Poškodbe, če zmanjka bencina ?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kak je, če voziš do konca, torej da se izprazni tank ?

To kaj škodi ?
Bencincu, ajnšpric.

Baje lahko pride zrak v pumpo itd....

eCoyote

Pripravnik
21. apr 2009
500
0
16
Fun4Days.Com
Nima kej škodit..ponavadi smeti iz dna potegne in recimo, da malo zapaca filter...zrak bo pa že preživela pumpa. Najbrž avto ne bi takoj vžgal, drugače pa ni panike.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.355
5.653
113
To z zrakom je problem pr dizlih.......pr bencincih je pa tko k je eCoyote napisu...mal dl verglaš da pumpa zagrab benz pa speleš!

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
vcasih se zgodi da crkne pumpa ce na prazno laufa vendar bolj poredko

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
447
83
Pa je to pri sodobnih dizlih še zmeraj problem? Skoraj ne verjamem, da nimajo kakšne zaščite proti luftu?

Za old school vem, da je treba zavihat rokave in odzračit mašino.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.630
4.356
113
Meni je golf 4 Tdi PD ostal brez nafte, pa je po nekaj poskusih vžiganja zaživel edino prvih 500 m sem mogel gas držat , ker ko si ga spostil je htel crknit. ( Butasti VW v tistem ni mel lučke , ampak samo opozorilo BITTE TANKEN, ki je bilo na zaslonu 10 sekund)

Torej brez problema.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Uporabnik eCoyote pravi:
Nima kej škodit..ponavadi smeti iz dna potegne in recimo, da malo zapaca filter...zrak bo pa že preživela pumpa. Najbrž avto ne bi takoj vžgal, drugače pa ni panike.

Ma kake smeti? Če bi že kdaj mel v roki bencinsko pumpo, bi vedel, da imaš dva bencinska filtra - enega na pumpi, drugega na dovodu. Pumpa ne more posrkat ničesar, kar ni tekoče.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Težav ni, ker sta oljna in vodna pumpa gnani mehansko. Dokler se glavna gred vrti, se vrtita tudi obe pumpi. Edino škodo lahko trpi bencinska pumpa, če se predolgo vrti brez tlaka ... se pa ta pumpa neha vrtet, ko avto crkne, ker mu itak zmanjka elektrike.
Maš pa potem veliko več frustracij z odzračevanjem sistema, ker ti s prve ne bo potegnil svežega bencina ...

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
Citat:
Uporabnik CLIO15 pravi:
Meni je golf 4 Tdi PD ostal brez nafte, pa je po nekaj poskusih vžiganja zaživel edino prvih 500 m sem mogel gas držat , ker ko si ga spostil je htel crknit. ( Butasti VW v tistem ni mel lučke , ampak samo opozorilo BITTE TANKEN, ki je bilo na zaslonu 10 sekund)

Torej brez problema.

Jz sm Omego 2.2 DTi mogu 15min verglat da je potegnla nafto
grin1.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Nisem še ostal brez bencina, ker pač vedno nekako vem kdaj je zadnji liter in se več ni za igrat.

Sem pa nekoč peljal enega starega zx-a, kjer pa komplet števec več ni delal in mi je blo rečeno naj peljem počasi
do bencinske, ker ga ni prav dosti v rezervarju. Peljem, prične cukat, in nemudoma ustavim in vgasnem v enem mahu.
Odšetal na pumpo, si sposodil kanglico, nalil 5l, šel do avta, vlil in palil sprve.

Pri starejših avtih, če se voziš dost na rezervi bojda lahko gre pumpa, ker more preveč vleči. V študentskih letih
moji stari klioti in fordaši niso videli "preko" lučke, zlo redko, sem natankal pa je po 10km se lučka prižgala
smile-1.gif

No kot rečeno ostal nisem nikjer, in tut bencin pump nisem menjaval nikoli.

itak veš da si low z bencinom, in ko prvič zakašlja takoj vgasnit in na pločnik z njim oz. na prvo parkirno mesto
ter po bencin, ker ko prvič zakašlja, še imaš mogoče 500m, odvisno od hitrosti. Če narediš tako, nebi smel imet
težav ko dotankaš tistih 5l.

Če se ti to zgodi 3x na leto nebi smelo nič crknit, moj bivši sošolec je rival vsak ljubi vikend (avto), in mu tista petka ni pa ni hotela crknit
smile-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Pa je to pri sodobnih dizlih še zmeraj problem? Skoraj ne verjamem, da nimajo kakšne zaščite proti luftu?

Za old school vem, da je treba zavihat rokave in odzračit mašino.

renault dizel ima pumpico nekje med motorjem skrito tako, da lahko na roke odzracis na licu mesta, ce slucajno luft potegne.
cheer.gif

I

Izbrisan uporabnik 3287

Pa je možna okvara tudi pri novih oz. novejših vozilih. Iz prve roke: šel vbrizg goriva pri Seat-u staremu eno leto. Razlog (uradni, pooblaščeni servis): zaradi slabega (lahko tudi umazanega) bencina. Wtf avto prevoženih cca 18k, kupljen nov, tankan samo na f.....g Petrolu.

Petrolovo sr.nje gre skozi vse filtre.
jezen.gif

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Iz prve roke, prav nič.

Zmankalo je bencina, kupil 5l kantico in potem se odpeljal brez težav, vžgal v prvo.

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
ksz...

Tale tema pa zelo liči na kake teme iz a.com, LOL. En kup "pametnih" odgovorov....

Pri bencinarjih je tako,da majo vsi novejši avti, ajde od letnika 1990 dalje, električno benz pumpo v tanku. To pomeni, da če zmanjka benza, ni panike. Vliješ benz v tank, daš kontakt in pumpa bo nafilala sistem z benzom v 5 sec. Sej se jo tudi sliši, ko daš kontakt.
Pri tastarih avtih z vplinjačem in mehansko membransko pumpo je malo bolj problem, če ti zmanjka benza. Tam je pumpa na motorju in zato rabi kar nekaj časa -> verglanja, da potegne benz iz tanka in napolni plovce v vergaserju. Ampak to je mogoče 1 min verglanja, še manj.

Pri tastarih dizlih je res jeba, če ti zmanjka, ker je treba prezračit sistem. V tem primeru je fino met vgrajeno tisto pumpico, s katero ročno nafilaš sistem in naftni filter, da avto potem kresne iz prve. Nekateri so tudi imeli že vgrajene predčrpalke v tanku, kar pomeni, da si nalil nafto, dal kontakt, počakal 15 sec, še enkrat vzel kontakt in ga spet dal za 15 sec. V tem času je predčrpalka nafilala sistem in spravila nafto do bosch pumpe in avto je kresnil iz prve. Tako je recimo mel BMW E34 2.5 TD itd.....

Tanovi dizli pa tud nimajo problema s tem, ker majo pomoje že kar vsi predčrpalke v tanku.

Kar se pa tiče smeti, pa ni panike. Pumpa itak vedno zavga iz dna tanka, tko da gredo smeti sproti ven ali pa se ujamenjo v filterčku pred pumpo.
wink-1.gif

Kamele0N

23. jul 2008
42.355
5.653
113
Citat:
Uporabnik Shando pravi:
Citat:
Uporabnik nepomembnez pravi:
Poškoduješ lahko katalizator, oziroma nekaj v zvezi s tem.
Pa brisalci tud lahko grejo .........
priden.gif

Fora je v tem da gre vs nezgorel benz takrat v katalizator in naprej v auspuh.......in potem ko 1x avto končno kresne nj bi se te nezgoreli hlapi vžgal v katalizatorju in auspuhu in lah kj sesujejo!

Zato ti tud pr vseh tanovih avtih piše da ga ne smeš vžigat na porivanje....poleg tega da ga tud več ne morš zaard drugih stvari.....pač to pišejo zarad old school ljudi!

Kamele0N

23. jul 2008
42.355
5.653
113
takrt k verglaš pa ga premal daje da bi kresnl