Prezračevanje podstrešja

raners

Guru
4. mar 2008
2.946
527
113
Hej vsem.. Že dolgo me "muči", kako bi prezračeval podstrešje... Sedaj je skoraj čisto zaprto in to ni vredu.. Imamo pa vse obdelano s fasado, kot prikazuje slika:
IMG_20250807_101701.jpg

Podstrešje je nekje nad rdečo črto.. Višina znotraj je dobrih 80cm..
Znotraj je tako stanje:
20230107_164107.jpg

Kronsko vrtanje skoraj nemogoče, ker bi težko držal mašino pri miru.. Pa verjetno predrago..

Drugače kritina Gerard in pri tej kritini je jeba kaj menjavat (če bi dal kaki zračnik), ker je vse fix zabito..

Kakšna ideja? Verjetno bi bilo najhitreje in najenostavneje, če bi s kakim čimvečjim SDS Max svedrom (nevem, fi 80mm) prevrtal in na fasado pritrdil kakšno rešeto.. Ima kdo kako drugo mnenje? Seveda iščem idejo čimbolj enostavno idejo in ekonomično.. Po možnosti, da nebi rabil flikat fasade..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.634
4.440
113
Iz česa je fasada? Če izolacija spodaj potem je na vrhu tankoslojna fasada z mrežico, tisto lepo odrežeš z ZUNANJE strani z navadno unverzalno kronsko žago z ebaya/aliexpressa/amazona v navadnem vrtalniku, pač toliko da dobiš par cm globine okrogline .... kar je več izolacijo pa cegel pa pač posmukaš z olfa nožem in potem s štemarco skozi cigel. Lahko bi sicer šel pa tudi s klasično udarno kronsko cegel vrtat, to boš v par 10 sekundah skozi, bo lepša luknja na koncu, samo itak je smisel da na koncu daš noter cev in viške zazidaš/zapurpenaš. Tako da kar res rabiš da je lepo in kar res moraš od zunaj naredit je prevrtat vrhnji sloj fasade s kronsko žago.

V cev lahko daš navadni zračnik/rozeto (dej na obeh straneh čimbolj pod vrh slemena, tako da vleklo skozi, ali pa ventilator če je res potreba po tem).

• Všeč mi je
Reactions: Matko in Holobist

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.726
4.725
113
Tak zajeb smo mi pred ene 15 leti naredili pri gradnji. Zaprli vse dol. Toliko mojstrov pri hiši pa noben nič ne omeni. Grem čez ene 2 tedna nekaj na podstreho, pa je kondenz kapljal iz desk. Še isti dan smo naredili luknje, ni pa še bilo fasade in ni bil tak problem kako obdelat.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.602
3.639
113
Jaz sem vrtal s krono se mi zdi da je bila fi 100mm. Lepo jo daš v štemarco/vrtalko in zvrtaš. Nič posebnega. Če te je strah da boš kaj razmesaril, če boš od zunaj vrtal, odreži stiropor in mrežico, da prideš do cegla. Naprej ni problema. Za rezanje ne rabiš krone, gre tudi z navadnim pipcem.

• Všeč mi je
Reactions: Utisevalec

raners

Guru
4. mar 2008
2.946
527
113
Ja, fasada je 10cm stiropor in zalepljena fasadna mrežica ter zaključni sloj (vse skupaj na obstoječo termoputz fasado).. Glede na to, da je cigl zazidan po dolgem, je verjetno 20cm cigla za zvrtat...

Torej, na vsaki strani luknja s čimvečjim fi? Obe na vrhu? Bo to dovolj?

Lahko s kronastim nastavkom vrtaš z navadno sds max mašino ali moraš imet komplet: mašino in krono? Ima mogoče kdo za posodit krono fi 100 ali SDS Max sveder (80mm, 90mm ali celo 100mm)? Se da kje sposodit?

WeWatchingYou , tam je rekuperator iz spalnice..

raners

Guru
4. mar 2008
2.946
527
113
Bi bilo fajn montirat tudi kak ventilator na 1 strani? Ali samo za prezračevanje ni potrebe?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.634
4.440
113
Ja, fasada je 10cm stiropor in zalepljena fasadna mrežica ter zaključni sloj (vse skupaj na obstoječo termoputz fasado).. Glede na to, da je cigl zazidan po dolgem, je verjetno 20cm cigla za zvrtat...

Torej, na vsaki strani luknja s čimvečjim fi? Obe na vrhu? Bo to dovolj?

Lahko s kronastim nastavkom vrtaš z navadno sds max mašino ali moraš imet komplet: mašino in krono? Ima mogoče kdo za posodit krono fi 100 ali SDS Max sveder (80mm, 90mm ali celo 100mm)? Se da kje sposodit?

WeWatchingYou , tam je rekuperator iz spalnice..

S klasično SDS max udarno krono ki je namenjena vrtanju v beton ne boš nič naredil ker ima take robove da ti bo z ene strani potegnila mrežico in omet pol metra od mesta kjer vrtaš, z druge strani ti bo odbilo pa še 3/4 preveč cegla. Tu bi šlo lepo luknjo naredit z diamantno krono vpeto fiksno v nosilec, ampak to te bo stalo 100+ eur na luknjo + 100 eur za postavitev = nima smisla.

Glede na izkušnje je s strani fasade najboljše začet s poceni kitjsko kronsko žago (npr. amazon, 16 eur za 125mm, no deal) to ti prebije začetno plast fasade, ostalo odstraniš z olfa nožem in potem z zunanje ali notraje strani (kjer ti je lažje) poštemaš cigle z štemarco. 20cm cigla je 6 prekatov, to pade takoj. Ko imaš luknjo skozi daš noter cev in jo fiksiraš s purpenom, z zunanje strani zaflikaš še s silikonom in z notranje z ometom/malto če hočeš da zgleda.

Glede na velikost oz. volumen podstrešja bi sam rekel da 2x 120mm rozeti vsaka na svoji strani slemena, bi morali delat dovolj prepiha. Če slučajno opaziš da ni dovolj lahko na eno mesto vgradiš še 120mm kopalniški ventilator.

• Všeč mi je
Reactions: raners

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.773
801
113
edino, kar je za dodati:

okoli luknje nalepi polivinil, in spodaj v žep,
ker opečnatega prah se nemarno zažre v fasado

• Všeč mi je
Reactions: raners

raners

Guru
4. mar 2008
2.946
527
113
Samo vprašam, je že kdo probal vrtat luknjo s kakšnimi takšnimi kronami? Za beton nekak dvomim, za opečne zidake pa bi verjetno šlo skozi.. Razumem, da bi moral vrtat večkrat in vmes spucat luknjo, ampak bi šlo vseeno hitreje kot štemat na roko.. Pa še luknja bi bila lepša..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.634
4.440
113
Samo vprašam, je že kdo probal vrtat luknjo s kakšnimi takšnimi kronami? Za beton nekak dvomim, za opečne zidake pa bi verjetno šlo skozi.. Razumem, da bi moral vrtat večkrat in vmes spucat luknjo, ampak bi šlo vseeno hitreje kot štemat na roko.. Pa še luknja bi bila lepša..
To je za beton, omet, oz. debelejše betonske zidake, pri klasičnem ceglu ti preveč razbija ker so to udarne krone in poči prekat precej prej kot gre rezilo lepo čez.

Za zunanjo stran kjer imaš stiropor je skoraj boljše če s šestilom (cev obrišeše) označiš pa z olfa nožem režeš.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.480
7.797
113
pri taščici
Z zunanje strani bos moral nekako prerezati izolacijo.
Lestev, oder, "zirafa dvigalo" izbiraj..
Pozabi na krono in vrtanje.
Podri vse od crte navzgor (al pa recimo nad legami, 20cm nad črto) pa potem v odprtino das lesen kinox, alu, pvc) okvir v katerega pritrdis fino kovinsko mrezico (komarnik bo pregost) s katero bos preprecil dostop zivalim.
Na odrezano izolacijo lahko polozis polico kot pri drugih oknih. Ce boš naravnost odrezal samo silikon potegnes spodaj, sicer pa das neko pokrivno letvico.