Presnemavanje Super 8 mm filmskih trakov

13. jul 2011
2.677
626
113
Jaz se tudi že nekaj časa spravljam presneti ta material. Sem že dolgo časa v idejni fazi (pomanjkanje časa). Razmišljam, da bi projeciral na mat folijo ter snemal s kamero z druge strani, obrniti slike potem ni problem na računalniku.

BlackHole

Pripravnik
23. avg 2007
764
0
16
V tej temi nikjer ne vidim, da bi opisal kak postopek. Edini postopek s katerim sem sam poskusil, je projiciranje prek projektorja in zraven snemanje s kamero. Zvok, ki ropota zraven ni problem, ker je posnetek itak brez zvoka in ga bom utišal, ter dodal glasbo.
Lahko pa zdaj opišeš ta postopek ali daš kakšne dodatne nasvete. S kakšno kvaliteto snemati in predvsem kam potem zadevo shraniti. Kako je s pozlačenimi DVD-ji?

BlackHole

Pripravnik
23. avg 2007
764
0
16
A mogoče kdo ve, zakaj mi pri predvajanju filma preko projektorja (Bolex 18-3 TC) film v spodnji četrini prekine s črno črto in spodaj prikazuje del, ki bi moral bit zgoraj. Torej poreže glave in jih prikazuje spodaj. Verjetno je kak trik, s katerim to hitro rešim. Zdaj prvič delam s tem Bolexom.

edit: no, ta problem sem že rešil (proj. ima eno ročko za to).

Nazadnje urejeno:

videoz.si

Zelenc'
26. avg 2018
4
0
1
Spoštovani filmski trakovi (super 8mm in normal 8mm) se lahko skenirajo v HD resoluciji (slikca po slikci). Za 8 cm kolut (dolžina je 3minute) je potrebno skenirati cca 35minut, nato še računalniška obdelava cca 1,5 ure in je cena 10€ + ddv. Je to pretirano za cca 2 uri dela ali pa tudi več odvisno od ohranjenosti, materijala itd?

lp

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Eh, eni pal mislijo, da masine vse naredijo. V masino A vstavis trak, v masino B vstavis dvd, in pritisnes REC. Vmes gres na kafe, prides cez eno uro nazaj, vse nazaj spakiras in popeglas 170e.

videoz.si

Zelenc'
26. avg 2018
4
0
1
Ja, ja DVD je out zastarel resolucija je samo 720/576. Zadeve se danes delajo na USB ali trdi disk v visoki resoluciji 1920/1080. Je pa z novo tehnologijo več dela, več priprav in kar je najbolj važno ta orodja so pač draga in jih moraš amortizirat.
lp

13. jul 2011
2.677
626
113
Te stvari so nenormalno zamudne. Še bolj kot obdelava posnetkov po zajemu, je pomembna priprava (čiščenje) filma pred presnemavanjem.

videoz.si

Zelenc'
26. avg 2018
4
0
1
Točno tako, da ne govorimo o zlepljenih trakovih z navadnim selotejpom. Vse je potrebno nanovo zlepiti. Stari normal 8mm so bili zlepljeni po sredini in te zlepke z leti popuščajo. Da ne govorimo o plesni, ki se nabere po filmih zaradi nepravilnega hranjenja. To očistiti je misija nemogoče.
lp

I

Izbrisan uporabnik #488

jaz sem jih dal na dvd presnet v studio
8mm barvni kodak

kak boš dal v hd če je izvor nizka resolucija?