Postavitev GSM antene v bližini moje hiše

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.393
380
83
Ljubljana
Zanima me, kakšno pravico ima mobilni operater postaviti 108 kw odajnik 188m od moje hiše. Nihče me ni nič vprašal. Preveril sem na KS imajo gradbeno dovoljenje in parcelo so kupili/najeli kjer je to postavljeno.
Vsi vemo da je elektromagnetno sevanje del vsakdanja. Ampak vsi vemo da stalno obsevanje 24/ur na dan na isto elektromagnetni frekvenci in ioddaljenost ki je kratka se pravi signal pada pod anteno in nad na dolgi rok 20 let ali več vpliva na zadravje. pomeni možnost da dobim raka je mnogo mnogo višja kot neka televizija ali mobitel ali kabl za eneltriko. kako naj jaz to sedaj preprečim?

Vsak odgovor je dobrodošel.

Hvala!

jest5

Guru
18. avg 2007
25.927
-8.633
113
Tik pod anteno je manj sevanja, kot 500m stran od nje
grims-1.gif

Tvoj brivnik/fen/pečica,... bolj sevajo vate, kot ta oddajnik.

janko

Pripravnik
12. nov 2007
168
20
18
Teoretično naj bi tik pod anteno bilo najmanj sevanja, vendar to ne drži, ker v strnjenem naselju dobiš odboje od okoliških stavb.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Nekaj si zamutil. Mobilni operater definitivno ne bo postavil 108 kW oddajnika.
bonk.gif

Mobilni operaterji imajo oddajnike kvečjemu do nekaj 10 W. Še srednjevalovni oddajnik v Domžalah je par kW.
Še Albanski diktator Enver Hoxa ni postavljal oddajnikov take moči.
hysterical-1.gif

Aja, you are gonna die, you are gonna die, ....
evil.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Pa saj menda oddajniki oddajajo z mnogo, mnogokrat manjšo močjo kot telefoni...

No to ni res, ampak dejstvo je da par 10 metrov od odajnika dobiš manj "sevanja" kot pa od telefona ki ga imaš tisti trenutek v žepu.

Sicer pa 108 kW!
hysterical-1.gif

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.413
2.372
113
Pomurje
Pomojem je problem bolj to, da pri tebi niso vzeli parcele v najem, kot skrb za tvoje zdravje.
Je precej dobra renta.

Lp

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.492
119
63
GSM bazna oddaja do 60w v nenaseljenem podrocju, v naseljenem operaterji mocno zmanjsajo moc zaradi vecje pokritosti. UMTS bazna seva okoli 1w in manj. Vsak GSM telefon pa oddaja z mocjo 2w.

Dr1m

Pripravnik
20. mar 2009
111
1
18
Goriška primorska
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Vprasaj pravi:
Zanima me, kakšno pravico ima mobilni operater postaviti 108 kw odajnik 188m od moje hiše. Nihče me ni nič vprašal. Preveril sem na KS imajo gradbeno dovoljenje in parcelo so kupili/najeli kjer je to postavljeno.
Vsi vemo da je elektromagnetno sevanje del vsakdanja. Ampak vsi vemo da stalno obsevanje 24/ur na dan na isto elektromagnetni frekvenci in ioddaljenost ki je kratka se pravi signal pada pod anteno in nad na dolgi rok 20 let ali več vpliva na zadravje. pomeni možnost da dobim raka je mnogo mnogo višja kot neka televizija ali mobitel ali kabl za eneltriko. kako naj jaz to sedaj preprečim?

Hvala!
108kW oddajnik ob moji hiši bi tudi mene skrbel. Ampak to je do 10.000x (deset tisoč krat) več kot v resnici bazne postaje oddajajo. upam da si to predstavljaš. Že sami TV oddajniki ki so daleč izven naselij običajno nimajo več kot 20kW.
Na tvojem mestu bi jaz bil prej kot ne navdušen in bi nemudoma postal naročnik tega operaterja. Saj bi dobil zelo dober signal in bi lahko brez skrbi dalj časa pogovarjal preko mobilca, pa še mobilni internet bi deloval veliko bolj zanesljivo. Torej same pozitivne strani.
Če bi jaz odločal bi nam v vas, že kdaj postavili vsaj eno bazno postajo. Ker pa ne odločam, moram ob vsakem pogovoru po mobilcu paziti na čas (pa ne toliko zaradi stroškov ali slabe baterije), če mi signal kolikor toliko dopušča sprehajanje po nadstropju.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Zakaj bi te pa kdo kaj vprašal ?

Pri nas se je tudi čez noč pojavil na sosednji cerkvi, pa misliš da so spraševali celo vas ?
Pa še marsikje okoli nas so.

Oni so drago plačali frekvence državi in jih lahko postavljajo kjer se pač dogovorijo, to je to.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik Vprasaj pravi:

Hvala!

Najbolje, da nehaš uporabljat telefon in vse električne aparate. Tudi avto, seveda. Potem si kupi čim globjo jamo in se naseli v njen najbolj oddaljen, najtemnejši del. Ne pozabi, da v jasnih dnevih pride z neba ~1kW elektomagnetnega sevanja na m^2 in to mnogo krajše valovne dolžine, kot je GSM signal!
In ja, mnogo večja je verjetnost, da boš ti dobil raka, kot televizija. Električni aparati ponavadi spustijo dim ali dobijo hladne lote, za raka na televiziji pa še nisem slišal!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Pomojem je problem bolj to, da pri tebi niso vzeli parcele v najem, kot skrb za tvoje zdravje.
Je precej dobra renta.

Dvomim. Nasemu vecstanovanjskemu objektu, na strehi katerega je antena, baje placajo S! cca. 1500 EUR na leto (tocne stevilke predsednik hisnega sveta oz. kakorkoli se to zdaj imenuje zadnjic na sestanku ni hotel povedat in se je delal neumnega)..

Imas ti kaksne oprijemljive podatke, ne le rekla-kazala ?

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.413
2.372
113
Pomurje
Imamo dva. S! in Mobitel na enem stolpu. Oba z zakupom placa (2 kontejnerja) 20 let.

Smo pa dali v pogodbo s S! klavzulo, da če še oddajo kakšen prostor za oddajnike na njihovem stolpu, je potrebno tudi nam plačati.

Tako sedaj kasiramo od S! in M@

Čakamo še na Tuš :)

Smo pa na taki lokaciji, ki je S! zelo odgovarjala, zato smo se dobro spogajali, se pravi si lahko zadovoljen s 1500€, ker drugače pa bi šli na drugi blok.

Matjaz2

Pripravnik
18. sep 2008
210
0
16
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Nekaj si zamutil. Mobilni operater definitivno ne bo postavil 108 kW oddajnika.
bonk.gif

Mobilni operaterji imajo oddajnike kvečjemu do nekaj 10 W. Še srednjevalovni oddajnik v Domžalah je par kW.
Še Albanski diktator Enver Hoxa ni postavljal oddajnikov take moči.
hysterical-1.gif

Aja, you are gonna die, you are gonna die, ....
evil.gif

To ne bo držalo.

Srednjevalovni oddajnik v Domžalah je imel v času Jugoslavije 300 in 600 KW moči, ponoči drugačno kot podnevi, zdaj ne more bit kaj dosti drugače. Z nekaj KW na srednjih valovih nimaš kaj počet. Najmočnejši v Jugoslaviji je bil radio Skopje in še eden na Hrvaškem, ne spomnim se kateri, s 1000 kW, uporabljali so se tudi za oddaje v tujih jezikih, torej propagando. Še močnejši so bili radio Moskva, Peking, Luxemburg in še kakšen, in tudi od Enver Hoxa je imel mislim da 1000 kW, bi moral pogledat v priročnik, ki so se zvečer tudi pri nas slišali. Nekje imam še priročnik za radio in tv iz tistih časov, v katerem so podatki vseh srednjevalovnih in kratkovalovnih oddajnikkov iz vsega sveta v tistem času.

Matjaz2

Pripravnik
18. sep 2008
210
0
16
En problem pri teh sevanjih je, da nanje nismo vsi enako občutljivi, podobno, kot na mraz, nezdravo hrano in podobno, zato je praktično nemogoče postaviti standarde za škodljivost sevanj.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Ješ slano, mastno hrano? No, od tega boš prej crknil kot od bazne postaje 15 metrov nad tvojo glavo.

Če je bazna postaja več kot 100 metrov stran, pa je večja verjetnost da te do smrti zadane meteorit, kot da crkneš zaradi posledic sevanja slednje.
smile-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.210
1.381
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Je precej dobra renta.

Dvomim. Nasemu vecstanovanjskemu objektu, na strehi katerega je antena, baje placajo S! cca. 1500 EUR na leto (tocne stevilke predsednik hisnega sveta oz. kakorkoli se to zdaj imenuje zadnjic na sestanku ni hotel povedat in se je delal neumnega)..

Imas ti kaksne oprijemljive podatke, ne le rekla-kazala ?

Če imaš stanovanje v lastništvu, pa ja moraš vedeti kaj se dogaja na "tvoji" strehi
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Tako bi clovek mislil, a ne drzi. Tukaj je nekaj mutenja in sprenevedanja, ampak ljudje to pozrejo zato, ker je po drugi strani kar solidno urejeno (v primerjavi z drugimi bloki). To je kar se tice denarja, glede antene ni nic neznanega, dejstvo je, da je gor, dejstvo je, da je od Simobila, dejstvo je, da nekaj placujejo (denar se znajde v skladu bloka, ampak absurdno se mi pa zdi, da nihce ne ve iz glave stevilke) in dejstvo je, da je jaz ne zelim na sosednjem bloku, ker bo potem (karikirano) oddajala meni v glavo, namesto sosedom
smile-1.gif