Praksa

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Pozdravljeni,

zanima me kako je s plačilom študijske obvezne prakse in koliko ur je potrebno opraviti za VSŠ in UNI stopnjo? ALi obstaja kakšen zakon oz. določilo glede tega?

Hvala,
majč

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
41
Nekje v naši ljubi kokoški
Plačilo je dobra volja delodajalca, običajno ti dajo kakšnih 300-400 EUR na mesec + mogoče nagrada če si uspešen. Pač odvisno od firme in dela.

VSŠ ima 6 mesecev prakse, UNI pa samo 3 mesece se mi zdi. Ampak to je stari sistem. Bolonja pa ne vem kaj prinese.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
Običajno ti ne dajo nič...
smirk-1.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.706
9.908
113
40
MB
jaz sem dobil 400 € za 320 ur, no pa vsak dan služben avto po želji
grin1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Hodim na VSŠ pa ne dobimo niti potnih stroškov niti malice, kaj šele plačilo.

Tako da mislim da je to odvisno od tega kje delaš, po zakonu niso nič dolžni plačevati.

Thazz

Fizikalc
8. sep 2007
529
36
28
Sairach
Določeno je z zakonom koliko minimalno dobiš. Je pa to drobiž. Jaz sem za en mesec dobil cca 90 evrov. Prevoza nisem mel plačanega tako da sem bil še v minusu
smirk-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Še druga stran medalje. Vprašanje kaj podjetje dela in če lahko najde delo za nekoga, ki je pri njih dva meseca in povečini nima delovnih izkušenj, niti ni možno nekega dela predati tako hitro. Pri nas se praktikanta vsak izogiba, da bi ga dobil v ekipo. Naredil ti ne bo nič uporabnega, samo sam še boš moral več delati, ker boš mu nekaj časa moral nameniti. Zato običajno na prakso vzamemo samo naše štipendiste in eventuelno take, ki jih izrecno priporoča kak poznan prfoks s faksa (zaradi dobrih odnosov). V te se že splača nekaj vložiti.
Drugače pa dobijo vsi potne stroške, max neobdavčen regres za malico (mislim, da je trenutno okrog 6€/dan) in bolj ko ne simbolično nagrado (dobrih 100 ali mogoče 150 € / mesec).

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
No sprašujem zato, ker sem imela študenta VSŠ, ki naj bi opravil 600h prakse, ponudila sem mu plačilo malice in denarno nagrado glede na to kako bi se izkazal, vendar ni sprejel. Sem pomislila, da sem mu ponudila premalo. Glede na to kakšen odnos imajo današnji študenti do dela sem pa zgrožena, brez delovnih navad, nobenega interesa do dela, porazno. OK ne vsi, so tudi redke izjeme, ki primejo za delo, ampak tak je eden od petih (moja statistika do zdaj) in ta dobi malo večje plačilo kot ostali-zasluženo.

Jaz sem delala obvezno prakso 2 meseca 8h/dan, dobila sem malico v podjetju in 30000 SIT/mesec, če se kaj dobro spomnim.

majč