem pristal v Zeltwegu. Startal pa je iz MS.