Prenosnik 15' poceni

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.370
1.238
113
www.adriamedia.si
Ker pri prenosnikih razen jabčka nisem glih doma, tule vprašam (malo brskal po starih temah, pa ni glih kakega resnega odgovora)
Rabi se prenosnik za nezahtevno uporabo, čim cenejši:
- 15" (manj raje ne, ker stare oči pač ne vidijo najbolje, čisti minimum je 14") - zato tudi ni potrebe po nevemkako visoki ločljivosti
- net, mail, skype, tu in tam kako skeniranje, printanje ali malo open offica
- Windowsi (za ljudi, ki so bili doslej na xp in se ne bi vsega na novo učili, je kaj OK? win8 ali je bolje downgradat ali pa win10?)
- znosna hitrost
- fajn bi bil SSD (bolj zaradi neobčutljivosti na tresljaje kot zaradi hitrosti)
- tablic ne predlagat, mora bit prenosnik

Kaj se OK najde pri nas (tuijina odpade)?

tomi

Guru
1. sep 2007
18.690
9.904
113
40
MB
to kar si tu napisal, naklikaj v filtre na mimovrste pa kupi najcenejšega, danes majo že vse znamke te vstopne consumer modele, čeprav boš pa verjetno težko našel SSD v kakem takem
smile-1.gif
mogoče tud pogledaš če ma leclerc kako akcijo za kak model

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Jaz bi ti iz izkušenj, ki jih imamo v podjetju priporočal Lenovo ThinkPad serije T. Ni ravno najcenejši, ni pa tudi najdražji. So se pa pri nas na dolgi rok najbolje obnesli. Bolje kot HP, DELL in Toshiba.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
V Hofru sem videl en prenosnik Medion iz 350 na 270 znižan. Za zgoraj napisane potrebe bi bil čisto dovolj, edino SSD nima, kar tudi noben ne bo imel med poceni prenosniki. Je ceneje sam ga kupit in vgrajenega uporabit kot zunanji disk.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.370
1.238
113
www.adriamedia.si
Meni sta za uč zapela tale dva (hvala @tomi, nisem vedel, da imajo tako natančne filtre):
https://www.mimovrste.com/pren...60-bel?v=749001
https://www.mimovrste.com/prenosniki/lenovo-ideapad-prenosnik-g50-45-80e3014bsc?v=764684

Obstaja kje kaj podobnega za manj denarja ali je to kao ugodno? 400 je meja, ampak bi bilo lepše, da je bližje 350 ai celo 300.

Pa nekako po lastnih izkušnjah manj kot 4GB rama ni za kupovat (ali pa se motim, sprobal sem ene 2 poceni prenosnika z 2GB ipd, pa je vse boljkotne počasno za umret), ker ko naklikaš 10 ali 15 tabov v FF, je 2GB čisti polom ...

Barbarian: un je brez winsov ... Linux odpade.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.112
7.665
113
Zaradi možnosti nakupa z Diners kartico na obroke, imam na mimovrste.com namen kupiti prenosnik nekje do 500€. Znanec mi je svetoval naj iz mimovrste.com za ta denar kupim Toshibo in po možnosti dokupim še SSD disk. Obenem pa mi je predlagal še nakup prenosnika Dell na EnaA.com, saj ima Dell tri leta garancije. Pri EnaA me moti to, da nakup od 7 - 24 obrokov izdelek podraži za 7,5%. Na mimovrste pa je cena na obroke enaka.
Računalnik naj bi se uporabljal zgolj za internet, snemanje in gledanje torrentov, Skype itd... Skratka nič zahtevnega.
Ker sem sam ne spoznam in ne vem kaj bi bil najboljši nakup, bi prosil za pomoč in nasvete.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
Ne vem, če ti bo tole kaj pomagalo, ampak temeljito premisli, če hočeš takšen računalnik, tudi če je za koga drugega ali starejšo osebo.

Sam sem bil sedaj nekaj let na Pentiumu P6200 2,13GHz s 4GB RAM-a in 5400 diskom. Zadeva je na začetku na 7-ki še delala za silo solidno, ampak je zelo hitro začela ''mlet''. Zadnje čase sem konkretno izgubljal živce in sem potem že mislil zamenjat za en prenosnik z I7 procesorjem.
No, po nasvetu tukaj na forumu in obširnem nasvetu s strani Robertota
nahrung002.gif
.

Sem dal tudi na prejšnjega s Pentiumom 10-ko in zadeva je občutno počasnejša , tako da bom verjetno dal nazaj clean install 7-ke. Za tisto uporabo, ki mu bo namenjana, bo tudi tak ok. Čeprav bom prej še malo potestiral, če bo za preživet tudi 10-ka.

Še tole: starejša znamka je kupila malo nazaj Hoferjev računalnik s Pentium procesorjem in 4GB RAM-a za 350 EUR. Zadeva je na 7-ki delala ok, sedaj po pol leta pa sam že občutim ''čakanje''. Zanjo je sicer še ok.
wink-1.gif

Tako da, moj nasvet: še enkrat premisli, če hočeš takšen računalnik in koliko je vreden tvoj čas ali pa čas uporabnika, ki ga bo/š izgubil zaradi ''mletja'' in štekanja. Sam se sedaj samo tepem po glavi, da nisem že zdavnaj naredil nadgradnje.

Pa tisti nasvet je tudi na mestu: ti poceni prenosniki imajo morda eno komponento še za silo, ampak ti nič ne pomaga, če so ostale ozko grlo.

Kaj več, pa naj stručkoti povedo...
zmaga.gif
To je le moja izkušnja.

Nazadnje urejeno:

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.177
512
113
kranj
načeloma lahko "ozko" grlo kot recimo procesor nadomestiš z ssd-jem. sem že nekaj "podhranjenih" laptopov vzel in dal noter osnovni ssd (128gb) in je zadeva veliko bolj odzivna. res moje stranke nimajo odprtih po 20 zavihkov, ampak za tiste osnovne zadeve je čez glavo dovolj.
no, vendar mora biti vsak pošten do sebe - laptop za 300 eur NE bo poganjal autocade in obdeloval filme
smile-1.gif

razen če si v sceni sadomazo...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.370
1.238
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Ne vem, če ti bo tole kaj pomagalo, ampak temeljito premisli, če hočeš takšen računalnik, tudi če je za koga drugega ali starejšo osebo.

Sam sem bil sedaj nekaj let na Pentiumu P6200 2,13GHz s 4GB RAM-a in 5400 diskom. Zadeva je na začetku na 7-ki še delala za silo solidno, ampak je zelo hitro začela ''mlet''. Zadnje čase sem konkretno izgubljal živce in sem potem že mislil zamenjat za en prenosnik z I7 procesorjem.
No, po nasvetu tukaj na forumu in obširnem nasvetu s strani Robertota
nahrung002.gif
.

Sem dal tudi na prejšnjega s Pentiumom 10-ko in zadeva je občutno počasnejša , tako da bom verjetno dal nazaj clean install 7-ke. Za tisto uporabo, ki mu bo namenjana, bo tudi tak ok. Čeprav bom prej še malo potestiral, če bo za preživet tudi 10-ka.

Še tole: starejša znamka je kupila malo nazaj Hoferjev računalnik s Pentium procesorjem in 4GB RAM-a za 350 EUR. Zadeva je na 7-ki delala ok, sedaj po pol leta pa sam že občutim ''čakanje''. Zanjo je sicer še ok.
wink-1.gif

Tako da, moj nasvet: še enkrat premisli, če hočeš takšen računalnik in koliko je vreden tvoj čas ali pa čas uporabnika, ki ga bo/š izgubil zaradi ''mletja'' in štekanja. Sam se sedaj samo tepem po glavi, da nisem že zdavnaj naredil nadgradnje.

Pa tisti nasvet je tudi na mestu: ti poceni prenosniki imajo morda eno komponento še za silo, ampak ti nič ne pomaga, če so ostale ozko grlo.

Kaj več, pa naj stručkoti povedo...
zmaga.gif
To je le moja izkušnja.

Gled ena to, da so zdaj na ene 7 ali 8 let starem HPju (ki že ko je bil nov ni bil ravno zmogljiv) ... PLus vem, da vceč ne bodo dali. Jebiga, omejitve šač so.
Če bo prilika, bomo kasneje not vrgli SSD, pa bo še za dolgo.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
He he... sam imam za domačo uporabo Lenovo T500 z C2D procesorjem (neka 7000 ali 8000 serija), hibridno grafo. Nadgrajen je na 8 GB RAM in 240 GB SSD Intel 330 (se mi zdi). Zadeva leti in je užitek delati z njim v primerjavi z ostalimi novimi zadevami za 300 EUR.
Sem imel priložnost postaviti čisto nov Lenovo 50 serije z quadcore atomom na 5400 rpm HDD. To je pogreb, da so se winsi 8.1 postavili (čisto sveži) je trajalo celo večnost... zamenjava s SSD je naredil prenosnik uporaben.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Jaz za okoli nosit uporabljam Lenovo G50-30 z celeron procesorjem in 4GB rama. V osnovi ni najbolj hiter, ko pa sem zamenjal disk z SSD-jem, je postal čisto soliden comp. Dobra stran teh "švoh" računalnikov je tudi da z baterijo zdržijo res dolgo (lahko tudi cel dan, torej 8 ur dela), da so zelo tanki in lahko in da se ne grejejo niti ni slišati kakšnega ventilatorja. Treba je edino gledati da ima 4GB rama, ker sicer tudi SSD ne pomaga (problem je tudi v tem da imajo nekateri samo po en slot in ne moreš dodati druge palčke, pač pa moraš menjat vse).

Skratka za manj kot 300eur (računalnik je bil v akciji 200€, SSD pa 70) se dobi res veliko.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Ja, moraš vedeti, da tile CPUji, ki so sedaj v cheap prenosnikih niso nič kaj pretirano hitrejši kot C2Dji izpred "desetletja".
smile-1.gif
Pogosto so še počasnejši, npr C2D P8400, najšibkejši C2D v T500 iz leta 2008 pohrusta Atomčke (Celeron N)in AMD E proce, ki jih najdeš v novih prenosnikih.