Presnemavanje mini DV kaset na disk

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Presneti moram kar nekaj mini DV kaset na računalnik in potem to shraniti na zunanji disk. Kako se zadeve pravilno lotiti, da datoteke ne bodo prevelike, da pa kljub temu ohranim neko spodobno kvaliteto?
Samo za pokušino sem se igral z naslednjim pripomočkom:

easycap

Priložen je program Ulead Video Studio 10. Tam imam možnost izbire kar nekaj formatov, v katerih naj bo posneta datoteka. Največji je AVI, kjer za eno minuto filma porabim skoraj 1GB prostora na disku. Potem sem poskusil še MPEG, ta porabi ful manj prostora ampak je kvaliteta zanič. Imam tudi možnost DVD, kjer za minuto filma porabim 50MB prostora, torej nekje 3GB za eno uro filma.

Ker pa bom dejansko delal na drugem računalniku, kjer imam firewire vhod, me zanima, ali bodo zaradi tega datoteke bistveno večje?
Kako naj se pravilno lotim zadeve?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Snemati boš žal moral v zelo požrešnem formatu, saj realnočasnovno konvertiranje v x264 najverjetneje ne bo izvedljivo (rabiš zelo močen CPU).

Snemaj v DVD kvaliteti pri največjem bitratu (8000kbps), nato pa z nekim drugim programom pretvori zadevo v nek .mp4 ali .mkv container, zvok daj AAC, sliko pa x264.

Pa sočasno s pretvarjanjem boš najverjetneje moral tudi kakšne filtre dodati na sliko (crop, deinterlace, noise remove ipd.). Pač odvisno kako zgleda posnetek in kaj bi rad popravil. Če je dokaj nova kamera bo dovolj le deinterlace. Če pa kamera slučajno snema v progressive, potem pa še to ne bo potrebno.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Klasika za avi datoteke je 13,5 giga za uro posnetka. Snemanje preko fire wire.

Potem pa obdelava (npr. pinnacle studio) in konvertiranje v drug format.

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Tudi sam ti predlagam da snemaš v izvornem DV formatu preko Firewire ter potem kompresija (npr. z x264).

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Zaenkrat ne bom nič obdeloval, samo presnel bi iz kaset na disk, in vse skupaj shranil na zunanji disk.
Glede na to, da imam za cca. ur 20 ur materiala, zunanji disk bo pa 1TB, verjetno lahko zajemam pri dokaj veliki "kvaliteti"?
Če bi se pa naknadno odločil kaj obdelovati (izrezati samo zanimive kadre in narediti nekaj prelivov, dodati glasbo), ali bi moral najprej skompresirati v nek manj požrešni format, ali bi lahko delal na "originalu", pa šele končni izdelek kompresiral?

Nazadnje urejeno:

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Klasika za avi datoteke je 13,5 giga za uro posnetka. Snemanje preko fire wire.

Potem pa obdelava (npr. pinnacle studio) in konvertiranje v drug format.
A je možno, da je meni AVI format zasedel 1GB za eno minuto (to pomeni 60GB za uro)?
Res pa je, da sem snemal preko prej opisanega Easycap-a (iz kamere navaden kompozitni izhod, v računalnik pa preko USB-ja), in ne preko firewire.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik Janez_Krajnski pravi:
Najbrž si mislil velikost diska 1 TB.
Ja, res je.
redface-1.gif

Sem že popravil.

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Preko easycapa si zajemal analogno (nepotrebno dvojno konvertiranje - iz digitalnega v analogno in potem preko easycapa še obratno) in brez kompresije, zatorej je velikost prava. Če hočeš dobiti identičen posnetek, ki je na DV kaseti lepo presnemi preko firewire (DV AVI format) in obdeluj, kompresiraj naknadno.

Če imaš zunanji disk namenjen samo za te posnetke, niti ne rabiš kompresije, obdrži originalne zajete videe. Po potrebi nakdnadno obdeluj, editiraj in okoli deli kompresirane.

Nazadnje urejeno:

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Sedaj pa še en dodatni problemček. Računalnik, na katerem imam firewire kartico (vhode), ima disk popolnoma poln, prostega je še samo nekaj GB.
Ali moram narediti prostor na disku za zajem DV posnetkov? Ali bi šlo tudi tako, da bi na USB (2.0) na računalniku priklopil zunanji disk in zajemal direktno na zunanji disk? Zunanji disk bo 1TB, tako, da ne bo problemov s prostorom. Samo se bojim, da je USB priključek ozko grlo, in da ne bo v redu zajelo DV posnetka.

Drugače pa imam na tem računalniku nainštaliran program Pinnacle Studio 8. Mislim, da bi lahko z njim v redu opravi zajem DV posnetkov. Se motim?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Zajem v max DVD kvaliteti je 1MB/s (8000kbps). To bi moral vsak USB ključek in zunanji disk "požreti".

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Snemaj direktno na zunanji trdi disk (zdaj ne vem kako hitrost omogoča firewire...a verjetno usb 2.ka ga že prekaša tako da ne sme biti problema).

Ura avi datoteke bo imela 13,5 giga.

Ko te bo prijelo boš posnetke obdelal...porezal, dodal prehode, podnapise, glasbo..itd...pač da bo nekam zgledalo. Iz tega boš naredil nov avi file. Ti pa bo znal npr pinnacle že konverirat vse skupaj v mpeg4 (torej dvd kvaliteto) ter kapaciteto okoli 4 giga.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.250
327
83
Jaz sem to že pred leti delal. Pozabil s čim, ampak je bilo freeware orodje. Preko USB se spomnim da mi je izgubljal frame-e, prek Firewire pa je delalo bp. Vem pa da sem najprej surove podatke zajemal na disk, potem pa iz diska konvertiral v DivX.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Jaz sem delal zajem v pinnaclu ter obdelavo. Konvertiranje v mpeg4 pa v drugem programčku a sem pozabil ime...neka mala zadevica.

Potem je bil pa še en programček s katerim si naredil dvd menije in je zadevo pravilno prpravil (video ts) za nasnetje na dvd.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Snemaj direktno na zunanji trdi disk (zdaj ne vem kako hitrost omogoča firewire...a verjetno usb 2.ka ga že prekaša tako da ne sme biti problema).

Ura avi datoteke bo imela 13,5 giga.

Ko te bo prijelo boš posnetke obdelal...porezal, dodal prehode, podnapise, glasbo..itd...pač da bo nekam zgledalo. Iz tega boš naredil nov avi file. Ti pa bo znal npr pinnacle že konverirat vse skupaj v mpeg4 (torej dvd kvaliteto) ter kapaciteto okoli 4 giga.
Začel sem s presnemavanjem. Zadeva deluje tako, kot ste opisali. Torej, zajemam preko firewire vhoda na računalniku in shranjujem direktno na zunanji disk (preko USB 2.0). Program je Pinnacle studio 8, ki ti sproti kaže "dropped frames". Ko sem presnel 30 minutno kaseto, ni bilo nobenega. Ko pa sem presnel 60min kaseto, je pa bilo 19 teh dropped frames. Pregledal sem presneti material na zunanjem disku in nisem opazil nobene pomanjkljivosti, razen da zvok malenkost zamuja proti koncu filma (cca 1 sekundo). Je tukaj kakšna povezava?

böc

Majstr
1. avg 2007
2.373
439
83
S katerim programom (in pa katere filtre, ...) pa za obdelavo (de-interlacing, ...) in konverzijo?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Zvok zamuja zaradi dropanih framov, to sem tudi sam imel težave s podobni problemom, saj program za konvertanje tega ni znal ustrezno korigirat. Odpri recimo ta video v VLCju, tam mislim da ne bi smel zvok zamujati.

Je pa problem, če konvertiraš ta video s programom, ki tega ne zna kompenzirati - potem bo zvok zaostajal "za vedno".

5. avg 2011
1.053
196
63
Okolica Ormoža
Lahko da vpliva na izgubljanje framov strojna oprema, ampak v celoti ti teh 19 framov v eni uri ne pomeni nekega problema, če upoštevaš, da se na sekundo posnetka zapiše običajno 25 do 29 framov. Če je moteč zamik zvoka, bi ga s pomočjo programa Pinnacle Studio lahko malce zamaknil oziroma uskladil s sliko, kjer je ta zamik najbolj opazen. Seveda moraš to napraviti pred konvertiranjem v DVD (ali kateri drugi) format. To napraviš tako, da posnetek daš v EDIT masko, razkleneš zvok in video ter napraviš zamik. Po potrebi lahko zvočni ali video del tudi "prerežeš" in malce skrajšaš na več mestih, da se zamik porazgubi. V Pinnaclu lahko potem tudi uporabiš prehode, ki malce poživijo sam video, porežeš nezanimive dele posnetka in dodaš poljubno glasbo v ozadju.

Nazadnje urejeno: