Prej (do konca lanskega poletja) so morali plačat letni pavšal, in sicer natanko 12.5EUR za kotle do 100l in 25EUR za kotle nad 100l. Žganjekuha se je vodila pod dejavnost v okviru kmetije ipd. tako da je bilo to vse legalno in je bila trošarina dejansko smešna.
Polno trošarino so plačevali sami tisti ki so to dejavnost imeli registrirano (firme ki so kuhale žganje) in tisti ki so pridelali več kot 500l žganja na leto.
Izjema so bili kotli do 40l za lastne potrebe, to je bilo totalno neobdavčeno.
Po novem (zakonsko stari zavezanci plačajo trošarino po starem do konca leta 2016, od letos dalje pa gre vse po novem) se plačuje pa trošarino na vsak liter ne glede na karkoli. Status osebe ni več omejen, lahko gre tudi za dejavnost (s.p. recimo). Registracija kotla ni več potrebna, velikost ni omejena. Je pa potrebno oddat obrazec in vodit evidenco vsega pridelanega žganja in surovin. Zmanjšana trošarina velja do 150l 100% alkohola na leto, potem naprej gre za klasično dejavnost s polno trošarino. Trošarina za male žganjekuhe znaša 50% dejanske, trenutno je ta 13.2EUR/l/100% alkohola. Za žganje s 40% alkohola znaša tako polna trošarina 5.3EUR/l in za male žganjekuhe pol tega (torej 2.65EUR/l). Če temu dodaš še davek (ki se nabije tudi na trošarino) je znižana trošarina cca. 3.2EUR na liter.
Pod črto torej se bo letošnje žganje podražalo za cca. 3EUR. Do sedaj je bilo poceni sadno žganje (izvor legalen, večinoma so to kmetije ki so opravljale žganjekuho v okviru kmetijske dejavnosti, plačevale so trošarinski pavšal na kotle) okoli 5EUR/l, po novem bo isto žganje stalo 8EUR/l.
Tako da kdor kupuje žganje naj ima tole v glavi. Cene bodo šle gor.