Prenos dopusta na drugo firmo

halo

Fizikalc
22. jul 2007
2.211
0
36
52
Ljubljana
Zanima me kako je zakonsko s tem.
Iz prejsnje firme mi ostaja 20 dni dopusta katerega sem oz bi prenesel k sedanjemu delodajalcu
Potrdilo o prenosu imam oziroma sem ga oddal ko sem nastopil novo sluzbo.
Sedaj pa se nekaj vrtijo okrog zakona.
Tako da ce je kdo bl domac pr teh zakonih nej mi prosim javi.
Da se slucajno ne bom bunil brezveze.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Ne blodi.
Seveda se dopust prenese in ene v drugo službo. Rabiš potrdilo prejšnjega delodajalca, koliko dopusta za tekoče leto ti je še ostalo in to je to. Če službo menjaš pred 1.7. se upoštava samo sorazmerni delež neizkoriščenega dopusta.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Zakona ne poznam, če pa se izgovarjajo nanj, ti to veliko pove o novem delodajalcu (mogoče tudi o tvoji naivnosti?). Ker če bi delodajalec želel, bi lahko prenesel dopust b.p.

Načeloma se moraš o tem dogovoriti prej, če se novi ne strinja, ga pač pokuriš ali si ga daš izplačat pri prejšnjem delodajalcu. Ampak to itak sedaj že veš in ni več relevantno...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Na lansskega pozabi, letosnjega pa ne vem na pamet ali lahko vsega ali samo sorazmeren del.
Zagotovo pa to kje pise. ZDR ali pa kaka kolektivna pogodba.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
včasih je to šlo, danes pa ne gre več oz je odvisno od dobre volje delodajalca. ampak dvomim da ti bo kdo dal 20 dni plačanega dopusta iz prejnega podjetja, ker je to strošek delodajalca. najraje ti delodajalec ne bi dal nič, ker mu je dopust izguba
nismo več v socializmu !

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
ja logo, če bi ti imel firmo, pa bi nekdo prišel delat k tebi na novo, kaj bi si mislil o njem, če bi ti po par dnevih/tednih službe hotel uvevljavljati stari dopust?

tudi o delavcu to dosti pove...

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
ne gre. itak bos dobu celega letosnjega, če boš zdajle začel. (po 6 mesecih dobis celotnega). načeloma ti pa noben ne bo dal več, kot ti pripada po zakonu, razen če se predhodno dogovoriš.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
ja logo, če bi ti imel firmo, pa bi nekdo prišel delat k tebi na novo, kaj bi si mislil o njem, če bi ti po par dnevih/tednih službe hotel uvevljavljati stari dopust?

Ja, pove to o njemu da izkoristi kar mu PRIPADA ter da je celo leto delal.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
E bogi, celo leto je delal. V aziji delajo 16 ur na dan, brez dopustov, bolniških, etc...

zato pa nas bodo povozili, ker so pridni, mi pa lenuhi.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Zakaj ljudje mislijo, da bi morali imeti "življenje", kaj bi naj to pomenilo?

Vsako živo bitje opravlja dejavnosti, ki so povezana z njegovim preživetjem in nič drugega, le človek se gre nekih fancy zadev. Zakaj?
Ljudje bi morali delati edino na napredku, tako tehnološkem, kot duhovnem, porabljen čas za kaj drugega je vržen vstran.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
jaz konkretno, ne bi delavcu dovolil prenosa starega dopusta in koriščenja pri meni. če gre seveda za prenos v začetku leta in če gre za delavca. prodjaalec, lopatar..pač navaden delavec.

ne vem kaj je kle nerazumljivega. to namreč pomeni od 1500 naprej stroška direktno zame..zakaj že? 20 takih delavcev, 30k+..smo že na lepi isigni

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
zato ker pri nas mislijo delavci, da firme obstajajo zaradi njih in za njih in vsak misli da ima ne vem kake pravice
smile-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ja..obstajjao zarad njih. in zato, da imam jaz koga direktorirat, vodit, prmeetavat papirje, palčevat davke.

take delavce se hitro...amortizira in odpiše. sploh pa neki..navadni, neambiciozni 'lezi lebu da te jedem' ki jih moras vlect za roko.

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Dej ne pretiravi. Odnos delodajalec delojemalec je vzajemen odnos in ti nekemu podjetju nudiš svoje znanje in izkušnje za določeno plačilo, to da te nekdo zaposli ni dobrodelnost, ker ima on od tebe ravno toliko kot imaš ti od njega oz. glede na slovenske plače še več. Dopust je pa namenjen varovanju zdravja zaposlenih in na dolgi rok ni za nikogar dobro, da človek ne skrbi za psihični in fizični počitek.
Z dopustom je pa itak tako, da ga mora odobriti nadrejeni, razen 1x v letu, tako da ne vidim nobenih težav, če nekdo prenese star dopust. Če bi bil zaradi odsotnosti nekoga delovni proces oviran, ga pač ne bi pustili na dopust.

Sicer pa meni več pove o človeku, če postavlja službo na prvo mesto kot to, da bi rad imel za prvomajske počitnice ali poleti dopust. Taki ljudje so ponavadi popolnoma nečloveški, ustvarjajo negativne odnose znotraj organizacije, pretirano razstreseni in živčni in ne vem za koga je to dobro. Človek se mora zavedati svojih obveznosti in svojo službo opravljati vestno, ampak v končni fazi delaš zato, da lahko živiš in ne obratno. Noben ni še nič s sabo v grob nesel.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.168
1.144
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
E bogi, celo leto je delal. V aziji delajo 16 ur na dan, brez dopustov, bolniških, etc...
zato pa nas bodo povozili, ker so pridni, mi pa lenuhi.
Počakaj še nekaj let, da se jim standard dvigne.
Potem bodo tudi sami hoteli več (dobrin ,dopusta, življenja)