Postopki pri kapi

Car

POSTman
4. avg 2007
8.496
1.647
113
55
Planet zemlja
www.posta.si
Ne, kapi nisem doživel, jo je pa oče kar nekajkrat. Nobenih bolečin, samo zmedenost, zategovanje obraza, del telesa je bil "mrtev". Ko me je mama poklicala in sem ga vprašal, kaj je narobe, mi je z nasmehom na obrazu rekel: Mislim, da me je kap....

jest5

Guru
18. avg 2007
25.921
-8.640
113
In iz enega primera uspeš posplošiti na vse. Pa čeprav imaš več vzrokov za kap, različne obsege kapi itd.
Bravo.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.496
1.647
113
55
Planet zemlja
www.posta.si
Ne nakladaj!
Bolečine v glavi so zelo redke, zato samo na podlagi tega ne moreš diagnosticirati kapi. Prisotni morajo biti tudi ostali simptomi, pa nabijaj kolikor hočeš!

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.364
87
48
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Sodelavca, starega 30 let, je doma, za vikend, bolela desna stran glave. Bil je v stanovanju s cimrom. So večkrat klicali na 112, da pridejo ponj, pa so mu na 112 govorili, naj vzame lekadol.

Ko je izgubil levo stran telesa, so šele ponj poslali rešilca. Seveda, prepozno. Od takrat je mentalno neuporaben, leva noga mu komaj funkcionira, da šepaje hodi, leva roka mu ne funkcionira več.

Lep preostanek življenja mu je preostal, zahvaljujoč 112.
dej no..... Menda ne misliš, da bo rešilec vozil vsakega z glavobolom na urgenco.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.921
-8.640
113
Se vidi, zakaj si samo poštar
smirk-1.gif

Je pa celo opazen napredek
hysterical-1.gif

Citat:
Uporabnik Car pravi:
Pri kapi ni nobenih bolečin v glavi.
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Bolečine v glavi so zelo redke

Da se ponovim:
Pri kapi zaradi krvavitve , ter kapi zaradi venske tromboze, je glavobol eden od simptomov .
Redko pa se lahko pojavi tudi pri drugih oblikah kapi.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Sodelavca, starega 30 let, je doma, za vikend, bolela desna stran glave. Bil je v stanovanju s cimrom. So večkrat klicali na 112, da pridejo ponj, pa so mu na 112 govorili, naj vzame lekadol.

Ko je izgubil levo stran telesa, so šele ponj poslali rešilca. Seveda, prepozno. Od takrat je mentalno neuporaben, leva noga mu komaj funkcionira, da šepaje hodi, leva roka mu ne funkcionira več.

Lep preostanek življenja mu je preostal, zahvaljujoč 112.

Glede na moje poznavanje delovanja sistema mu na 112 niso rekli, da.naj vzame lekadol. Oni so ga vezali na ustrezno reševalno postajo tam so verjetno bili "pametni".

Sam sem imel podobne izkušnje, ko me je dežurni na reševalni postaji ob 1.00 ponoči poskušal prepričati, da mamo, ki je bila po napadu vidno zmedena in motorično omejena, zjutraj peljemo k zdravniku.

Šele po moji grožnji so nejevolni prišli...
Naslednji dan je bila že operirana na možganih - tumor.

Če jaz ne bi vztrajal ne bi preživela. Simptomi pa enaki kot pri kapi, katero (blago) je tudi imela kar nekaj let pred tem in po kateri ob ustreznem ukrepanju ni imela nobenih posledic.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Ne govori neumnosti! Pri kapi ni nobenih bolečin v glavi. Od kje ti pa to!? So popolnoma drugi simptomi.

Prosim, preberi poste pred sabo. Tako kot naj bi laik danes vedel, da je grozna bolečina v trebuhu lahko vnetje slepiča, bi moral danes laik vedeti, da je v primeru, če nekoga boli glava tako hudo kot ga v življenju še nikoli ni, treba pomisliti na možnost možganske anevrizme, kar zahteva urgentno obravnavo.
d055.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Ne govori neumnosti! Pri kapi ni nobenih bolečin v glavi. Od kje ti pa to!? So popolnoma drugi simptomi.

Bodite natančni o kateri kapi je govora...pri možganski misliš da ti bo glavo razneslo (ni pa mus), pri srčni nima glava nič zraven.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.221
1.365
113
Sam sem pri 17 letih imel pljučno kap - pljučno embolijo. Hude bolečine v prsih desno spodaj, dohtarji me sprejmejo na oddelek in mi dajo dieto za žolčne kamne. Grem na UZ, žolčnih kamnov ni, ob viziti dohtar nadaljuje z dieto in dalje muti o žolčnih kamnih. Dokler nisem začel bolj globoko dihat in dokler ni bolečina bila 11/10. Pa še takrat niso ukrepali, pač pa je bilo potrebno aktiviranje znanstva, pa sem bil v roku par ur na 2 preiskavah in premeščen na pljučni oddelek.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.496
1.647
113
55
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik Car pravi:

Bodite natančni o kateri kapi je govora...pri možganski misliš da ti bo glavo razneslo (ni pa mus), pri srčni nima glava nič zraven.
Govor je o možganski kapi. Ok, tony me je prepričal, da je bolečina v glavi eden od simptomov, čeprav sem še vedno prepričan, da v večini primerov ni glavni pokazatelj.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.167
7.005
113
Dec ne gre za to v kaj si ti preprican. Ampak kaj je dognala znanost oz stroka. In ko klices na 112 ti vezejo resevalno oz krajevno pristojen ZD. In tam so ljudje ki morajo posumiti tudi na opcijo kapi. Je pa hudic po telefonu to ugotavljat, sploh ce se dva "prava" sogovornika najdeta.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.040
5.648
113
Pri mladem ne.......kasneje v starosti pa pritisk naredi lahko svoje

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Vedno obstaja možnost anevrizme. Pri višjem krvnem tlaku je večja možnost, da poči, ne glede na starost.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Kakšna je možnost kapi pri debelem mladem človeku?
Recimo pritisk 150/95 in debelost 2-3 razred.

Če nima kakšne nenavadne okvare ožilja v betici, zelo majhna, problem je poapnenje žil, kar pa navadno traja nekaj desetletij

Scorp84

Pripravnik
5. jan 2009
466
3
18
Tudi pri mladih je kar pogosta kap, sicer ni nujno zaradi debelosti, lahko si tudi suh in imaš visok nivo maščobe v krvi. Samo za info., delam v KC in je nenormalno veliko mladih obišče, nevrološko kliniko. Ne glede ali je ambulatno ali sprejet. V drugih klinikah/odd., ne srečam toliko mladih.

Kar se tiče kapi ali če žila poči (anevrizma). Če je kap, ne pride do bolečine, oseba lahko izgubi takoj zavest ali pa je delno ohromljen. Če izgubi zavest, aspirin/lekadol oz. katero koli tableto proti bolečinam in dati pod jezik. Spet drugi problem, če poči žila. Ker simpotmi znajo biti podobni, pač odvisno kje je žila počila. Če kri pride v bližino, malih možganov, kjer so živci, pride do hude bolečine in bruhanja. Lahko je oseba normalno odzivna, le izgovoriti ne more. X različnih primerov je. Če oseba toži za bolečino, v tem primeru se kri ne sme razredčiti, nobeno tableto dajati.
V obeh primeri, pacienta postavit v ležeči položaj in umirit srčni utrip, da bo čim manj škode. Važno je tudi, da se oseba ne bo razburjala, ker pride tudi do različnega vedenja. Ostalo, pa bo zdravnik v rešilcu uredil, da dobi potrebne inekcije.