Prenos bonitet po očetu

Aliens

3700. registrirani uporabnik
18. jun 2008
314
2
18
Zanima me, kak je najugodnejši postopek prenosa bonitet (50%) avtomobilskega zavarovanja po pokojnem očetu. Avto imam namen prodati, je sploh potrebna menjava lastništva na mene in potem spet na tretjo osebo (kupca)? Kako je s samim priznanjem celotne bonitete (v družini je vse zavarovano pri Triglavu)? Bom najprej tukaj malo vprašal preden se obrnem na agenta.

I

Izbrisan uporabnik #488

Potrebuješ sklep o dedovanju, da je vozilo tvoje, to je prva stvar.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
Rahel popravek...ni potrebno imeti sklepa o dedovanju za vozilo, ampak lahko posebaj za bonus...recimo moja sestra je dobila avto, jaz pa bonus...tako da se lahko samo bonus deduje in tako je posebaj naveden na sklepu...

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
Drugace pa...ko bos zavaroval avto ob sklepanju prilozis staro ocetovo polico in sklep o dedovanju in tako ti priznajo bonus....in to je to...

Aliens

3700. registrirani uporabnik
18. jun 2008
314
2
18
Aha, torej avto tukaj ne igra nobene vloge.
Drugače junija poteče očetova polica, moja pa oktobra. Se pravi jaz po izteku svoje police oktobra uveljavljam bonus iz očetove?

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.811
130
63
Zakaj bi čakal da polica poteče?
Če že imaš pogoj za pridobitev bonusa po očetu (moje sožalje
roza.gif
) pojdi prekinit sedanjo polico in skleni novo z bonusom.
Razliko v znesku dobiš nazaj
smile-1.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.773
15.836
113
Če gre prekinjat polico, jo lahko prekine samo na podlagi prodaje vozila (kar se ne dogaja) ali pa z odjavo vozila iz prometa in ponovno prijavo nazaj, s čemer si naredi več deset evrov nepotrebnih stroškov (strošek odjave 10+ €, novo prometno dovoljenje 20+ €, itd.). Spremembo bonifikacije lahko namreč narediš brez problema že tekom zavarovalnega leta in to brez kakršnegakoli prekinjanja.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Da se uštulim,drugače te prenosi še gredo skozi? Recimo fotr ne rabi več bonusa in da hčerki/sinu?

10 let nazaj sem sicer bp to uredil..

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.773
15.836
113
Nekje lažje, nekje težje, načeloma se pa da to izvesti ja. Trik je v tem, da se iz vidika zavarovalnice prenese bonus z manj rizičnega (bolj izkušenega) voznika na bolj rizičnega (manj izkušenega) in to se jim načeloma ne dopade
smile-1.gif

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.836
2.116
113
Meni so pri Gori odobrili tak prenos le v smislu ugodnosti priznanja enega premijskega razreda za vsako leto vozniške kategorije B. Ker je bilo to moje prvo avtomobilsko zavarovanje in sem imel izpit nekaj manj kot devet let, sem fasal 6. razred.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
Prenos bonusa se med zavarovalnicami razlikuje...
če nekdo podejuje vozilo, potem podeduje tudi bonus ne glede na vozniške izkušnje,
če starš podari otroku bonus, ali partneju/partnerki se prizna bonusa toliko kolikor ima vozniških izkušenj

Nekatere zavarovalnice imajo omejitev pri prenosu bonusa, naprimer samo med partnerjema, na otroke pa ni možno.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.836
2.116
113
V mojem primeru je bila tudi darilna pogodba (davčna uprava itd), vendar jih to na zavarovalnici ni zanimalo. No pa saj tudi kakšne hude razlike ne bi bilo..

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
Citat:
Uporabnik krimec pravi:
Zakaj bi čakal da polica poteče?
Če že imaš pogoj za pridobitev bonusa po očetu (moje sožalje
roza.gif
) pojdi prekinit sedanjo polico in skleni novo z bonusom.
Razliko v znesku dobiš nazaj
smile-1.gif

Če je pri isti zavarovalnici, ni nujno da prekineš polico, lahko samo preneseš bonus na svojo polico...

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Nekje lažje, nekje težje, načeloma se pa da to izvesti ja. Trik je v tem, da se iz vidika zavarovalnice prenese bonus z manj rizičnega (bolj izkušenega) voznika na bolj rizičnega (manj izkušenega) in to se jim načeloma ne dopade
smile-1.gif

Sej k bom rabil bom že težil .

V mojem primeru: da fotr samo uradno moji bonus, ki ima že skoraj 10 let izpit in itak že uporabljo non stop ta avto. (ne me spraševat zakaj to niso takoj uredili).

Enmu bom mogu Hondo uturit
grin1.gif

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Aliens, možnost prenosa bonusa je možna takoj, ko se očetov avto odjavi. Oglasi se pri meni, ko boš rabil.
smile-1.gif

Independent

Zelenc'
4. jun 2013
4
0
1
Ker imam podoben problem, bom napisala kar tukaj. Sama vozim avto, ki je v lasti mojega dedka, torej ga vozim samo jaz že pribl. šest let. Na zavarovalnici mi nočejo narediti prenos bonifikacije (50%), zato sprašujem, če je možen prenos le-te na mojo mamo, tj. njegovo hči, ki pa nima vozniškega dovoljenja? In da bi potem prepisala name?
Druga možnost:
Kako pa je z zakonom o dedovanju - bi moral dedek npr. napisati v oporoko ali kaj takega, da ta bonus dobim jaz, glede na to, da sem edina v družini z vozniškim izpitom?

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
Citat:
Uporabnik Independent pravi:
Ker imam podoben problem, bom napisala kar tukaj. Sama vozim avto, ki je v lasti mojega dedka, torej ga vozim samo jaz že pribl. šest let. Na zavarovalnici mi nočejo narediti prenos bonifikacije (50%), zato sprašujem, če je možen prenos le-te na mojo mamo, tj. njegovo hči, ki pa nima vozniškega dovoljenja? In da bi potem prepisala name?
Druga možnost:
Kako pa je z zakonom o dedovanju - bi moral dedek npr. napisati v oporoko ali kaj takega, da ta bonus dobim jaz, glede na to, da sem edina v družini z vozniškim izpitom?

Kot sem omenil že zgoraj se prenos/podaritev bonusa razlikuje od zavarovalnice do zavarovalnice. Nekje omogočajo samo prenos med partnerjema, nekje pa tudi na otroke, za prenos na vnuka pa je zadeva že težko izvedljiva.
Prenos bonusa na mamo zna biti tudi problematičen, če nima vozniškega izpita, saj v tem primeru zavarovalnica odovri prenos toliko bonusa kot ima oseba vozniških izkušenj ( 6 let je 6 premijskih razredov po 5% kar pomeni 30%).

Najenostavnejša varianta je, če ne gre drugače, da bonus dobiš po dedovanju, v zapuščinski razpravi se dogovori da podeduješ vozilo in s tem tudi bonus ne glede na tvoje vozniške izkušnje. ( prav tak primer imam sedaj in čakam še odgovor iz zavarovalnic, ali je to vse o.k., ali ne)

Ti pa javim tukaj gor ko izvem.