pregrevanje?

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
speedfan mi kaže tako:

system 36 C
CPU 43C
AUX 32C
HD0 50C
Core 47C

Je pa računalnik, da mora biti cel dan prižgan in mi zadeva ne dela ravno v nulo...vsake toliko se začne zatikat zadeva...imam Zotaca HD-AD01, se da to dodatno hladit ali raje kar nov računalnik kupim?

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
to je vsaj za moje pojma normalna temperatura, za začetek odpri kišto pa jo malo spihaj... Moreš upoštevati, da je tut temperatura zraka v tem letnem času višja kot drugače, kar le še pripomore k višjim temperaturam...

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Spihat ni treba nič, ker je čist...dobro potem, če je okej.

Včeraj sem ga dal dol iz stojala, torej iz pokončnega položaja v položno pa so se temperature dvignile za vsaj 15 stopinj...sej potem je delal okej..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Vse temperature razne diska (HD?) so normalne oz. nizke.

A ima ventilator ali pasivno hlajenje? Če ima pasivca lahko dodatno hladiš tako da skozi ohišje spelješ nekaj zračnega toka, če ima ventilator dodten zračni tok mogoče pomaga hladit disk kaj drugega pa niti ne bo pretirano spremenilo.

Zatika se ti pa verjetno zradi drugih razlogov, torej ne temperature.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.056
204
63
Temperature so čisto v redu... takrat ko ti začne štekati, poglej obremenitev procesorja in kateri procesi tečejo.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.040
1.843
113
Emona / Carnium
Če je operacijski sistem čist in da nimaš kakšnega programa, ki bi nonstop ružil po disku, potem bi moralo zadostovati pasivno hlajenje. Mislim, da boš težko kako drugače hladil, ker ventilatorja nimaš kam priklopit pa tudi prostora ni dovolj (razen, če bi pustil odprto ohišje).

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Na tem računalniku imam blagajno v trgovini..prižgan je še internet, winamp za glasbo...zaradi tega trpi disk?

mistique

Guru
16. jun 2009
14.040
1.843
113
Emona / Carnium
Winamp predvaja radio ali imaš glasbo (mp3) na disku? Poskusi brez predvajanja glasbe. Skratka, za nekaj časa ugasni vse kar ni nujno potrebno za delo blagajne in spremljaj temperaturo.

Si defragmentiral podatke? Poskusi tudi s tem.

Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
50°C dolgoročno gledano ni zdravo za disk

Nikakor ne. Tam do 40°C bi še šlo. Ne vem ali so pri teh Zotac kompih to standardne težave? Ohišje se mi zdi precej zadihtano.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
glasba je na disku....to verjetno ni okej, ali?

Se da to naredit, da dam na kaki usb ključek? ima tudi režo za neko kartico....

mistique

Guru
16. jun 2009
14.040
1.843
113
Emona / Carnium
To pomeni, da winamp konstantno bere z diska. Pri branju podatkov z diska se disk segreva. Načeloma bi moral poskrbeti za boljše hlajenje, ker pa je vprašljiva učinkovitost rešitve, daj raje muziko na ključek ali pa najdi neko spletno radijsko postajo in naj ti tisto laufa.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Disk na 50 stopinj kadar melje ni kritično, poleg tega je tole 2.5 disk ki v laptopih dosega večinoma enake temperature, velikokrat celo večje.

Je res da se "obraba" diska z temperaturo povečuje, to pravijo celo sami proizvajalci, ampak če ni placa za hlajenje ga pač ni.

Ne bo pa od tako toplega diska deloval sistem nič počasneje, enako ne bo deloval proc nič počasneje (security throtling za Intel se začne ponavadi šele čez 90 stopinj).

Torej sumarno so temperature OK in niso problematične.

Kolikor vidim je na sliki AMDjeva kongo platfroma. A je dual core ali singel core? Singel core zna štajkat če furaš programe za blagajno, muziko in še internet hkrati, dual core pa mislim da bi moral prebavljati tole BP (biser ravno ne bo v nobenem primeru).

Poleg tega če prav vidim da imaš še plac za RAM, tisto dofilaš pa bo pol problema rešenega!
grin1.gif

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Ne, ram je bil v tistem trenutku odstranjen. Ima pa samo 2Gb. Bom dal glasbo na ključek, ker je skoraj brezveze da dela konstantno...sem mislil, da disk štrajka, ker včasih kar lučka za disk sveti 10-15 sekund in vse zmrzne...

Dual core, single core, to pa je že preveč zame..
wink-1.gif

http://www.zotac.com/index.php...170&lang=en

piše dual core...

mistique

Guru
16. jun 2009
14.040
1.843
113
Emona / Carnium
Jaz imam rad čimbolj hladne diske, tudi kadar meljejo
evil.gif

Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Poleg tega če prav vidim da imaš še plac za RAM, tisto dofilaš pa bo pol problema rešenega!
grin1.gif
Proc je dual core. Ampak...RAM-a pa sploh nima
shocked-1.gif

EDIT: sem kasneje videl mobifrikov post o odstranjenem RAM-u
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik mobifrik99 pravi:
Ne, ram je bil v tistem trenutku odstranjen. Ima pa samo 2Gb. Bom dal glasbo na ključek, ker je skoraj brezveze da dela konstantno...sem mislil, da disk štrajka, ker včasih kar lučka za disk sveti 10-15 sekund in vse zmrzne...

Dual core, single core, to pa je že preveč zame..
wink-1.gif

http://www.zotac.com/index.php...170&lang=en

piše dual core...

Preglej disk za slabe sektorje (SMART status), če disk nonstop melje je lahko že pri koncu lahko ti pa nek proces na sistemu ves čas šari po disku (virusi?!).

2GB RAMA in pa dual core bi moral furat vse stvari BP. Branje glasbe z diska NI zahtevno opravilo.

Če boš glasbo bral s ključka se pripravi še na večje zatikanje, ker USB ima 2-3x manjšo hitrost prenosa poleg tega precej bolj obremenjuje sistem kot pa SATA vodilo.

Torej poišči pravi vzrok kjer je težava, najprej začni z orodji ki jih imajo windowsi (obremenitev CPUja, rama, branje z diska).

ČE se nimaš časa s tem ukvarjat sicer lahko zkupiš nov računalnik, ampak ta škatlica je relativno OK za svoj razred in nakup nove podobne je bedarija. ČE že potem lahko kupiš pravi PC (ne vem koliko je težave s prostorom, pa vedet moraš da je poraba te škatlice vsaj 3x manjša od klasičnega PCja nižjega razreda).

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.713
159
63
Jaz bi naredil stress test s programom OCCT. Dal bi Power supply test, počakal 20 minut in pogledal temperaturo vseh komponent.

glede temperature diska: Če ti ni odveč, low level format, s kakšnim toolom od proizvajalca diska, nato particije na novo in inštalacija vsega skupaj. Če seveda nič od zgoraj napisanega ne pomaga.
Možno pa tudi, da senzor ne kaže pravilne temperature.

hrci

Pripravnik
22. jan 2008
865
2
18
ksz..

malo si ti viruse pa spyware spucaj pa ti bo pol lepo delal, ker temperature so preveč dobre

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
če je bil formatiran disk prejšnji teden in naložen win xp, blagajna, winamp...noben sumljiv program v glavnem.

Je pa res, da ko mi je človek prvič nalagal blagajno mu je antivirusni javil virus, pa me je pomiril, da to ni nič?!