Poznavanje glasbe...

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Zdajle berem malo komentarje na 24ur in se mi je v glavi pojavilo vprašanje - Ali je sploh možno, da je današnja mladina tako nerazgledana?
Nekateri pravijo da so prvič slišali za Pankrte in da so itak poden od podna. Halo?! Kako si lahko tako ozkogleden, da ne poznaš ene tako znane skupine iz zgodovine? Pa daleč od tega, da bi jih morali zdaj vsi poslušat in uživat v njihovi glasbi, samo ne pa zaradi lastne nerazgledanosti pljuvat po drugih stilih... Pa očitno ni tako samo pri slovenskih skupinah. Zadnje čase opažam, da nekateri PRVIČ slišijo za velikane, kot so recimo Doorsi, ACDC, Led Zeppelin... Če že teh ne poznajo, verjetno za Raya Charlesa, Luisa Armstronga, Janis Joplin in Freddya mercurya tud približno ne vedo kam bi jih dal. Po mojem mnenju poznavanje takih vplivnih glasbenikov ni več stvar tega, kakšen stil glasbe poslušaš ampak stvar splošne razgledanosti - in očitno je ta pri današnji mladini totalno v khurcu.
Pa da ne bo kdo zdaj mislil, da sem kakšen fanboy stare glasbe.... tud jst sem dolgo poslušal elektronsko glasbo, učasih tudi kakšen komad rapa itd. amapk še vedno sem vedel kdo so naprimer ABBA.

Kaj se bomo spominjali čez 30 let?... če folk danes ne pozna legend glasbe, ki so močno zaznamovale zgodovino, me zanima kakšni spomini bodo ostali na "kvalitetne" današnje glasbenike. Očitno smo glede na okus in nezahtevnost današnje mladine, obsojeni na neke instant polizdelke z veliko blišča, katere se prodaja pol leta, potem pa servira novo sranje...
crazy1.gif

Mogoče bi mogli predmet "Glasbena vzgoja" v OŠ malce razširiti na širše področje...

Tako... jst sem izlil svoje razočaranje na "papir"... se počutim malce bolje
grin1.gif

mhmm

GIFtedALTER 08
22. jul 2007
2.370
0
36
Ko si me že glih spomnu. Zadnč ena mlada dama pri Jonasu ni vedla kdo izvaja pesem We will rock you. Od možnosti Dire straits, Status quo, Queen in The beatles, za prva dva ni nikol čula.
crazy1.gif

No pol ji je prijatlca po telefonu povedla praviln odgovor. Za zjokat.
bonk.gif

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
no, pomoje tut precej malce starejših ne ve za marsikateri legendarni komad ali skupino, je pa res, da mladina pomoje danes ni več tok mahnjena na stari rock, kot smo bli mi slabih 10 let nazaj (zlati časi palme in staregarocka ob petkih
cheer.gif
)...midva z bratom sva izbrskala še vse preostale plate od fotra (tisto nekaj malo, kar jih je ostalo) iz študentskih let od raznih doorsov, led zeppelin ipd. in špilala na gramofonu doma (dokler ni crknil). Pomoje se to dogaja tut zarad tega, ker generacija, ki ima zdej froce v pubertetniških letih, enostavno niso več otroci generacije, ki je na veliko poslušala stari rock in jim to tutu ni blo tako posredovano kot malce starejšim. No, to je moja teorija...verjetno doda svoj kanček tukaj še splošna nezainteresiranost današnje mladine za vse, kar je starejše od parih let...sej niti ne vejo,kaj je dobra muska, če so bli pa še u plenicah u časih queenov, gnr ipd...dandanes itak ni več pomembna, kakšna je muzika, važn, da pevc dobr zgleda (kile zalta okol vratu), pevke dobr zgledajo (dobr migajo riti) al pa da gre za totaln crap (atomik harmonik style) kvalitetna muzika se pa pr nas na radiih kaj redko sliši...

žalostno, ampak tako pač je danes
smirk-1.gif

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Se strinjam. Razumem, da se mulariji ne da učit in imajo slabe ocene v šoli, jih predmeti v večini ne zanimajo...ampak, da jih ne zanima nič, razen tega, kam se ga bojo šli v petek nasekat je pa žalost...in se mi zdi, da je vedno več tega...in potem na raznih šovih znanja vidiš, kako so nekateri prov butasti in ne znajo na najbolj splošno-znan odgovor odgovorit... men kr slabo rata. Jst se spomnim 5. razreda OŠ, ko nas je profesor geografije "maltretiral", da smo se na pamet učili večja mesta & reke v Sloveniji...v srednji pa države sveta (Imel je tak blank zemljevid npr. Evrope, kjer so ble vrisane samo meje držav), takrat sem natanko vedla kje so vsi tisti tadžikistani, azerbejdžani, ipd. Še zdej mi je ostalo, kam kaj paše, mogoče bi mal zgrešila, katera natanko je xy država (sploh kake manjše zadeve), ampak 100% jih pa znam uvrstit na zemljevid, celino in področje...Isto smo delal z glavnimi mesti držav za cel svet. Ti ostane.

Kar se konkretno glasbe tiče, se jst spomnim, da smo se v šoli učili ene zimzelene slovenske pesmi, kdo so bili največji klasiki in poslušali njihove največje komopzicije,...pa kaj je polovinka, celinka (kar si itak nism kej dost zapomnila...)...da bi pa karkoli širšega in bolj "novodobnega" omenjali se pa ne spomnim.

Ne glede na to menim, da če si vsaj malo pismen in spremljaš medije (internet, tv, časopisi, radio, revije), ni hidič, da si ne bi pridobil neke splošne razgledanosti... če si pa tolk gnil, da se ti ne da nič brat, gledat in ti je vse brezveze...ja takmu pa ni pomoči.

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Današnji časi so drugačni. Vse je bolj ko ne muha enodnevnica in glasba se vsak teden spreminja, nastajajo novi komadi in stari se pozabijo. Mladina pa posluša tisto, kar je popularno, tiste skupine, pevce in pevke, ki dobro izgledajo in imajo nekaj komadov. Drugi teden pa nov enotedenski hit. Takšen je današnji trend. Potem pa ni čudno, da ne poznajo legend. Če pa so že za kakšne njihove komade slišali, je to zaradi priredb in remiksov.

Sicer pa saj današnja mladina ni nerazgledana samo na področju glasbe, vsepovsod drugje je njihovo znanje precej površinsko in pomanjkljivo.

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Vprašaj mladino, če kdo pozna UB40
grims-1.gif

Današnja glasba je na splošno preveč skomercializirana, predvsem tista najslabše kakovosti. Prosim vas, katera popevkarica pa se danes še trudi s klasično pevsko izobrazbo? Za katero je večja možnost, da uspe: tista z res dobrim glasom (da šipe popokajo), ki pa ne izgleda preveč atraktivna, ali tista, ki komaj zadane kako noto, ima pa postavo, da dol padeš (in jo tudi z veseljem razkazuje)? Kdo se še spomni, katera pesem je bila popularna lani poleti?

civil

Fizikalc
18. jul 2007
1.350
0
36
Citat:
Uporabnik Kibibi pravi:
UB40, hm, le kdo so ti, po moje še za Marleya niso slišali nikoli.

Ja itak če pa jih povsod bombardirajo s čefursko muziko, kebabom in bureki, da ne govori o tem pod kakšnim pritiskom so punce, ki morajo bit suhe in vedno vštimane....

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Jaz sem hotla zadnjič nabit eno mulo, ker ni vedlo kdo so U2
tongue-1.gif

Opažam tudi jaz, da današnja mladina ne pozna ničesar kar je starejše od njih
bonk.gif

Ko sem bila jaz v najstniških letih, sem poznala vse. U2, UB40, Dire straits, Led Zeppelin, The Doors, Nirvana, Guns'n'Roses, NKOTB
evil.gif

Uglavnem. Današnja mladina je zelo ozkogledna. Glede vsega. Niti ne spremljajo novic, razen mogoče tračev, ne zanima jih kaj se dogaja v svetu....nič.

Aja, kdo je to Beethoven, Mozart, Bach? Ali to jemljejo pri glasbeni vzgoji? Pavarotti? Enrique Iglesias? "To je pa un k je tok luškan"
bonk.gif

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Tamara pravi:
Jaz sem hotla zadnjič nabit eno mulo, ker ni vedlo kdo so U2
tongue-1.gif

Uglavnem. Današnja mladina je zelo ozkogledna. Glede vsega. Niti ne spremljajo novic, razen mogoče tračev, ne zanima jih kaj se dogaja v svetu....nič.

Se strinjam. Gre za neko računalniško-televizijsko generacijo in dejasnko se vse "aktivnosti" osredotočajo na to dvoje. Kdaj ste na zadnje videli, da bi se tamali šli gumitvist, skakali na kolebnico, se šli skrivalnice in vse tiste igrice, ki smo se jih igrali mi. Ljubljana, Zagreb, Beograd ... STOP ....
aplauz.gif

Danes špilajo raznorazne računalniške igrice in gledajo novodobne risanke, zato pa so tako zavožena generacija. Starši se premalo ukvarjajo z otroci pa že pri 5-6 letih jih pustijo k računalniku in neprestanemu gledanju TV-ja .... Iz takega otroka pač ne bo ratal genij. Če bi spoznavanje računalnika prestavili na 12. leto bi bilo dosti problemov rešenih. Sploh bi pa morali starši igrati malo večjo vlogo v življenjih svojih otrok. Predvsem bi jih morali že v zgodnjem otroštvu navdušiti nad naravo, športem, spoznavanjem ljudi ipd.
zmaga.gif

ja no .... sicer je topic o poznavanju glasbe, ampak OK iščem razloge za to
grin1.gif

LP

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
no, pred našim blokom se mularija še kar veselo z gumitvistom špila pa zemljo krast tut (sam ne vem, če je še zmer ljubljana-zagreb-beograd...mogoče je zdej ljubljana-mjunih-bruselj-stop
grin1.gif

ampak, da ne bomo samo pluvali po mladini...sej ni čudno,da ne poznajo stare glasbe, če jim pa možgane zapolnjuje tok enih drugih informacij...kaj oblečt, u kero štacuno it kupit, kateri make-up...ko sem bla jst u osnovni, si mel na izbiro ene dva puloverja, dvoje hlače pa ene kokrtok normalne čevle (kakšni modni dodatki nek
hysterical-1.gif
), na kompu si špilu kšno simpl igrco na kaseto in bil čist vesel, ko si enkrat na tri mesce dobil kinderjajček, ker je lih slučajno nekdo šel v avstrijo/italijo.
Pa ko smo ob radiu čakal na najljubši komad s prštimano kaseto za snemat in si se pol jezil, če je spiker kr neki čvekal v komad...Jst sm že tako borno žepnino v veliki meri zapravla za glasbene revije, pa za radio in video kasete, da smo pol lahko snemal, presnemaval (še s kasete na kaseto
hysterical-1.gif

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Saj mogoče smo prav zaradi tega bolj cenili glasbo, ker smo se morali toliko bolj potruditi, da smo jo dobili...
Najprej si moral nekoga poznati, ki je imel kaseto ali ploščo s tisto kul musko, o kateri so se vsi pogovarjali, potem si moral kupiti kaseto in še cela se je morala odvrteti, da si jo lahko posnel. Če ti je bil kak komad še posebej všeč, si ga moral prevrteti in tako si spet čakal par sekund.
Danes pa je večina glasbe GIGO (garbage in - z neta na comp in garbage out - iz favourites v trash)
confused-1.gif

Anamarija

Pripravnik
23. jul 2007
799
0
16
38
Citat:
Uporabnik PNG pravi:
Pa ko smo ob radiu čakal na najljubši komad s prštimano kaseto za snemat in si se pol jezil, če je spiker kr neki čvekal v komad...Jst sm že tako borno žepnino v veliki meri zapravla za glasbene revije, pa za radio in video kasete, da smo pol lahko snemal, presnemaval (še s kasete na kaseto
hysterical-1.gif
)...

Joj nostalgija, nostalgija...
grin1.gif
Pa to še niti nismo delali tako dolgo nazaj.
Zdaj se pa najde mladina, ki misli, da je Another brick in the wall avtorski komad Erica Prydza
frown-1.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik mimmy pravi:
Vprašaj mladino, če kdo pozna UB40
grims-1.gif

Današnja glasba je na splošno preveč skomercializirana, predvsem tista najslabše kakovosti. Prosim vas, katera popevkarica pa se danes še trudi s klasično pevsko izobrazbo? Za katero je večja možnost, da uspe: tista z res dobrim glasom (da šipe popokajo), ki pa ne izgleda preveč atraktivna, ali tista, ki komaj zadane kako noto, ima pa postavo, da dol padeš (in jo tudi z veseljem razkazuje)? Kdo se še spomni, katera pesem je bila popularna lani poleti?

Pa saj samo petje niti ni najbolj bistvena stvar oziroma se da z dobro idejo to tudi zabrisat. Tudi Jim Morrison ni bil ravno najbolj blesteč pevec, pa je vseeno pokazal nekaj novega, nekaj drugačnega... imel je karizmo. Napisal je besedilo o katerem je folk razmišljal... Danes, ko 10 tekstopiscev pokrije 90% slovenskih glasbenikov pa dobimo ponavljajoča se brezvezna besedila brez vsake duše. Isto je pri glasbi - harmonika, sintersajzer pa gremo novim ustvarjanjem naproti.

"ne grem na kolena, ne bom več senca njena" .... na bruhanje mi gre!
jezen.gif

se morm mal pomirit....

/me posluša: The Who - My Generation

mhmm

GIFtedALTER 08
22. jul 2007
2.370
0
36
Še sreča da je obstajal Bravo, da nas je mal "civiliziral", ker če ne si bil obsojen na sto let stare novice in črnobele posterje iz Pionirskega lista.
grin1.gif

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Citat:
Uporabnik Bitch_inside pravi:
Se strinjam. Gre za neko računalniško-televizijsko generacijo in dejasnko se vse "aktivnosti" osredotočajo na to dvoje. Kdaj ste na zadnje videli, da bi se tamali šli gumitvist, skakali na kolebnico, se šli skrivalnice in vse tiste igrice, ki smo se jih igrali mi. Ljubljana, Zagreb, Beograd ... STOP ....
aplauz.gif

Usa, usa, usasa...
aplauz.gif

Haha, sm že čist pozabu na gumitvist, pa zemljo krast in podobne igre. Se ne štejem med staro generacijo, ampak to so ble zakon igre.

Kar se pa muske tiče je pa tko. Če ni na MTv-ju pol ni muska. Dokler bodo razni radiji cele dneve šopal eno in isto, folk itak ne bo poznal skupin oz. kaj šele malo zgodovine. Sicer pa star rock izumira in zato ga tudi mladi ne poznajo toliko. Ko sem bil jest mlajši smo itak bli vsi "punkerji", ker je takrat pač blo to in. Ampak ko sem že jast hodil v OŠ, so se časi spreminjal in prišla je druga zvrst muske.

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Aha, sicer je bil pa tu "vedno" ŠTOS (ravno spet danes na RSLO2 okoli 22:30h) in radio Dur, ki sem ga sam veliko poslušal, ko je bil še v plenicah.
smile-1.gif

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Citat:
Uporabnik wacko pravi:

Že to, da nočem poslušat te glasbe, da se mi grauža z dna duše in da kljub temu kar nekako vem skoraj celo besedilo na pamet, pove veliko o tem, kakšno glasbo servirajo po radiju in TV-ju.

Zadnjič sem slišala zelo dober izraz za tole: možgansko srbenje
grin1.gif

Njabolj sovražim, ko se mi začne kaj takega "rolati" po možganih v polsnu, pol minute, preden zaspim.
10.gif
Takrat me prime, da bi Saši Lendero tista kolena zgrizla...

Sandrca

hudičkica
29. okt 2007
785
0
16
ksz...
evo še mal mojga mnenja (k pač lih spadam med današnje mladince :D)

pri glasbi so nas moril s podatki o skladateljih. to je blo to. prišli smo do mozarta in konc. kaj se je po tem z glasbo nam ni bilo nikol omenjeno. izbora glasbe ne bom komentirala k nočm posploševt na podlagi svojega okusa. ampak kot je že blo rečeno: kar je na MTV-ju je večini in. Večina nima sploh več svojga okusa za muzko ampk jim je najljubši komad/skupina tisto kar največkrat slišjo po radiu. Jz mam to srečo da mava s fotrom prbližn podobn okus za muzko in so njegovi cd-ji stalno pri men na izposoji. Tko da recmo da poznam tut ene par starejših bandov.

Nasploh je pa splošna razgledanost totalno v ku*cu... Da ti odlična učenka gimnazije ki dela vzporedno umetniško gimnazijo(glasbena smer) prbije: kaj je to frajtonerca? al pa A, sj tamburica je pa isto kod tamburin. Ne morš... se mal zamislš. In pol se smejemo američanom k prvič slišjo za Slovenijo, sami pa prbijamo take gluposti da se vrjetn cel pokojni slovenski narod po grobovih obrača.