Previsoka napetost napajalnika

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Napajalnik, ki mi polni Li-ion baterijo v neki napravi, ima deklarirano izhodno napetost 6V. Ker se mi baterija ne polni, sem posumil, da je kaj narobe z napajalnikom. Izmeril sem napetost 10,5V. Kaj to pomeni za baterijo? Ali jo je skurilo?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
To si meril obremenjenega ali prostostično?

Sicer pa načeloma ima večina naprav zaščito pred prenapetostjo oz. ne dovoli polnit baterije če napetost ni ustrezna. Večinoma itak uporabljajo posebno napajalno vezje in ne polnijo z napajalno napetostjo (recimo mobiteli imajo ponavadi 3.7V baterije, polnilna napetost na kablu je pa 5V, manjša nihanja izravna samo polnilno vezje).

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Meril sem prostostično. Potem sem izmeril še nekaj drugih napajalnikov in je bila napetost recimo 10% višja od deklarirane.
Torej je v mojem primeru baterija še v redu in se bo polnila, če najdem napajalnik z napetostjo 6V + 10%?

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Ne!

Če je napajalanik nekakovosten, potem ima neobremenjen lahko tudi enkrat višjo voltažo. Glede na to, da napajalnik še daje nekaj od sebe, je napaka najverjetneje celo v bateriji.
Tvoje sklepanje iz meritev drugih napajalnikov je nevarno, ker o teh zadevah veš premalo in sklepaš na podlagi napačne predpostavke, da se vsi napajalniki obnašajo enako. Ne delat tega.