Otok je fina zadeva če imaš gor še lijak,, ker enostavno kuhaš / odcejaš. Razlog spremembe na otok je verjetno želja, da se pri kuhanju odpira in komunicira z jedilnim prostorom. Težava je lahko osvetlitev - lijak se ponavadi daje pod okno. Ni mi sicer jasno kam bi dal hladilnik, ker je tam kot je pri otok varianti na steni malce odročen oz. važna je širina prehoda med hladilnikom in otokom.
Hladilnik se poleg vode verejtno najpogosteje uporablja (pijača, jedača,...) in je fino, da je blizu na odprtem.
Tam kjer je hladilnik pri U je pri roki, neprijetno pa zna biti občutek "tunela", ki ti ga naredi ko prideš skozi vrata. Poglej še osvetlitev in če je v sobi še kakšen prehod v drug prostor. Mogoče tudi kuhalni del pri vratih ni najbolj primeren, ker če se kaj kuha in je kdo neroden ter pridrvi mimo hitro pride do nesreče pa če kaj pečeš ti šprica na vse strani... Mislim, da je smiselno premislit kaj se največ uporablja in glede na to prilagodi postavitev.
Drugače pa se pridružujem Davidoff-ovi ideji o otoku z kuhalnikom, lijakom in podaljšano mizo.