Povezava dveh pcjev

zmiguc

Pripravnik
4. sep 2007
75
1
8
samo sprašujem ...
Mam dva pcja ... eden je povezan na net (adsl) kar prek modema (ruterja nimam). A je možno da oba pcja povežem prek utp crossover kabla in pridem na net še s ta drugim pcjem ..??

LP

Car

POSTman
4. avg 2007
8.561
1.786
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Nekaj me zanima, upam da ne bom izpadel bebo? Enkrat sem na sodišču videl, da sodnica narekuje zapisnikarci in spremlja na svojem compu,kaj ona piše? Kako se to lahko naredi doma? Sicer imam dva računalnika v mreži preko routerja.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Samo če imaš "Dual LAN" matično oz. imaš dve mrežni. Je pa baje jeba nastavit.
Eno kljukica, pa dela.
Zraven kljukice piše : Dovoli drugim dostop do interneta preko povezave tega PC-ja. (podobno, nimam zdaj pred sabo)

Kaki modem pa je ? Eni imajo not kompletno podporo za več PC-jev.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Hehe, možno, jaz imam vedno slabe izkušnje s "kabelsko" mrežo. Ne vem, če mi jo je kdaj sploh kje uspelo pognat, medtem ko WiFi poštimam takoj.
crazy1.gif

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Citat:
Uporabnik zmiguc pravi:
samo sprašujem ...
Mam dva pcja ... eden je povezan na net (adsl) kar prek modema (ruterja nimam). A je možno da oba pcja povežem prek utp crossover kabla in pridem na net še s ta drugim pcjem ..??

LP

Možno je preko UTP crossover, sem imel tako, potrebuješ tri mrežne (dve v računalniku, ki je router, in eno v klientu) in ta kabel, povezavo deliš s programom ICS (internet connection sharing) - je vgrajen v windows.

Ni pa praktično, se sploh ne splača. Nabaviti moraš verjetno še eno dodatno mrežno, za toliko pa SKORAJ že dobiš najcenejši router na bolhi. Poleg tega bi moral še računalnik, ki deli povezavo, biti prižgan, ko hoče drugi na net, in forwardanje portov v ICS ne dela (vsaj jaz nisem nisem pogruntal).

Ko sem imel jaz tako rešeno, še routerji niso bili tako poceni in so se mi mrežne valjale doma. Zdaj sploh nimaš kaj razmišljati, kupi router za teh 20, 30 evrov in imaš najbolj praktično (in zelo poceni) rešitev. Mislim, da tudi na varnosti pridobiš, verjetno je precej bolje, da internetno povezavo routa majhen varčnen router, ki teče na linuxu, kot windows mašina.

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
P.S. Jaz sem potem nabavil najcenejši D-link router, takrat okoli 60€, in ga imam še danes. Res poklekne povprečno 1x na mesec pod večjo obremenitvijo, a ko ga potegneš iz elektrike in priključiš nazaj, spet dela. Res veliko bolj prijetno kot ICS, kjer na mesec prehodiš 10km, če usmerjevalni računalnik ni vedno vklopljen.
grin1.gif

Da sploh ne govorim o potencialni možnosti priključitve še dveh računalnikov - pri ICS je treba v tem primeru v trgovino po še dve mrežni ali switch, ki je pa tako ali tako le router, oskubljen za nekaj čipov in le nekaj evrov cenejši.

Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
S switchem bo mogoče prišel čez ker ima adsl, ampak router je bolj zihr, ker dela v vsakem primeru.

Sicer pa sem imel doma nekaj časa narejeno tako, da sem drugi računalnik s crossover kablom povezan preko prvega, ki pa je moral biti zato ves čas prižgan. Sej je blo kul, sam poj sem pa vseeno raje spremenil sistem, ker prižigat dva računalnika ni ravno najbolj praktično.

lp

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Nekaj me zanima, upam da ne bom izpadel bebo? Enkrat sem na sodišču videl, da sodnica narekuje zapisnikarci in spremlja na svojem compu,kaj ona piše? Kako se to lahko naredi doma? Sicer imam dva računalnika v mreži preko routerja.
lahko, da je uporabljala oddaljeno namizje (remote desktop) ali katerega izmed programov VNC. google ti bo več povedal o teh programih.

forgot

v penziji
23. jul 2007
293
0
16
Imajo dodatni monitor priključen na računalnik, kjer administratorka piše.

LP

zmiguc

Pripravnik
4. sep 2007
75
1
8
Citat:
Uporabnik Roby pravi:
Tud iz switchom gre! Na obeh računalnikih kreiraš ADSL povezavo!
Drugač pa daš lahko še eno mrežno not pa narediš bridge!

Kako zgleda postopek v praksi?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Pri hčeri v šoli učitelj na svojem monitorju spremlja delo za vsakega učenca posebej in mu pošilja napotke oz. opozorila. Prav tako ima možnost blokade internetnih strani za vsak rač. posebej. Prevečkrat med učno uro zaidejo na gmail
evil.gif