Pregrevanje procesorja?

Qmi

Fizikalc
22. jul 2007
1.056
1
38
41
Ljubljana
vroce.jpg

Po sliki sodeč se procesor hudo pregreva
crazy1.gif

S kište ven piha hladen zrak, računalnik praktično miruje, kaže pa sliko zgoraj
13.gif

Danes spucal kišto, tako da prah ni problem.

Naloženo imam pa Win 10 64-bit...

Kaj bi bilo lahko narobe?
Je šel kakšen senzor? Procesor umira?
crazy1.gif

Hvala in LP

virtualman

Pripravnik
20. avg 2008
79
0
6
jv slovenija
Predpostavimo, da je temperatura procesorja res taka, kot kažejo podatki. Hladilnik pa je očitno dovolj hladen, ker piha ven mrzlo.
V tem primeru bi rekel, da se hladilnik ne nalega na procesor. Prveriti je treba, če niso ali vijaki ali vzmeti se snele, ki držijo hladilnik na procesorju. Odvisno pač od tipa hladilnika. Uglavnem ne sme se guncati, če ga poskusiš premikati.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Kdaj si nazadnje menjal termalno pasto? Hladilnik je original intel?

Jaz mam c2d e8400, navit na 3.5Ghz in je v idle temperatura proca 35-37C z zalman hladilnikom in poceni zlato termalno pasto, namazano pred pol leta.

Čimprej menjaj pasto, pa potem dalje študiraj, če bo treba.

Qmi

Fizikalc
22. jul 2007
1.056
1
38
41
Ljubljana
Hladilnik je tale:

T925-2239-main2.jpg

Termalne paste pa sploh še nisem menjal
redface-1.gif

Se jutri lotim menjave in potem poročam
wink-1.gif

Zaenkrat hvala vsem

Nazadnje urejeno:

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.448
9.738
113
EU
Jaz imam termalno pasto staro pet let in ne vidim težav (Phenom 2 X4 tri giga). Kaj če je hladilnik crknil in ti "heatpipe" več ne dela ?

Qmi

Fizikalc
22. jul 2007
1.056
1
38
41
Ljubljana
Jaz je sploh še nisem menjal od nabave računalnika
rolleyes-1.gif

Bom zaenkrat zamenjal pasto, potem pa naprej

Qmi

Fizikalc
22. jul 2007
1.056
1
38
41
Ljubljana
Mi ni dalo miru in sem šel takoj po novo pasto
smile-1.gif

Zadeva ob istih pogojih zaenkrat zgleda takole

vroce.jpg

cheer.gif

Je bila res pasta kriva...oziroma kar je ostalo od nje, ker je bilo stanje že res zelo slabo
crazy1.gif

Hvala vsem
wink-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Zanimivo, v koliko primerih ponovni nanos paste reši težavo... čeprav v principu potrebe po menjavi sploh ne bi smelo biti, če bi bila pravilno nanešena prvič in bi bila primerne kvalitete
smile-1.gif

p.s.: si od začetka spremljal temperature, ali zdaj slučajno?

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.921
5.991
113
Če je hladilnik hladen, potem nima stika s procesorjem.
Tudi brez paste bi od dobrem stiku morale biti temperature znatno nižje.

Qmi

Fizikalc
22. jul 2007
1.056
1
38
41
Ljubljana
Čisto slučajno

Za potešitev nostalgije sem naložil igro Saboteur. Ko sem jo pred parimi leti igral vem, da je delala bp. Sedaj je pa štekalo za popyzdit
crazy1.gif
Ne glede na resolucijo...To mi ni dalo miru zato sem malo šnofal in opazil zelo visoke temperature procesorja.
Še dobro, da ni šlo vse skupaj po gobe.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.485
843
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Eto, pod roke mi je prišel en starejši desktop računalnik, s problemom pregrevanja, posledično vse šteka in kišta se seveda random ugaša. Winzi instalirani na novo...

Problem je v tem, da ne glede na to kaj naredim, temperature cpu-ja ne spravim pod 65 stopinj. V idle stanju se giba med 65 in 70 stopinj. Očistil sem celo škatlo, ventilator, cpu namazal s termalno pasto..nič bolje. Zamenjal sem hladilnik za precej boljšega (sem ga imel v omari), nič ne pomaga, zgodba ista. Za test sem celo vstavil drug cpu, temperatura enaka. Ne vem več kako ga še naj ohladim. Zanimivo je to, da mi coretemp kaže temperature 40 stopinj vendar fiksne, ne glede na to kaj in kako dolgo dela računalnik, medtem ko mi speedfan kaže čez 120 stopinj..Imam občutek, da je nekaj narobe s plato oz s senzorji, saj mi programa odčitavata popolnoma različne vrednosti. Najbolj zaupam podatku, ki mi ga kaže v biosu, to pa je med 60 - 70 stopinj. Torej v treh različnih okoljih mi kaže popolnoma različne temperature. Bios sem resetiral, itak ne pomaga..Še kakšna ideja, preden gre v reciklažo?

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Janch pravi:
Eto, pod roke mi je prišel en starejši desktop računalnik, s problemom pregrevanja, posledično vse šteka in kišta se seveda random ugaša. Winzi instalirani na novo...

Problem je v tem, da ne glede na to kaj naredim, temperature cpu-ja ne spravim pod 65 stopinj. V idle stanju se giba med 65 in 70 stopinj. Očistil sem celo škatlo, ventilator, cpu namazal s termalno pasto..nič bolje. Zamenjal sem hladilnik za precej boljšega (sem ga imel v omari), nič ne pomaga, zgodba ista. Za test sem celo vstavil drug cpu, temperatura enaka. Ne vem več kako ga še naj ohladim. Zanimivo je to, da mi coretemp kaže temperature 40 stopinj vendar fiksne, ne glede na to kaj in kako dolgo dela računalnik, medtem ko mi speedfan kaže čez 120 stopinj..Imam občutek, da je nekaj narobe s plato oz s senzorji, saj mi programa odčitavata popolnoma različne vrednosti. Najbolj zaupam podatku, ki mi ga kaže v biosu, to pa je med 60 - 70 stopinj. Torej v treh različnih okoljih mi kaže popolnoma različne temperature. Bios sem resetiral, itak ne pomaga..Še kakšna ideja, preden gre v reciklažo?

kater procesor? ce je P4 Prescott ali kaj podobnega to ni nic nenavadnega

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Domnevam da imaš kontakt procesorja in hladilnika ok? Ko daš procesor dol, se vidi na pasti da je tiščalo skupaj? Prescott (če je res ta) se sicer zelo greje, a idle nad 65 pa vseeno ne:

http://club.myce.com/f7/normal-temp-p4-prescott-151290/

Tukaj sicer pravijo drugače:

http://club.myce.com/f7/normal-temp-p4-prescott-151290/

Kaj pa hladilnik, če ga potipaš z roko? Vroč? Ventilator se normalno vrti? Pri tej temperaturi bi se moral kar na max (2500+ obratov). Če je kontakt ok in če hladilnik hladen, potem ga samo senzorji serjejo.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.921
5.991
113
Kateri procesor, hladilnik imaš ?
Ne bodi tako skrivnosten.

Če gre za amd cpu (plato), potem so take diskrepance pri senzorjih temperature pričakovane.

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Pomojem si dal prevec paste med cpu in hladilnik, brez zamere, ce nisi. To je klasicna napaka. Eni pacajo kot bi mazali pasteto gor v resnici mora biti pa sloj precej tanek, pa zamenjaj pasto za srebrno. Ce nisi, ga serje ventilator na hladilniku, kupi enega aftermarket. Vcasih se je pritrjevalo hladilnike s klipsnami, ki se losajo cez cajt, kupi ali pa si izposodi tistega, ki ga prisraufas na plato.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.485
843
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Namazano je dobro, sem to že večkrat prakticiral, tako da tu ni problem, prav tako se hladilnik lepo usede in stisne na cpu, tako da tudi to ni problem. Pasto imam res za 3 eur ampak tudi brez paste po mojem take temperature niso normalne..

tole je sistem:

Vidim, da sem prej prehitro napisal, da je bios updejtan..obstaja namreč novejša verzija, ki patcha tudi problem s pregrevanjem cpu-ja. Ampak ne vem kaj točno to pomeni, morda samo uredi pravilen prikaz temperatur, na fizično segrevanje po mojem nima vpliva.

BIOS for 945G-M3 (PCB:3.x)

-Update Lan boot ROM
-ADD Support Conroe-L
-Add Lan boot ROM
-Fixed show memory issue
-Fixed CPU temp

Je pa problem, ker ne morem tako enostavno flešat biosa, saj ta blesava plata ne podpira flešanja v winzih z WinFlash utility-jem  ampak samo v dos-u z disketo. Pa še to moram najprej najti in prestaviti jumper, ki bo v biosu sploh omogočil bios update..

Ne vem če se bom sploh še ubadal s tem..