Prenos dopusta na drugo firmo

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
malce off topic......

Zakaj bi že hotel živeti po takšnih načelih kot jih ti opisuješ? Brez kakršnega koli veselja v življenju. In to ponavadi za nekega kapitalista ki te je vzel v službo, da bo lahko on užival vse kar ti zamujaš.

Zapomni si, a happy worker is a good worker. Ne rečem da sistem ne laufa tudi drugače, vendar za seboj potegne ogromno slabih stvari (ne kitajska in ne japonska nista izjemi).

Sicer pa kot sem že nekajkrat napisal, nekateri ste res skregani z belim kruhom.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
in če ga ne pustiš mu moraš izplačat dopust. torej naj ga izplača bivši delodajalec.

slovenski delavec v 95% primerov pozna svoje pravice, obveznosti ne.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
In kje bi ti bil, če ne bi bilo tega kapitalista in še ogromno drugih, ki ti omogočajo to?

Na neki kmetiji bi bil kot hlapec, delal 20 ur na dan, ali pa v fabriti, kot kitajčki.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
ja logo, če bi ti imel firmo, pa bi nekdo prišel delat k tebi na novo, kaj bi si mislil o njem, če bi ti po par dnevih/tednih službe hotel uvevljavljati stari dopust?

tudi o delavcu to dosti pove...

Mislil bi si, da je s teboj nekaj hudo narobe
bonk.gif

Sicer pa odgovor na prvotno vprašanje - res da je dopust tvoj, ampak verjetno ni dolžnost novega delodajalca, da upošteva tvoj STARI dopust iz prejšnje firme. Nevem zakaj nisi izkoristil dopusta preden si menjal službo
confused-1.gif

Na tvojem mestu bi "bil tiho" in bil vesel če bi ti priznali vsak kakšen dan starega dopusta.

LP

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
O čem se tu sploh pogovarjate?

Normalna praksa je, da delavec k novemu delodajalcu prinese potrdilo o tem, koliko dopusta je tekočem letu že porabil. Delavec tako nikakor ne prenaša dopusta kot takega.

Novi delodajalec mora potem v skladu z zakonodajo, potencialnimi kolektivnimi pogodbami in lastnimi notranjimi akti delavcu na novo odmeriti dopust. V kolikor je delavec pri delodajalcu zaposlen za več kot pol leta mu pripada celoten dopust, drugače pa dva dni na mesec zaposlitve v letu. (npr, če se zaposliš oktobra dobiš šest ni).

Od tako odmerjenega dopusta pri novem delodajalcu pa seveda ta delodajalec odšteje dopust, katerega je delavec že porabil in, ki je stvar prenosa med podjetji.

Prenašanje dopusta ... halo?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne vem če je tko.

jaz sem sem menjal službe in vedno sem prinesel ptordilo o dopustu in vedno so mi priznali v novi firmi vse.

je ap res, da sem vedno menjal 4 do 11 mesec. in danes če koga vzamem, mu letošnji dopust, če ima odmerjenega, priznam. lanski me ne zanima

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
O čem se tu sploh pogovarjate?

Normalna praksa je, da delavec k novemu delodajalcu prinese potrdilo o tem, koliko dopusta je tekočem letu že porabil. Delavec tako nikakor ne prenaša dopusta kot takega.

Novi delodajalec mora potem v skladu z zakonodajo, potencialnimi kolektivnimi pogodbami in lastnimi notranjimi akti delavcu na novo odmeriti dopust. V kolikor je delavec pri delodajalcu zaposlen za več kot pol leta mu pripada celoten dopust, drugače pa dva dni na mesec zaposlitve v letu. (npr, če se zaposliš oktobra dobiš šest ni).

Od tako odmerjenega dopusta pri novem delodajalcu pa seveda ta delodajalec odšteje dopust, katerega je delavec že porabil in, ki je stvar prenosa med podjetji.

Prenašanje dopusta ... halo?

Khm... govora je o LANSKOLETNEM dopustu.

LP

EDIT: nekje vmes je debata preskočila na stari dopust, o tem sem jaz pisal, novega ti pa itak morajo priznati
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Kakšna pa je razlika če koristi lanskoletnega ali letošnjega, če gledamo iz oči delodajalca?

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Kar se tiče dopusta v letu, ko menjaš službo je tako, kot sem zapisal.

Kar se tiče starega dopusta pa (upam), da ni delodajalca, ki bi ga prevzel. To je tako kot, da bi novi delodajalec prevzel dolgove prejšnjega delodajalca. Za stari dopust je praksa, da se pokuri preden se zapusti staro podjetje. Ko se dogovarjaš z delodajalcem (starim) je normalno, da se ob sporazumu o prekinitvi razmerja dogovoriš tudi o izrabi starega dopusta ... ali pa da te dneve plačajo kot nadure.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Pa kaj sanjaš, dopust, kaj pa je to, pa v novi službi ??? NO WAY !!! Veš koliko je brezposelnih ??? Pa imaš dopust !

No zdaj pa zares dopust od lani si zatlači kamor želi, neporabljen iz 2011 pa tudi, novi delodajalec ti je dolžan priznati premosorazmeren del, torej začneš v novi službi z 1.4.2011 ti pripada 9/12 letnega dopusta , koristiš pa lahko prvih 6 mesecev največ 1 dan na mesec v kolikor delodajalec ne pristane na več !

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
ksz:

zanimivo, pri stečaju se lahko uveljavlja tudi stari, neizkoriščeni dopust... v € seveda...
ni mi jasno, zakaj se ne da starega dopusta izplačati pri staremu delodajalcu...

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Prenasanje dopusta ponuja prevec moznosti za goljufije, ker je dopust stvar dogovora med delodajalcem in delojemalcem. Lahko se dogovirm za vec dopusta npr za manj place.

Predstavljaj si, da grem iz prve sluzbe cez en mesec. Imam se 10 dni dopusta. S svojim delodajalcem se dogovorim, za vec dopusta in manj place v zadnjem mesecu in se gogovorim, da dopusta ne bom izkoristil pri njemu, Torej mi on da 1 euro manj place in odobri 20 dni izrednega dopusta. Jaz k novemu delodajalcu prikorakam s 30 dni dopusta ki bi jih rad izkoristil, in pricakujem, da mi jih bo priznal, saj pisejo na potrdilu?

P

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik MAKY_ pravi:
ksz:

zanimivo, pri stečaju se lahko uveljavlja tudi stari, neizkoriščeni dopust... v € seveda...
ni mi jasno, zakaj se ne da starega dopusta izplačati pri staremu delodajalcu...

če dokažeš, da si prosil za dopust in ti le ta ni bil odobren in tako večkrat, lahko zahtevaš izplačilo