Prepoved odtujitve

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.229
1.367
113
Zanimamo se za hišo, ki ima v zemljiški knjigi vknjiženo pravico prepovedi odtujitve. Razumem, da se taka nepremičnina ne more prodati, me pa zanima, kako do vpisa take pravice pride? Namreč vpisana sta hčerka in sin lastnice, ki pa se odlično razumejo in tudi živijo skupaj. Lahko gre za kako "blokado" proti bankam recimo? Pa kako lahko to potem dejansko vpišejo v ZK, dvomim, da kak dolg obstaja.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.229
1.367
113
Sem to že prebral, pa me še vedno matra firbec, kako do tega pride v dejanskem primeru. V realnem življenju, na primeru. Pa se lahko to zlorabi? Ker dvomim, da je dejansko kak dolg na strani matere, saj se verjetno ne bi tako lepo gledali
smile-1.gif

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
Tako kot praviš, možno pa je še x drugih pravnih zadev, tako s posojili, socijalnim iitd, je pravno precej zapleteno je pa z zakonom lepo določeno .

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
ksz

Videl sem primer, ko je oče, kot lastnik hiše, dal prepoved obremenitve in odtujitve na svoji nepremičnini za sina.

In sicer, ker je vse, kar je imel, vedno zakockal.

Ne spomnim se točno, ali je bila darilna pogodba s to obremenitvijo, ali v oporoki, ali kako je že bilo.

Samo se je zadeva brez problema prodala. Z overitvijo neke izjave.

Ne spomnim se pa več podrobnosti.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
Vsekakor je oče to storil z razlogom da ne bo ostal brez nepremičnine v času svojega življenja, če je sin dobil delež ker je edini dedič je bilo to morda zabeleženo v oporoki ali kaki drugi pogodbi morda je bil dolžan skrbeti za njega do smrti ali je bil samo deležnik v nepremičnini.
Teško je v tem primeru dati kaj bolj konkretnega v odgovor ker se primer od primera razlikuje.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Ja.

Mislim pa, da dajejo take obremenitve tudi občine, če nekomu plačujejo socialo in le ta ima nepremičnino.

Vsaj bilo je tako.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Miikech pravi:
Zanimamo se za hišo, ki ima v zemljiški knjigi vknjiženo pravico prepovedi odtujitve. Razumem, da se taka nepremičnina ne more prodati, me pa zanima, kako do vpisa take pravice pride? Namreč vpisana sta hčerka in sin lastnice, ki pa se odlično razumejo in tudi živijo skupaj. Lahko gre za kako "blokado" proti bankam recimo? Pa kako lahko to potem dejansko vpišejo v ZK, dvomim, da kak dolg obstaja.

Prepoved odtujitve ni nič posebnega, nanaša se v korist določene osebe.

Ponavadi ko ti starši podarijo, vpišejo prepoved obremenitve in odtujitev, da ne bi na bajto vrgel kredita ali jo prodal in bi novi lastnik nagajal njim, ki še pač do smrti živijo not.

Če ti da upravičenec v korist katerega je vpisana prepoved odtujitve soglasje, se lahko nepremičnina proda...

Prepoved odtujitve nima veze z dolgom. če si dolžen, se lahko proda na dražbi...

Odtujitev = miščjen pravni posel, prodaja, ne pa tudi prisilna prodaja z dražbo