Postavitev kuhinjskih elementov

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
272
34
28
Imam 3 Ikea kuhinjske elemente, ki bodo sicer montirani v pralnici.
V navodilih je označeno, da se zadnje nogice montirajo samo na zunanjo stranico zunanjih elementov, torej na 1. in 3. element. Notranjih nogic teh dveh elementov, ter obeh nogic na srednjem elementu ni predvidenih. Zaradi tega je potrebno elemente še fiksirati v steno.

Zanima me, ali je kakšen poseben razlog za takšna navodila? Bi lahko dokupil še štiri nogice in vse elemente postavil na njih brez fiksiranja v steno? Vrtanje v steno mi ne diši, saj je v steni precej inštalacij pa tudi niveliranje je tako malce težje.

20250330_114618.jpg

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.387
3.174
113
V navodilih je označeno, da se zadnje nogice montirajo samo na zunanjo stranico zunanjih elementov, torej na 1. in 3. element. Notranjih nogic teh dveh elementov, ter obeh nogic na srednjem elementu ni predvidenih. Zaradi tega je potrebno elemente še fiksirati v steno.

Zanima me, ali je kakšen poseben razlog za takšna navodila? Bi lahko dokupil še štiri nogice in vse elemente postavil na njih brez fiksiranja v steno? Vrtanje v steno mi ne diši, saj je v steni precej inštalacij pa tudi niveliranje je tako malce težje.

Poglej priponko 97919
Napisal si malo drugače kot kaže slika.
Tak način ima svoj (varnostni) smisel zaradi prevračanja omaric naprej.

Lahko daš še zadnje nogice in sam sebi pripišeš, če se bo nefiksiran element kadarkoli prevrgel. ;)

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.364
9.732
113

Poglej priponko 97919
Pomisleke glede inštalacij razumem, težjega niveliranja pa ne. Zniveliraš, počiš skozi dve luknji na predvidenih mestih in direkt skozi vložek in vijak. Obstajajo sicer ljudje s kompulzivno motnjo in ne marajo sledi vrtanja skritih za omarico, pri takih se zariše skozi luknji, se omarica umakne zavrta, vstavi vložke in pol ujame luknje.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.811
6.094
113
Omarico na vodilu je n+1x lažje nivelirat kot vsako posebaj (ker maš ti eno šino ki ti gre po celi širini, samo to moreš v vago zmontirat). Ker zadaj samo obesiš gor in načeloma štima. Potem pa z sprednjimi nogicami poravnaš in je to to.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
272
34
28
Hvala vsem za odgovore.
Zadnji odgovor luka51 mi je razjasnil poanto montaže takšnih omaric. S šino po celotni širini je dejansko zelo enostavno. A kaj, ko konfigurator kuhinj ne vsebuje tega elementa, tudi v navodilih ni nikjer omenjen, zato nisem vedel. Hebi ga, prvič sestavljam in montiram kuhinjske elemente samostojno.

V vmesnem času sem že nabavil dodatne nogice in vse skupaj postavil na njih. Z dvema vijakoma sem vse skupaj fiksiral še v steno. Otroka sta že večja in ne plezata po pohištvu, tako da bi moralo zadostovati.

darwin

Majstr
17. avg 2007
660
432
63
Omarico na vodilu je n+1x lažje nivelirat kot vsako posebaj (ker maš ti eno šino ki ti gre po celi širini, samo to moreš v vago zmontirat). Ker zadaj samo obesiš gor in načeloma štima. Potem pa z sprednjimi nogicami poravnaš in je to to.
Po sliki načrta, ki jo je nalepil, ocenjujem, da je to Enhet model. Tam ni letve, ampak se v resnici vijači, imaš pa potem priloženo tako podložko, da imaš ene 5 mm prostora v + oz. -, da jo ujameš. Je precej težje loviti, kot če imaš letev.

Tako da končna rešitev ojanez, da si dokupil še 2 nogi in privijačil zgolj za fiksacijo, je bila po mojem mnenju najenostavnejša. :zmaga:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.811
6.094
113
Hvala vsem za odgovore.
Zadnji odgovor luka51 mi je razjasnil poanto montaže takšnih omaric. S šino po celotni širini je dejansko zelo enostavno. A kaj, ko konfigurator kuhinj ne vsebuje tega elementa, tudi v navodilih ni nikjer omenjen, zato nisem vedel. Hebi ga, prvič sestavljam in montiram kuhinjske elemente samostojno.
Če je govora o metod kuhinjskih elementih