pralni stroj

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Tole bo kar nujno:
k.určevi candy je v 5 letu starosti mrknil, pa ga nimamo namen popravljati, ne bom navajal razlogov, ga mamo poln kufer;
no skratka kupiti bo treba novega in tu se pričakuje, da je varčen s štromom in vodo, da je vsaj 6 kg, raje7 , da ima vsaj 1400 obratov. Budget je tam nekje do 600, maksimalno 650 evrčkov, ciljamo na gorenje ali bosch, raje domače zaradi servisa jasno.

Kaj bi bilo najbolje za ta denar, na kaj paziti pri nakupu, izkušnje, problemi itd.

Hvala za sodelovanje.

lp

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.799
6.781
113
pri taščici
imaš mojo staro temo (kakšne dva mesca)
Vprašaj se kako te moti hrup stroja.
Novi te znajo negativno presenetit, kot je mene

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
če bi rad pogosto servis (ki ga omenjaš) potem gorenje...v nasprotnem primeru definitivno Bosch.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.253
329
83
Hoover, 9kilogramski, Vision HD, dobiš s 1600 obrati, inverter (nima jermena, razen centrifuge se sliši samo padanje cunj po bobnu), pa 5-letna garancija. Tvoj cenovni rang. Zmaga je popolna (vsaj pri meni že 2 leti).

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Glas za gorenje. Lep dizajn super pere, se ne kvari, pa še petletna garancija je. Imamo oba od Gorenja, sušilca in pralni stroj. Delata nonstop že nekaj let, pa sta kot nova.

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Tvojo temo sem prelistal: j.eba ja, če je glasen. Sicer me to ravno ne bi toliko motilo, ker je stroj v kleti v posebnem prostoru skupaj s sušilcem. Tudi ta kandi je bil pri centrigugi glasen, ko concord.

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Katerega boša priporočaš? Imamo sušilca od boša in je super zadevica (hvala sevlje!).

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Bojim se, da je kvaliteta gorenja zelo padla: naš gorenjev ps601, ki smo ga imeli pred kandijem je pral bp 12 let, pa še zdaj pere pri tašči, ki ji je stari odpovedal.
Slišim, da imajo gorenjevi veliko problemov (elektronika, bobni, ipd). Moja sicer navija za gorenje, ampak ženske in tehnika...
No, kateri gorenjev je pravzaprav najmanj problematičen?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Če res nima jermena (kar sicer močno dvomim in tudi ne vem zakaj bi to bila prednost) je tak stroj lahko velika jeba ko kaj crkne. Hitro prideš do točke ko ti javijo da se določena reč menja samo v kompletu s pol drobovja stroja.

Sam bom verjetno izbiral med bosch in gorenje robo, vsaj tako mi je svetoval en serviser, ki popravlja zadeve (s.p. servis, ne pooblaščeni od ene znamke).

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Še nič, ker bo še malo počakal. Ampak ker sem pred opremljanjem predvsem kuhinje, sem tega kolega povprašal kaj trenutno je pametno kupiti za normalen denar in da ni totalen šrot, pa mi je preprosto odgovoril bosch ali gorenje, modeli je pa odvisen od denarja, ki sem ga pripravljen dat.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Če res nima jermena (kar sicer močno dvomim in tudi ne vem zakaj bi to bila prednost) je tak stroj lahko velika jeba ko kaj crkne. Hitro prideš do točke ko ti javijo da se določena reč menja samo v kompletu s pol drobovja stroja.

Eeeee .. inverter elektromotor je druga stvar kot klasični (krtačni DC) motor in nima samo veze a ima jermen ali ga nima; struktura elektromotorja je drugačna in tak elektromotor ima predvideno življensko dobo 10x daljšo od krtačnega.

Poleg tega ima invertererski elektromotor dosti boljše karakteristike (porabi manj energije, ampak pri pralnem stroju to ni pomembno ker je glavni krivec grelec) in predvsem pridela manj hrupa.

Torej pri nakupu novega pralnega stroja se splača pogledat za inverterskim em oz. AC sinhronim elektromotorjem (kot je pravilneje).

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Eeee... se popolnoma strinjam z napisanim in tudi vem oziroma poznam razliko. Le da je bil prejšni post razumljiv kot "ker je inverter nima jermena" . In pralni stroj z inverterjem je v bistvu pralni stroj kot je bil včasih z navadnim asinhronskim motorjem, kar je v bistvu tudi sedaj, le da inverter omogoča mehke zagone in nastavitev obratov, kar pri starih ni bilo mogoče. No, detajlov ne poznam, motor je lahko ali sinhronski ali pa asinhronski.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Pri pralnih strojih je izbire kar dosti. Fino je da je vsaj 7 kg, da ima dodatno izpiranje, saj zaradi varčnosti pri vodi marsikateri ful varčni stroj zaradi tega slabo izplakuje in da ima vsaj 1200 obratov. Več kot 1400 pa je že nepotrebno. Če hočeš nekaj malo boljšega je sigurno zelo priporočljivo, da ima tudi inverter motor.

Evo nekaj strojev, ki večinoma ustrezajo lastnostim zgoraj in za katere praktično še nisem slišal pripomb oziroma katere sem slišal samo pohvale do sedaj:

Od Bosch imata invereter samo dva in to sta modela WAS 28442 ali WAS 24462BY. Oba sta 8 kg in res vrhunska stroja. Sicer se pri Boscu inverter imenuje malo drugače vendar so mi zagotovili, da je to to.

Od Gorenja zaenkrat še ne vem, da bi kateri imel inverter motor. Če bi se odločal za Gorenje je sigurno top izbira WA 64143 ali WA64163. Tudi na VIP testu sta dosegla vrhunske rezultate, če komu to kaj pomeni.

Potem imaš Hoover VHD 9143 ZD - tudi zelo dober pralni stroj ali nov model: 10 kg DST10146P, ki ima zraven že tudi pranje s paro, kar ostali nimajo.

In pa seveda ELECTROLUX EWF 16981W, ali AEG L74950A (tega imajo naši doma in so zelo zadovoljni)

Zadnji pa pride v poštev bolj za tiste, ki mogoče nameravajo kupit vse aparate za kuhinjo, saj je Siemens še zadnji mesec omogočil, da ob nakupu večjega števila aparatov dobiš zelo velik dodatni popust in s tem lahko prideš do vrhunskih aparatov za zelo normalno ceno. In če tam zraven vzameš še pralni stroj, lahko dobiš pralni stroj enak po lastnostih boschevemu WAS 28442 in za precej nižjo ceno. Od 01.03.2010 pa se pri Siemensu pripravlja nova kolekcija z novimi ceniki in tudi kar precej drugih aparatov.

Večina če ne vsi aparati imajo na netu višje cene, kot se jih realno da dobiti (praktično vsakega od zgoraj naštetih lahko dobiš za 750,00 ali manj), pri nekateri se lahko cena spusti še dosti, pri nekateri pa le še kakšnih 20,00eur.

Da pa seveda dobiš po takšnih cena pa se je samo na pravega treba obrnit:)

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Jaz sem kupil Bosch Maxx 7 po priporočilu drugih in morm rečt, da zaenkrat je bp. Je pa res, da se mi je prvič ko sem ga zagnal zdel povsem neslišen. Sedaj sem se že navadil na to.
smile-1.gif

SE_P1i

Pripravnik
7. feb 2008
887
0
16
Definitivno Bosch
zmaga.gif

Mi imamo doma tudi trenutno Candy, ampak ni glih neki. Vmes ko pere, se mu kr zrola, in kr začne sam vrtet programsko kolo
aplauz.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik ergo pravi:
Katerega boša priporočaš? Imamo sušilca od boša in je super zadevica (hvala sevlje!).

Težko rečem katerega, ker imam sam Electroluxa
grin1.gif
(moral kupit ker sva iskala pralno sušilnega s čim veljo kapaciteto)...sicer nimam nič pripomb čez njega...dela ko šus.
Pa vseeno...doma ima mama Boscha, prav tako sestra - isti model...(pojma nimam oznake..vem samo da je 7 kg, ter 1.200 obratov)..cenovno se mi zdi da so bili v tvojem rangu ..pa super delajo..midva imava od Boscha pomivalca...uff ..bomba (sicer malo višji model...samo res...kot da ne obstoja..samo mečemo vanj in jemljemo iz njega..prej, vmes in potem pa samo tišina).

Osebno vem, da bom ob naslednjem nakupu 100 % vzel Boscha (če bo govora zgolj o pralnem stroju...verjetno tudi sušilca, pomivalca pa tako ali tako).

(mali klikni Sevljeta glede nasveta in pametne cene
wink-1.gif
..meni moram rečt da je super svetoval, pa ugodno zrihtal).

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Pozdravljen!

In kaj bi ti priporočal glede na to kaj iščem in katere karakteristike so zaželjene?

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Kaj bi ti svetoval?

Glede na to, da si napisal, da je maksimalni budget 650,00 sem malo v dilemi.

Ker vem, da so stroji z inverter motorjem precej boljši od ostalih in ker tvojemu limitu ne manjka veliko do mojega predloga ti predlagam naslednja dva. Sicer bi ti predlagal tudi Hooverja, samo ker imaš pripombe čez Candy in glede na to da je to združena firma ga tebi ne bom, kljub temu, da poznam veliko zadovoljnih strank, ki ga uporabljajo:

bosch za 680,00. Slabost tega stroja je samo, da ima samo 1200,00 obratov in da je 30 eur dražji od tvojega maximuma.

ali Electrolux
Cena: 670,00 - Odgovarja vsem tvojim željam, samo cena je za 20 eur previsoka
smile-1.gif

Ta model Bosch je na trgu šele 2 meseca, Electrolux pa 2 leti. Zato bi lahko pri Boscu pričakoval kakšno "poporodno" težavo, plus pa je da je nov model.

Če bi postavil takšne pogoje kot si jih ti potem ne vem kaj bi izbral, če bi zase kupoval.
grin1.gif

lp