Postopki pri kapi

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.040
5.648
113
Evo vzporedno z temo o ozivljanju bi prosil se koga iz stroke da spise postopke ko koga doleti kap...

Ok jasno 112....zanima me tist cas do prihoda resilca...saj tam resujes cloveka da bo imel cimmanj posledic kasneje....

Ideje z aspirini se drzijo vodo (da razredcimo kri)....al je to bv
sprasujem se.gif

Z besedo na dan....

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
V osnovi ločimo 2 vrsti možganske kapi: ishemično (pride do zaprtja žile), hemoragično (žilica poči in pride do krvavitve). Brez slikovne diagnostike jih je težko ločit. Če je prišlo do krvavitve boš z aspirinom stvar poslabšal.
Najbolj pomagaš samo s tem, da čimprej pokličeš 112, zapiši si čas nastanka simptomov, bodi ob bolniku, če slučajno neha dihat (redko) postopaj enako kot v temi o oživljanju.
Citat:
Kako ukrepamo ob možganski kapi
1.Pokličemo reševalce na številko 112.
2.Bolnik naj leži, odpnemo mu srajco, razrahljamo ovratnik in odstranimo vse, kar bi ga lahko utesnjevalo.
3.Rahlo podložimo vzglavje.
4.Bolniku ne damo nikakršne tekočine ali hrane.
5.Če ima zobno protezo, naj jo sname.
6.Nezavestnega bolnika namestimo v bočni položaj, zlasti če bruha.
7.Vzdržujemo prosto dihaino pot.
8.Reševalcem bo v pomoč, če pred njihovim prihodom bolnika povprašamo:
-Katera zdravila prejema?
-Ali si je pred kratkim poškodoval glavo?
-Ali je že kdaj imel možgansko kap?
-Kateri udi so prizadeti?
-Kdaj so se pojavili simptomi in znaki možganske kapi?
-Ali je imel krče?
-Katere bolezni ima?

GROM.jpg

Kamele0N

23. jul 2008
42.040
5.648
113
No sam sem bil prica 2m kapem....dedka in babice

Dedkova je bila posledica stresa ko so babico odpeljali z resilcem...

Spomnim pa se da smo pri babici "napacno" odreagirali...zato tudi odpiram temo ko smo ze ravno se tok razgovoril v temi o ozivljanju...

Babi je bila samo rahlo zmedena....je momljala in se smejala...smo rekl ok sta se z dedkom mal napila pa je ok
smile-1.gif

No pa ni blo...ker smo cez dve uri ze resilca klical...ker gre stanje po kapi samo rapidno na slabse

Ce bi takrat bolje odreagiral....

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
Mojemu fotru se je na primer skoraj en teden vrtelo. Srečo je mel,da je bla blažje oblike,tak da posledic nima.smo pa seveda zdaj bolj previdni in pozorni,tudi sam bom zato spremljal to temo ...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Odvisno d vrste kapi...če pogledam fotra...ob možganski kapi je imel zgornji pritisk 300. Pri srčni pa 60. Pri slednji bi mu lahko lajšali bolečine do prehoda reševalcev z aspirinom raztopljenim v žlici vode. A tega nismo vedeli..je naredil reševalec ko so prišli. So pa simptomi ob srčni kapi običajno bolečine v prsih, mravljinčaste roke in oteženo dihanje (kar se zna kazat že nekaj dni prej ob zožitvi v žili).

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.043
3.557
113
41
Lj
Jaz bi rekel, da če je možnost da se gre na zdravljenje v tujino, vse ostalo je loterija.

Kamele0N

23. jul 2008
42.040
5.648
113
Zdej noben noce bit pameten ker sta ocitno 2vrsti kapi...

No fajn....

Pol aspirin rula....ČE je una z zaprtjem zile...bo aspirin pomagal...

ČE je pa una z počeno žilco....bo pa aspirin glih tko pomagal...raj vidm da sorodnik izkrvavi...pa v komo...pa konc...kukr pa da vegetira 3/4 leta pa te za to opilijo se za 10-15k
aplauz.gif

Floki

Guru
6. sep 2007
10.097
3.173
113
Za 3/4 leta lahko še malo dodaš. Kar sem ugotovil v zadnjih dveh letih ker sem na žalost moral veliko okrog zdravnikov hodit. Slovenski zdravstveni sistem je dober edino če si zdrav ali pa če je res urgentno stanje in te ne zafurajo. Vse ostalo je ena sama žalost.

Kamele0N

23. jul 2008
42.040
5.648
113
No fajn....pol so to zalivanje rastlince v hiralnici (beri nekdo te 1x na dan prebrise in zalije da jim ne umreš prekmalu) v 10 letih še dodatno podražili...

Nazadnje urejeno:

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Sodelavca, starega 30 let, je doma, za vikend, bolela desna stran glave. Bil je v stanovanju s cimrom. So večkrat klicali na 112, da pridejo ponj, pa so mu na 112 govorili, naj vzame lekadol.

Ko je izgubil levo stran telesa, so šele ponj poslali rešilca. Seveda, prepozno. Od takrat je mentalno neuporaben, leva noga mu komaj funkcionira, da šepaje hodi, leva roka mu ne funkcionira več.

Lep preostanek življenja mu je preostal, zahvaljujoč 112.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.921
-8.641
113
No ja, to bo tudi posledica tega, da na 112 kličejo hipohondri in zdolgočaseni ostareli za vsako malenkost. Pol pa kdaj odjebejo napačnega

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Sam to se nebi smel zgodit. V sosednji temi pa beremo, da mora policist pridt vsakic, cetudi je vsakic lazna prijava.....logicn valda!

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
144
63
A niso znaki ženske kapi drugačni od moške? Vsaj tako sem nekje brala in da naj bi moško prej prepoznali kot žensko. Naj me prosim kdo popravi, na srečo nimamo v družini nikogar, s takšnimi problemi, tako, da bi bila resnično vesela, da me nekdo pouči tudi o tem.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.921
-8.641
113
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Sam to se nebi smel zgodit. V sosednji temi pa beremo, da mora policist pridt vsakic, cetudi je vsakic lazna prijava.....logicn valda!
Veš koliko ljudi ima razne migrene itd. Bolečina v glavi ima lahko 100 vzrokov in le eden od teh je lahko kap. Boš sedaj vsakemu jamraču preventivno poslal rešilca? V pol ure boš brez vozil in osebja, pol se pa [cenzura]
wink-1.gif

Diagnostika po telefonu je [cenzura], sploh pa ker na liniji niso dohtarji.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.097
3.173
113
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Sodelavca, starega 30 let, je doma, za vikend, bolela desna stran glave. Bil je v stanovanju s cimrom. So večkrat klicali na 112, da pridejo ponj, pa so mu na 112 govorili, naj vzame lekadol.

Ko je izgubil levo stran telesa, so šele ponj poslali rešilca. Seveda, prepozno. Od takrat je mentalno neuporaben, leva noga mu komaj funkcionira, da šepaje hodi, leva roka mu ne funkcionira več.

Lep preostanek življenja mu je preostal, zahvaljujoč 112.

Ni edini primer jaz osebno poznam dva od tega en tudi rastlina ni več. Še hujši so pa tisti ko te iz bolnišnice domov pošljejo kar pa že vsi poznamo.

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Si doživel kap? Povej kako to izgleda? Bolecine so kakšne, kje? Najbrž je tudi strah prisoten?