Predelava okna iz dvoslojno v trislojno..

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.354
9.596
113
EU
Doma imamo lesena okna z dvojnim steklom, ki ni termopan. Vsako steklo je na svojem okvirju, ki je na tečajih in se da odpreti.
Med steklom je zadosti prostora zato sem vmes montiral žaluzije z zunanjim krmiljenjem prek namenske prirobnice.
Na forumu je nekdo omenil, da je na takšna okna namesto notranjega stekla montiral tenki termopan. To me je spodbudilo za podobno predelavo s to razliko, da sem hotel ohraniti vmesne žaluzije med stekli. Tako sem delal...

Notranje steklo je zavarovano na okvirju z letvicami. Letvice sem snel..
adm-1.jpg

Okno postavim na polivinil..
8yn-2.jpg

Notranje steklo razbijem..
x1e-3.jpg

Leseni okvir odstranim in steklo dam v reciklažo..
ira-4.jpg

Žleb globine 17 mm očistim in pripravim za vstavitev termopana..
7n5-5.jpg

Pripravim in vstavim termopan debeline 16 mm.
fs7-6.jpg

Termopan pravilno podložim v okvirju..
tjr-7.jpg

Leseno letvico 36X14 za pritrditev stekla odrežem na mero
4mx-8.jpg

Letvico pritrdimo na mesto in navrtamo luknje za pritrditvene vijake
dfg-9.jpg

Letvico snamemo in vgreznemo luknje za glave vijakov.
ndi-10.jpg

Odrežemo tesnilni trak ki bo zapolnil zračnost enega milimetra med steklom in letvico.
csv-11.jpg

Tesnilni trak zalepim na letvico, Na strani stekla pustim folijo na traku, da se ne zalepi na steklo.
1c-12.jpg

Za večjo zračnost uporabim profilno tesnilo kupljeno za 3 € kolut (5m) Stranska pritrditev z vijakom izgleda tako.
k6-13.jpg

Letvice okvirja privijačim..
gvj-14.jpg

Gotovi okvir izgleda tako...
n5u-15.jpg

Notranje krilo montiram na okvir okna hiše in vstavim še zunanje krilo
qy7-16.jpg

Izgled zaprtega okna. Znotraj termopan, vmes žaluzija in zunaj enojno steklo.
fsc-17.jpg

Pogled na gotovo okno od znotraj...
at-19.jpg

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.744
6.743
113
pri taščici
Odlično, samo letvice odreži v gerongo (45°)pa bo sedi 5. Pa drži pesti da se zaradi dodatne teže ne bo posedlo okno.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Zanimivo in domiselno!
Na fotografiji letvice s tesnilom, je videti kakor da si vseeno uporabil samolepilno rebrasto tesnilo in ne dvostranskega lepilnega traku, ali se motim?
Morda bi res lahko bile letvice prižagane v zajero ('gerungo'), sicer pa je za domači izdelek zadeva več kakor dobro izvedena.
Čestitke!

P.S.: Dodatne teže je tukaj malo, le eno steklo je več in ker je termopan fiksiran v vogalih, bo popolnoma preprečil posedanje.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.354
9.596
113
EU
Obnovil sem dva okna 0.9m kvadratnih in šest oken 1.2m kvadratna, Termopan za osem oken me je stal 250 Eur, potem še letvice iz Merkurja, tesnilo, barva Knauf vijaki.. približno 300 Eur vse skupaj.
Imel sem namen rezati letvice po kotom 45 stopinj vendar v levem zgornjem kotu skozi okvir gre vrvica in pletenica za krmiljenje žaluzije, kar malo zakomplicira izvedbo, zato sem poenostavil.
Točno je da sem uporabil dva tipa tesnil.
Pri manjših oknih je žleb za steklo globok 17mm, pri večjih pa slabih 18mm. Toliko pač les odstopa. Termopan je 4/8/4. Tako sem moral ujeti zračnost od enega do dveh milimetrov, zato sem nabavil še drugo tesnilo.
Časa sem porabil za eno okno en popoldan. Torej za osem kosov dober teden dni.. Pred vstavljanjem stekla sem vse pobarval z akrilno barvo za les, ki je v eni uri suha. Nisem mogel čakati celi dan, da bi se barva posušila,.
V zgonje tečaje ki držijo okno ko je odprto na kip, sem dal bolj dolge lesne vijake namesto originalnih kratkih.
To je zaradi varnosti pri sunkovitem odpiranju okna.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

Zakaj nisi termopan dal v okvir ki je za cm manjsi od tistega v katerem je bila prej sipa, torej notranji okvir? Sam bi dal letvice v tvojem primeru izvedbe cez celoten okvir pa se cez da se zapre steklo, vijacil od znotraj da se nevidi vijakov ali pa tolk kot je sirok okvir orginalno in uporabil letvice za kote kot so tako vcasih zasidrali steklo.

PS aja v notranjem okvirju so zaluzije vidm.

Nazadnje urejeno:

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.910
262
83
Slovenija
ksz: mene pa zanima če ne bi bilo bolje, da je zunanje okno zamenjano s termopanom?

glede izolativnosti seveda. Drugače pa je ideja super.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.354
9.596
113
EU
Na zunanjem okvirju je globina žleba (steklo plus kit) 11mm...do slabih 12mm. Torej bi moral imeti tanjši termopan, ali poglobiti žleb. Delajo še termopane 4/6/4 in 3/6/3. Za notranjega sem se odloæil zaradi segrevanja žaluzij na soncu. So aluminijaste in žarčijo toploto skozi okno kot radiator. S termopanom znotraj zadevo malo omilim. Še drugi razlog je pritrditev zunanjega stekla z okvirjem na notranji okvir spomočjo majhnih tečajev. Na kontra strani pa sta dva vgreznjena zapirala. Zunanji okvir ne prilega idealno na notranjega (les pač) po celi površini. Tako v režo med zunanjega in notranjega lahko potisnem razglednico brez težav. Zato tuhtam da bi vmes dal nekakšno zelo, zelo mehko (bolj puhasto) tesnilo ki bi zmanjšalo kroženje zraka. Tesnilo bi moralo biti res mehko da mi s pritiskom ne izboči in ne odmika okvirja med sabo. Vmes pridejo pikapolonice potem ne morejo ven. Tako moram občasno čistiti vmesni prostor.

Zračnost med okvirji. Spodaj je zapiralo.
1qd-IMG-33.jpg

Pogled od zunaj
xan-IMG-33.jpg

Pogled od znotraj
xoi-IMG-33.jpg

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Super si tole speljal. zdaj če boš še Zatesnil oba krila med sabo (da bo že to tretje steklo imelo svojo funkcijo 'izolacije', ter na okvir daš dvojno tesnilo....da si zmagal.
zmaga.gif
,

(bi pa jaz na tvojem mestu to tretje steklo potegnil s transparent silikonom...stik stekla in krila - na obeh straneh.)

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.354
9.596
113
EU
Nabavil sem dolge vijake da bi jih medseboj privijačil, vendar bi bila težava ko bi žena hotela odpreti zaradi čiščenja stekla.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
... Za notranjega sem se odloæil zaradi segrevanja žaluzij na soncu. So aluminijaste in žarčijo toploto skozi okno kot radiator. S termopanom znotraj zadevo malo omilim...
Žaluzije nič ne žarčijo, tudi če bi bile iz plastike ali titana to ne bi kaj prida spremenilo zadeve. Tebi žarči sonce ki ti pribija direkt na šipo, efekt tople grede pač. S termopanom boš zadevo sicer omilil, rešil pa bi jo edino z zunanjimi senčili ali kakim drugim ukrepom, ki bi preprečil direktno osončenost okna (nadstrešek, pergola, podaljšanj napušč, drevje, ipd).

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
A je kdo tok neumen, da to prijavlja GURSU? Sodelavec ima hišo v naselju kjer je bilo ob popisu nepremičnin polovica hiš nedokončanih (tudi njegova). Sedaj so vse dokončane in vseljene vendar so te zadnje 1/3 manj ocenjene kot tiste, ki so bile dokončane pred popisom. A bo to ostalo tako naslednjih 10-20 let do naslednjega popisa?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Lastnik je dolžan spremembe javiti GURS-u.
Lahko pa je tiho in upa, da ga ne bo kakšen sosed prijavil. To se že menda dogaja, še posebej sedaj, ko so cenitve javno dostopne.
Slovenski pregovor pravi da naj še sosedu crkne krava, če je že našo pobralo...

P.S.: Vendar je to v primeru teh oken verjetno precej nepomembno.