Poslovanje z Norveško

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Pozdravljeni, mene pa zanima kak status ima v EU Norveška? Torej članica EU ni, pa me zanima kako je glede poslovanja z njimi? So kakšne posebnosti ali je enako kot da npr. poslujem z ostalimi državami EU? Se pravi glede DDV-ja in ostalega? Hvala

LP,
Matej

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
No, to je zelo napačno predstavljeno.

To, da Norveška ni del EU pomeni, da gre vse blago preko carine (tudi, če je stopnja carine 0), da se skladno s tem obračunava tudi DDV. Dejstvo je, da nimajo EUR, tečaj se kar spreminja --> tečajne razlike, izgube ob menjavah ipd...

"Skoraj kot z EU" torej pomeni daleč od EU!

Mnogi pozabljajo, da je EU res poenostavila veliko stvari (prosti pretok blaga, kapitala, ...) .

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
Kaj imaš - blago iz Norveške, ali blago v Norveško? Privat ali d.o.o. ("firma")?

DDV - kupuješ in prodajaš brez - uvozno (ob nakupu) in izvozno (ob izvozu) cariniš. Pri prvem se obračuna DDV in carina, drugo služi kot "dokaz", da je prodaja izven EU in tako DDV prosto.
Kakorkoli že - rabil boš špediterja (carinskega).

Kot je že pred mano zapisal - Norveška kot članica EFTA uživa določene "ugodnosti" - katere pa je treba malo bolj detajlno pogledati (odvisno od blaga).
Glede EUR1 tudi.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Jaz bi kot firma, ki ni zavezanec za DDV kupil blago od Norveške firme. Plačilo bi bilo v EUR. So pa "manjše podjetje" in očitno tudi oni niso zavezanci za DDV tako da bi mi zaračunali neto ceno izdelkov. Zdaj pa me zanima kako je potem s tem, ali me čaka pri nas še carina ali pač plačam na tisto neto ceno naš 22% DDV in je to to. Se pravi gre to čez kakšno carino ali dobim blago direkt domov preko DHL-a in potem naknadno naredim samoobdavčitev oz. kakorkoli že to poteka glede na to da nisem zavezanec za DDV in bom kupil blago po "neto" ceni.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
Malo več podatkov bo treba za "popoln" odgovor. Drugače pa:

"Naših" ne zanima ali so "oni" zavezanci za DDV itd. za "carinjenje" (carina odvisna o vrste blaga - TARIC in DDV) bodo vzeli fakturno vrednost - se pravi to kar boš ti plačal + poštne (DHL) stroške in na to naračunali naš DDV in kot že rečeno morebitno carino.

Če bo šlo preko DHLa si s tem že "najel" DHL kot carinskega zastopnika - in te bodo še oni "opalil" za njihov storitev "carinjenja" (+ morebiti celo stroške skladiščenja za čas carinjenja).

Če ni skrivnost - velikost in vrednost blaga? In jaz bi si dal poslati z navadno pošto in uredil "carinjenje" preko "navadne pošte" - je običajno bistveno ceneje.

Če pa je seveda "paletno blago" pa se DHLa (ali kar jih pač je) ne moreš izogniti - razen, da si poiščeš ponudbo kakšnega špediterja (za prevoz + za carinjenje) - glede na podatke, ki si jih dal "zgoraj" itak ni kaj posebnega za narediti (se bo moral pošiljatelj pozanimati - ampak glede nato da prodaja brez DDV (oz. kar pač imajo)) in s tem ne boi izvozno carinil ....

Ups - kakšno blago? Da ni slučajno treba kakšen EUR1 pri nas - ker potem bo tudi on zgoraj moral urediti določene stvari.