Prazen akumulator?

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Živjo,

V avtu imam 12 V akumulator s 55 Ah kapacitete. V nedeljo zvečer je bil avto še vozen, v ponedeljek zjutraj ni več vžgal (oz. po pripovedovanju partnerke je avto komaj vžgal, naredil 1 m ob speljevanju in crknil). Vzel sem ven akumulator in ga napolnil, pa avto še vedno ni vžgal.

Z multimetrom sem pomeril napetost, ki je znašala 12,8 V. Akumulator sem dal nazaj v avto in pomeril napetost ob "verglanju". Napetost je znašala 10,5 V, po podatkih z interneta je spodnja meja med verglanjem 9,6 V, ki kaže, da je akumulator še zdrav. Po meritvah bi sklepal, da je akumulator dober, vzrok za nevžig pa drugje.

Kakšna ideja?
confused-1.gif

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Bencinar. Bencinski filter je menda permanenten in se naj ne bi menjal.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Za začetek bi bilo fajn razjasniti, kaj je zate komaj vžgal in ni vžgal?
Je verglal in je zelo pozno kresnil, potem je pa dolgo verglal in sploh ni kresnil?
Ali pa je komaj obračal motor in je kresnil, v drugo pa je tako komaj obračal motor, da sploh ni kresnil?

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Žal težko rečem, ker nisem bil zraven. Avto trenutno ne vžge. Vergla, ampak ne vžge.

Ko je tistega dne punci crknil na dvorišču, je bilo menda tako, da je avto vžgal, ampak je bil slišati zelo zamorjen, potem je crknil ob speljevanju.

Avto je imel že nekaj časa težave s cukanjem, ravno v ponedeljek sem ga želel peljati k mehaniku.

Edit: Svečke so nove, stare 2 meseca.

Nazadnje urejeno:
Citat:
Uporabnik Torque pravi:
Žal težko rečem, ker nisem bil zraven. Avto trenutno ne vžge. Vergla, ampak ne vžge.

Ko je tistega dne punci crknil na dvorišču, je bilo menda tako, da je avto vžgal, ampak je bil slišati zelo zamorjen, potem je crknil ob speljevanju.

Avto je imel že nekaj časa težave s cukanjem, ravno v ponedeljek sem ga želel peljati k mehaniku.

dovod goriva, loputa zraka tle bi znalo biti kaj

Pbutec

20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Če v redu vergla in ne vžge, potem ni težava akumulator. Funkcija akumulatorja je, da zmore verglati, torej obračati motor in to očitno zelo dobro počne ... zaenkrat dokler ga ne boš izpraznil.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Ampak se mi zdi, da vseeno ne vergla tako, kot včasih. Občutek imam, kot da bi verglal le "na pol".

Pbutec

20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Kliči mehanika, jaz tukaj odpovem že pri razumevanju tvojih strokovnih izrazov v opisu težave, kot je "vergla samo na pol".

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.075
113
Za kateri avto gre? Ce vergla drugace je lahko tudi jermen (veriga) preskocil ali se utrgal, na dalec tezko ugibat.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Kliči mehanika, jaz tukaj odpovem že pri razumevanju tvojih strokovnih izrazov v opisu težave, kot je "vergla samo na pol".

Dobro veš, kaj s tem mislim, očitno pa nimaš dovolj znanja, da bi pomagal. Saj to ni nič takega, tudi jaz ga nimam dovolj na tem področju in verjetno še na katerem, zato pa se poizkušam izogniti temam, o katerih ne vem nič. Isto priporočam tudi tebi.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Citat:
Uporabnik Bastard pravi:
Bencina je dost?

Oprosti, ampak a ni škoda najinega časa za taka vprašanja?

Moje začetno vprašanje se je nanašalo bolj na to, ali je možno, da je akumulator fuč, čeprav med zaganjanjem napetost ne pade pod 10,5 V? Mi kdo zna odgovorit na to?

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Za kateri avto gre? Ce vergla drugace je lahko tudi jermen (veriga) preskocil ali se utrgal, na dalec tezko ugibat.

Sem pomislil tudi jaz, ampak upam, da ne. Avto ima verigo, Nissan Almera. Sicer se ne sliši, kot da bi bil brez kompresije.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik Torque pravi:
Citat:
Uporabnik Bastard pravi:
Bencina je dost?

Moje začetno vprašanje se je nanašalo bolj na to, ali je možno, da je akumulator fuč, čeprav med zaganjanjem napetost ne pade pod 10,5 V? Mi kdo zna odgovorit na to?
Ne. Če avto vergla in ne vžge takoj, posebej bencinar, išči napako drugje, ne v aku. Pika.

Pbutec

20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Če pa mu vergla na pol. Par poskusov še, pa sploh ne bo verglal, zaradi izpraznjenosti akuja.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Citat:
Uporabnik Torque pravi:
Citat:
Uporabnik Bastard pravi:
Bencina je dost?

Ne. Če avto vergla in ne vžge takoj, posebej bencinar, išči napako drugje, ne v aku. Pika.

Ok, hvala za konkreten odgovor. Bom iskal napako dalje.

Na pisarije Pbutca pa samo
priden.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Kaj je na pol, je stvar diskusije- če ga imaš na pol" notri", je to za enega veliko, za drugega pa malo..enako o kozarcu-lahko je na pol prazen ali pa na pol poln ipd..
wink-1.gif

Glede verglanja se strinjam-dalj ga bo verglal brez rezultata, slabše bo.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.986
353
83
tam ko se terc po tori rola
Novejši akumulatorji so malo drugačni, kot včasih. Ne ''jemljejo slovo'' počasi ampak naenkrat.... Sicer ne na avtu, ampak na motorju, se mi je to naredilo lani spomladi. Motor vžge, speljam in ugasne. Verglam, pa parkrat obrne in ...ne več. Se je videlo, da je prazen akomulator. Napolnim in ista zgodba -ne vrti s polno močjo, malo počasneje. Naročim novega, kresne in lavfa. Tudi za prvega je normalno vžigal. Leta nardijo svoje, je bil že v osmem letu. Če je akomulator že starejši, menjaj.