Preoblikovanje s.p. v d.o.o.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Pozdrav,

na internetu sem prebral že nekaj gradiva na to temo, imam pa vseeno nekaj vprašanj:

Se je kdo tu že srečal s tem postopkom? Kakšni so bili stroški? Na koga se obrniti - odvetnik/notar?
Govoril sem z odvetnikom, kateri bi računal za postopek med 1.000 in 2.000€ (je rekel, da bi stalo nekje v tem cenovnem razponu).

Menda je najzahtevnejši računovodski del - kaj konkretno je potrebno storiti?
Je bolje prenesti s.p. na že ustanovljen d.o.o. (pripojitev) ali ustanoviti nov d.o.o.?
So lahko v novem d.o.o. trije lastniki že na začetku?

Vem, da mi bo vse in še več verjetno povedal kdo, ki opravlja preoblikovanje za preživetje, vendar bi rad dobil še kakšno "nevtralno" informacijo.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Kar se tiče računovodskega dela moraš narediti zaključno bilanco, ki je otvoritvena na d.o.o. Če je vrednost premoženja več kot 100 k EUR rabiš revizijo s strani pooblaščenega revizorja - cena odvisna od velikosti s.p.-ja.

Če misliš preoblikovati s.p. v d.o.o. in potem v d.o.o. vključiti nove družbenike pred potekom 3 ali 5 let, je to za njih precej drago (seveda spet odvisno od "velikosti" s.p.-ja) precej drago (pridobitev deleža+kapitalski dobiček), tako da je v tem primeru ponavadi boljše, da ustanovite novi d.o.o.

Seveda je za bolj točne informacije glede davčno-finančnih učinkov potrebno podrobno pregledati podatke tvojega s.p.-ja - mislim predvsem na stanje v bilanci (sredstva...)

Ni pa preoblikovanje v s.p. noben bav-bav, če gre za majhen s.p. in stroški so tu nekje kot ti je omenil odvetnik - tako imaš tudi koga za držati za.... če pozneje davkarija kaj komplicira!

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
Na www.columbia.si

ti bodo naredili občutno ceneje.

Sicer je pa smiselno in davčno ugodno) preoblikovati s.p. v d.o.o. z enim družbenikom, kise s tem preoblikovanjem oblikuje na novo.

Imaš kakšno bilanco?

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Konkretno v mojem primeru, sem ustanovil enoosebni d.o.o., prodal vso lastnino s.p.-ja d.o.o.ju in zaprl s.p. Stroškov praktično ni bilo, računovodja je ostal isti, ki je uredil vse kar se tiče tega dela.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Konkretno v mojem primeru, sem ustanovil enoosebni d.o.o., prodal vso lastnino s.p.-ja d.o.o.ju in zaprl s.p. Stroškov praktično ni bilo, računovodja je ostal isti, ki je uredil vse kar se tiče tega dela.

Si bil DDV zavezanec na s.p.-ju?

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Vrednost premoženja je mišljena kot kapital?

Ne razumem ravno najbolje tistega dela glede stroškov za nove družabnike. Je možno v novi d.o.o. takoj ob ustanovitvi vključiti nove družabnike ali je ravno to dražje za nove družabnike?

Ravno zaradi možnih komplikacij bi prenos raje prepustil odvetniku, kot pa komu drugemu.

Kako pa je z obdavčitvijo - se ta prenos kaj obdavči?

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Vrednost premoženja je mišljen tvoj stvarni vložek v d.o.o. - sredstva s.p.ja, ki bodo potem kapital novega d.o.o.

Za nove družbenike nisem mislil na stroške kot stroške, neugodno (davčno) je lahko za njih, če dobijo delež v d.o.o. iz tvojega prenešenega premoženja v d.o.o. in participacijo na dobičku, ki izhaja iz tega. Tu je potrebno biti malo pazljiv, da potem ni glavobola zaradi davkov na kapitalski dobiček in pridobitve deleža v d.o.o.

Kot je Mare2 napisal je preoblikovanje davčno smiselno predvsem v enoosebni d.o.o., torej da si ti potem tudi edini lastnik. V ostalih primerih pa je potrebno narediti nekaj izračunov, če ni boljše narediti prodaje delov sredstev s.p.-ja d.o.o.-ju. Seveda je odvisno od tvojih sredstev, zavezanosti za DDV ipd, če imaš kakšen leasing, licence, nepremičnine ipd...

Če greš v preoblikovanje po predpisanih pravilih in korakih, je prenos davčno nevtralen (ni obdavčen).

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Preoblikovanje se mi zdi bolj primerno zaradi bonitete, ki jo ima s.p. sedaj. Pričakujemo, da bomo v pol leta potrebovali kredit za gradnjo, katerega bi na podlagi bonitete s.p. lažje dobili.

Aja, gre se za družinsko podjetje.
Nepremičnin nimamo v lasti (ena je zaarana), je pa en kredit (subvencionirana obrestna mera preko podjetniškega sklada), s.p. je davčni zavezanec.

Je pametno kot osnovni kapital dati stroje in opremo ali je boljše vplačati 7.500€?

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Resna banka ti, če seveda s.p. že dlje časa posluje z njimi v takem primeru ne bi smela delati nekih problemov. Obisk banke in predstavitev zadeve (preoblikovanja) je seveda priporočljiva že prej.

Malo se pozanimaj (poglej pogodbo), kako bi vplivalo preoblikovanje na subvencionirano OM.

Če imaš kakšne druge namene s stroji/opremo, da jih več ne boš imel za dejavnost, ni. Če pa boš s tem nadaljeval dejavnost, ki jo že opravljaš, pa je pametno opremo dati kot stvarni vložek, sploh če je kar precej vredna - že zaradi stroška amortizacije je v redu, da jih daš na d.o.o., saj ti znižuje davčno osnovo.

Aja, pa še bilanca d.o.o. bo za banko lepše izgledala, če imaš več sredstev v bilanci.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Ok, hvala za vse te odgovore! 5* zate.

Glede števila samih družbenikov v d.o.o. se bom še pogovoril z odvetnikom in računovodkinjo, mogoče nam pa uspe najti kakšno varianto.

Prodati stroje pa ne moremo (v bistvu samo enega ne zaradi subvencioniranega obrestne mere), tako, da moramo iti v preoblikovanje.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Kako se ti je pa kot fizični osebi štel potem ta dohodek z davčnega vidika? Kot kapitalski dobiček?

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Kako je pa v primeru, da se opravi pripojitev s.p.ja k že obstoječemu d.o.o. ju?
Če sta npr. pri že obstoječem d.o.o.ju 2 družabnika in pride tretji, ki pripoji svoj s.p.?

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Za prenos podjetja na prevzemno družbo (obstoječo torej) moraš podpisati pogodbo o prenosu s poslovodjo obstoječe družbe, ki mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa. Če bo prevzemna družba s prenosom povečala osnovni kapital /OK/, se uporabljajo določbe, ki veljajo za povečanje OK zaradi pripojitve pri d.o.o.-ju, pri čemer mora povečanje OK za izvedbo pripojitve pregledati revizor - uporabljajo se določbe ZGD o reviziji pri delniški družbi. Povečanje osnovnega kapitala se vpiše v register hkrati z vpisom prenosa podjetja.

Podjetnik, ki se preoblikuje, prenese na družbo celotno premoženje s.p.-ja. Če ne vključiš vsega premoženja v OK družbe, ga lahko poljubno razporedi na druge bilančne postavke - seveda je priporočljivo, da se proba predvideti prihodnje davčne posledice. Za prevzemno družbo se smiselno uporabljajo tudi določbe ZGD o pripojitvi.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Tako pri preoblikovanju s.p. kot pri pripojitvi morate biti pazljivi na finančno računovodski vidik pripojitve, saj lahko s pravilnimi odločitvami prihraniš veliko denarja (katera OS se prenesejo v OK, katera se prenesejo na druge postavke in katera se sploh ne).

Pri majhnih storitvenih s.p. so spremembe enostavne in jih lahko izvedete sami (+ pogodba pri notarju), pri kompleksnejših (stroji, oprema, ipd.) pa lahko z najemom ustreznega strokovnjaka veliko prihranite.

halo007

Pripravnik
15. avg 2007
176
0
16
Splošno navodilo glede tega je, da se v večini primerov raje naredi nov d.o.o. in zapre stari s.p.. Razen v posebnih primerih.