Pošiljanje paketov EU - carinska deklaracija?

sole

Fizikalc
20. jul 2007
1.452
24
38
Danes želim poslat paket v Avstrijo pa mi na pošti da uradnik nek majhen zeleni list za izpolnit - carinsko deklaracijo. Ker od ponedeljka morajo vsi paketi čez carino.
Na list moraš tudi napisat kaj je v paketu.

Ve kdo kaj o tem? Ker na pošti nimajo pojma, vejo le, da gre vsak paket skozi carinski postopek. Pomeni, da se bo pošiljanje paket sedaj zavleklo. Bomo pa v Avstrjo hodili pošiljat....

Hvala za odgovore.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Majhen zelen listek (CN22) ni deklaracija za pakete, ampak pisemske posiljke. Za pakete je precej vecji papir, ki niti ni zelen (CN23). A si jih vprasal ce vedo, da je Avstrija nekaj drugega kot Avstralija, da je ze znotraj EU in da je bil 1. april prejsnji teden ?

Aja pa izpolnjevanje CN22 pobere priblizno ... pol minute ? Ce ga prvic vidis ?

sole

Fizikalc
20. jul 2007
1.452
24
38
ne gre se za to, da ga ne bi znal izpolnit. Samo nčem pošiljat paketa, da bo potem par dni na carini stal, kupec pa bo gnjavil kje je paket.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.534
113
Glej, Avstrija je v EU?
tongue-1.gif

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
So enga uradnika na poštinategnili za 1 april in ta revež še naprej stranke nateguje ...

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
niti ne. je neka finta s temi deklaracijami. so meni tudi že težili, pa iz EU tujine sem tudi že dobil na paketu zalimane deklaracije
očitno carine nimajo zadosti dela ali kaj.... mogoče je to samo kakšna kaprica pošm, ker pri drugih dostavnih službah tega še nisem zasledil

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
To si dobil od nekje, kjer so se vedno v letu 1996 in ne vedo, da je neka Slavonia ze v EU. Anglezi so tipicen primer, tudi sam sem ze dobil to, ampak takoj vidis, da je nalimano po nepotrebnem - carina niti ne pipne paketa.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
samo zakaj vraga pa so potem tudi meni naši poštarji težili, da izpolnim tisti obrazec !? sem jim probal razložiti EU, 0 carine itd, ampak so rekli, da tak pač je.
saj ni problem nekaj gor nakracati, me pa vseeno zanima zakaj
da pa zunaj ne vedo kje je slovenija, in da sploh obstaja pa se imamo zahvaliti našim politikom.
sem tudi gledal neke statistike pa so bile vse EU države gori razen slovenija

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Zakaj pa nisi to njih vprasal ? Ene mame tam imajo se dve leti in pol do penzije, ne bos ti nje ucil kako se znamke lize
smile-1.gif

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
koker imam jaz informacije gredo itak že sedaj vsa pisma/paketi v tujino čez carinsko pošto. Tako da časovno bo čisto isto kot je bilo, možno samo da morajo sedaj striktno na poštah izpolnjevati ta obrazec, kar je pred časom že bilo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
To ni res, mimosuni o kakšni deklaraciji za EU so seveda le-to.

Na pošti se res dobi nek obrazec, za pošiljanje v EU ali širom sveta, ampak je napisano, da se določenega dela ne izpolni, če se gre za EU.

OP, skeniraj ta obrazec, ker na suho nima smisla pretakati vodo.

Res je, po novem naj bi se izpolnjevalo 2 obrazca za vse pakete. jaz sem hotel vrniti t-shirt majico v Veliko Britanijo, pa je blo treba izpolnit mali zelen kartonček(gre na paket) in večji bel list(A5 format). Potem poleg poštnine plačaš še ta carinski pregled, tako da je poštnina za moj primer (malo čez 300g) nekaj čez 3€ + embalaža 0,35€ + carina stalo skoraj 6€, Za majico pa sem plačal 6,20€ s stroški pošiljanja vred. Tako da sem vse skupaj lepo dal sturnirat, plačal 0,35€ za embalažo. Majico imam zdaj doma, pa je bolje da jo dam nekomu za darilo. Šlo pa je za NAVADNO pošto, brez podpisa, sledenja al karkoli drugega. Pač majica v vrečki.
Se mi zdi da imamo najdražjo pošto, kajti tujci veselo prodajajo reči na ebayu, vredne recimo 1€ + zastonj dostava....
13.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Tole pa mi sploh ni nič jasno, mogoče je kaka nova finta pošte, a carina ne more biti, če se gre za eu, to je tako, kot če bi plačeval carino za pošiljanje iz MB v LJ.

ste prepričani, da se gre o carini in ne o čem drugem?

Group_Therapy

Dvojček št. 2
18. jul 2007
7.339
1
38
ksz

Vceraj sem poslal (poslovni) paket v Nemcijo, pa nisem nobenih zelenih listkov izpolnjeval. Le tisti modro-beli obrazec kot vedno za vsako drzavo.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
jah to je mednarodni obrazec od pošte.... amapk to ni carina... in še to za pakete nad 5 kg, drugače lahko z navadnim belim pošlješ kot priporočeno pošiljko...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
mislim da ni samo teža omejitev, za navadnega belega..tudi dimenzija ne sme biti prevelika, ker gre dejansko preko pisemskega oddelka in ne paketnega
smile-1.gif

ni mi jasno kaj folk blodi tu, carina v eu, smešno.

jmarkoos

Pripravnik
21. apr 2011
98
0
6
kupto.si
Pošiljanje v evropi je brez carinske deklaracije in sicer :

1. če pošiljate pošiljko kot pismo ( to je do 2 kg in največja dolžina pošiljke ne sme presegati 60 cm ) - dobite navadno znamko
2. če pošiljate pošilko kot paket ( pošiljke nad 2 Kg in dolžino ene stranice paketa ,ki presega 60 cm ) - izpolnite mednarodni obrazec za paket CP 72, vendar samo zgornji del - del , ki je označen za pošiljanje izven EU - torej carinski se v tem primeru pusti prazen.
Posebej na tem obrazcu je označen predel z modro barvo na sredini obrazca in piše : ZA DRŽAVE EU NI POTREBNO.

Drugače pa je, npr, če bi pošiljali alkohol - v tem primeru je pa potrebno izpolniti tudi določene obrazce za carino , kljub temu, da se pošilja v EU.

Nazadnje urejeno: