Povečava slike, brez izgube kvalitete.

BorutMaja

Pripravnik
23. jul 2008
97
0
6
45
Zanima me, če obstaja kaki program, da lahko povečam majhno sliko, kaj vem ... 150x150 pixlov na 500x500 pixlov brez, da bi izgubila kvaliteto, se pravi, da bi se pjavila kockasta slika.

En takih programov včasih vidim v kakem ameriškem filmu, ko FBI ali pa njim podobni najdejo neko majhno sliko in jo povečajo, s tem pa ostane kvaliteta ista.
Isto sem tudi že slišal, da velikokrat kakšna varnostna kamera slika neke storilce, slike pošljejo v ZDA, da jih naredijo lepše oz. jih očistijo.

Mislim, da nekaj takih programov obstaja. Če kdo vem, naj mi prilepi link programa ali pa pove ime programa. LP.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
To v filmih je popolna izmišljotina, me vedno nasmeji ko vidim kak uspejo na VHS posnetku najt detajle, ki jih še HD format ne premore.

Sliko se da povečat s blur-om ali kakšnim podobnim efektom, tako da ni kockasta, bo pa ''meglena''.

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
To v filmih je popolna izmišljotina, me vedno nasmeji ko vidim kak uspejo na VHS posnetku najt detajle, ki jih še HD format ne premore.

Sliko se da povečat s blur-om ali kakšnim podobnim efektom, tako da ni kockasta, bo pa ''meglena''.

..hja jaz tudi, ko v kaki izmed forenzičnih serijah (katerih mrgoli na vseh slo programih
evil.gif

p.s:...aja pa še vidijo da na desnem rokavu srajce se pa gumb od srajce komajda še drži
evil.gif

Lp.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja sej pol pa še vlakna snamejo, in jih primerjajo s tistimi na kraju zločina...

Dobro vprašanje drugače - sm se kr mal nasmehnil - ko bi vsaj bilo mogoče.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Samo so še vedno največji smeh vsi fancy uporabniški vmesniki, zrihtano boljše kot bo MacOS zgledal leta 2030, slike kar letijo gor in dol v iphone stilu... Pa nima veze ali je to policijska postaja, podmornica ali vesoljska postaja.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik redorange pravi:
Samo glede na to, da je kar nekaj povpraševanja o takih programih, bi se lahko našel kdo in začel kaj delat na tem.

Problem je, da se ne da kar tako povečati rastrske slike.
Do neke mere se še da kocke zgladit in mogoče še izgleda dokaj spodobno, v neskončnost pa se ne da povečat.

Ker ko na raznih CSI iz enega pixla (ki je seveda enobarven) dobijo nevemkake podrobnosti, se lahko samo še smejiš
grin1.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Fora je v tem, da ni možno povečat brez izgube kvalitete oz. vsaj ne to, kar uporabljajo v CSI in podobnih pravljicah.

V razvoju so sicer programi, ki bodo prepoznali kaj je na sliki in bodo pri povečavi predvideli dodatne pixle oz. dodali manjkajoče podatke, ampak tega ne bo še kmalu. Pa še to ne bo možno v ''CSI'' stilu - če bo recimo 100x100 pixlov velika fotografija avta, ne bo noben program na svetu mogel sliko povečat na 1000x1000 pixlov, tako da bi videl kaj piše na tablici. Bo pa avto sicer lep, ker bo program prepoznal, da je na sliki avto in s algoritmi dodal manjkajoče pixle.

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:

V razvoju so sicer programi, ki bodo prepoznali kaj je na sliki in bodo pri povečavi predvideli dodatne pixle oz. dodali manjkajoče podatke, ampak tega ne bo še kmalu.

no sej na nekaj takega sem mislu.
Ne, ne, Csi pustimo stat
grin1.gif
tisto vem

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Ker ko na raznih CSI iz enega pixla (ki je seveda enobarven) dobijo nevemkake podrobnosti, se lahko samo še smejiš
grin1.gif

Kakšen pa je dvobarven piksel?
grin1.gif

Glede povečave pa.... Iz dreka ni potice, tud če daš rozine not
wink-1.gif

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Če je slika vektorska, ni problema. Pri rasterskih pa moraš biti ali Nikita ali pa matematik, ki bo računalniku dopovedal, kje in koliko pikslov mora vrivati med obstoječe piksle in kakšne barve. Najmanj zajebano je narediti program, ki zna med tri piksle vrisati dodatne tri in dobiš 2x povečavo. Kako bo pa on to barval in niansiral, pa mu noben ne bo znal dopovedat.

In kaj točno te je napeljalo, da sprašuješ take stvari na podlagi take analogije - manupilacije slik in TV-forenziki z računalniki, ki podpirajo tako arhitekturo, za katero nikomur ni bilo mar? A si Borut ali Maja? Da si lažje predstavljamo kvaliteto sporočila.

Ziher bo še en ven butnil "ej, jaz sem pa videl policaje, da majo to in to". Meni enkrat en bimbo razlaga "stari policija pa mobitel imata program s katerim se povežeta na tvoj MIKROFON na telefonu in (tudi sedaj) prisluškujejo tvojim aktivnostim, tudi ko ne telefoniraš." Nisem se mogel odločit, ali me bo srat pognalo ali bi se režal ... Pa ta tip dejansko hoče it študirat na FRI.
hysterical-1.gif

Michkena

Pripravnik
4. avg 2007
771
-9
16
Citat:
Uporabnik pikec85 pravi:
Če je slika vektorska ni problema, problem nastane, če je slika rastrska.

sem glih misnla rečt..
ni šans, da nardiš dobro fotko teh dimenzij...

Leska

Pripravnik
8. sep 2007
268
0
16
Primerjava 500% zooma (desno) in Resize/Resmple (levo) v Irfanviewju. V kakšnem bolj profesionalnem programu bi morala biti "izguba kvalitete" še manjša.
604710-q.gif

Priponke

• 604710-q.gif
    604710-q.gif
    150,5 KB · Ogledi: 377

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.590
1.258
113
saj to je blo v enem delu, ko so prek varnostne kamere na vazi v sobi dobili sliko obraza, ki je šel po hodniku mimo
hysterical-1.gif