Postavitev RAM-a v prenosniku

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.377
5.651
113
Se bom prslinu zravn v temo....

Mam acer aspire one D260....mam 1Grama....gre do 2Grama

Zdej pa obstaja original kingston acer varjanta... KAC-MEMG/2G

Lahko vzamem kingstonNon model specific
sprasujem se.gif
2Gb 800mhz sodimm... KVR800D2S6/2G

A bo kajk problem če grem na "non model" ram ?

Pa še eno vprašanje...mam naložene OEM W7 starter....če sem prav razumel ta model Windowsov ne podpira nad 1Gb rama?

Nazadnje urejeno:

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
okej, RAM smo razcistili, zdaj sem opazil novo zadevo. namrec, ko v Lightroomu dam fotke izvazat (export), naceloma obremeni procesor 100%. tudi Intel Turbo Boost ga potisne vse do 3.1, kolikor je tudi deklarirano za ta procesor (i5-2450M, 2.5GHz, turbo 3.1GHz). zanimivo pa je to, da task manager in tisti stevec na namizju pokazeta, da je procesor obremenjen le 50%. naceloma me ne moti, ker fotke res opazno hitreje letijo v mapo, kot so recimo na Core 2 Duo 2.53GHz, a vseeno - zakaj procesor ne gre do 100%? ima tu kaj zraven hyper-threading?

priznam, da o teh stvareh nimam blage veze, rad pa bi le preveril, da moj racunalnik dela kot tudi naj bi deloval.
smile-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.876
697
113
Zgleda da Lightroom izkorišča le eno jedro (od dveh?) pri shranjevanju, zato je obremenitev le 50%.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
v task managerju, desni klik na lightroom, pa imaš eno možnost, kjer mu nastaviš prioriteto, pa tudi koliko jeder naj uporablja. Če bo kej pomagalo ne vem, za probat pa je:))

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.876
697
113
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
v task managerju, desni klik na lightroom, pa imaš eno možnost, kjer mu nastaviš prioriteto, pa tudi koliko jeder naj uporablja. Če bo kej pomagalo ne vem, za probat pa je:))

Vse aplikacije imajo privzeto na voljo vsa jedra, prioriteta pa na to sploh nima vpliva.
Če ni v Lightroomu nikjer za nastavit da naj uporablja več jeder, ga boš v to težko prepričal.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
sem gledal v task managerju grafe, tam kaže, da ima štiri jedra, in več ali manj vsa štiri delajo, vendar noben ni na 100% ...

je bil še nek Resources Monitor (dostopen iz task managerja) kjer je kazal še eno jedro, kako rezervno jedro. bom naslednjič, ko se bo delalo printscreen naredil ...

v LR se ta nastaviti gomilo nekih stvari, ampak o procesorju samem pa mislim, da ne ... edino, sem pa bral, kako ta turbo boost deluje. 2.5 je "native", do 2.8 gresta lahko obe jedri, brez hyper-threadinga, do 3.1 pa le eno jedro ...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.876
697
113
V task managerju imaš možnost da ti kaže skupno utilizacijo procesorja.

Je pa v splošnem tako: če imaš enonitno aplikacijo, ki kuri celoten procesor, bo polno zasedeno le eno jedro. Ampak zaradi preklapljanja procesov je potem to opravilo enakomerno porazdeljeno na vsa jedra (ker OS navadno teži k enakomerni obremenitvi jeder). Torej, če imaš 4 jedra, bodo vsa obremenjena 25%, če imaš 2 jedri, bodo vsa 50%.

Hyper-threading pa ti je samo fora, da imaš navidezno enkrat več jeder, skupna zmogljivost pa je (po lastnih izkušnjah) nekje 20% večja, kot pa če tega ne bi imel.

Ampak koliko sem na hitro pogledal, bi moral Lightroom samodejno uporabljati več procesorjev. Saj imaš 64-bitno verzijo programa, ne? Google najde dosti "Lightroom speed-up" tutorialov. Mogoče ne bi škodilo da greš kakega skozi.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
jup Windows 7 Home Premium, 64-bit.
smile-1.gif
bom počekiral, sicer sem zadnjič že nekaj prebiral (ker je začel LR na starem kompu nenormalno trokirat in sem iskal vzroke, ampak na temo procesorja nisem zasledil nič, je pa res, da tudi na to tematiko nisem iskal), hvala za namig!

edit: po nekaj googlanja sem našel naslednji zapis - http://macperformanceguide.com/Optimizing-Lightroom.html#PerformanceTips

sicer se nanaša na Mac OS, ampak menda je na Win7 enako, bom stestiral in poročal.

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
z "enim" procesorjem pa je trajalo 25 minutk. in procesor nikoli ni prisel cez 60% ...

tudi poraba RAM-a ni enaka - ob dvojnem eksportu do 86%, pri enojmen pa do 60% ... ampak to mi je nekako logicno, glede na to, da gresta skozi dva eksporta ...

Nazadnje urejeno: