Poraba toka ob nameščeni navigaciji

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Na osnovi zanimivih postov o porabi "baterije" ob nameščeni navigaciji sem na N95 8GB naredil nekaj primerjav. Kar nekaj ljudem sem namesti navigacijo na telefone (v glavnem na Nokije) in eni so takoj opazili, da jim tudi ob ne-uporabi navigacije baterija vzdrži mnogo manj kot prej, drugi pa teh problemov niso opazili.
Na N95 8GB št.1 (na kateri ni bilo nikoli nobenega dodatnega programa, sprejel in oddal je samo nekaj klicev, imenik je še prazen) sem namestil Energy profiler in ga vklopil za 5 minut. Na telefonu se je po defolt nastavitvi ugasnil ekran in zagnal ohranjevalnik zaslona.
Na Nokiji N95 8GB št.2 je nameščen Garmin XT (5.00.10, pred tem že dve predhodni verziji). Tudi na tem telefonu sem namestil Energy profiler in izvedel enako meritev. Vse nastavitve (čas osvetlitve zaslona, čas vklopa ohranjevalnika, brez zagona ostalih programov) je bilo enako. Dobljene podatke sem pretvorilv Excelovo datoteko in prenesel na PC za lažjo obdelavo.
Tabeli sem pretvoril v uporabno obliko in uskladil čase v stolpcu Timestamp, tako, da so se časi dogotkov (izklop zaslona, ...) pokrivali.
Za primerjavo sem izbral podatke o moči v W.
za telefon št. 1 srednja vrednost 0,100811743, najmanša vrednost 0,041 in največja 0,47
za telefon št. 2 srednja vrednost 0,104427773, najmanjša vrednost 0,044 in največja 0,41
Tudi vse ostale vrednosti so bile izredno podobne.
Vrednosti so zelo podobne in tudi podobne vrednostim kot jih navaja EvilPower v svojih postih za telefon z nameščeno navigacijo.
Zakaj je poraba na testiranem telefonu brez navigacije tako velika?

Edit:
Na N95 štev.2 sem odstranil navigacijo. Vredosti za "power" (in tudi ostale) so ostele popolnoma enake!!!

Nazadnje urejeno:

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
Morda pa je tole rešitev:
Citat:
Uporabnik senator pravi:
Že precej nazaj sem uvedel prakso pri mojem N95, da preden zaprem aplikacijo Garmin XT ročno onemogočim notranji GPS . Ta namreč ostane enostavno vključen in veselo kuri baterijo (aplikacija ni požrešna, požrešen je vgrajeni GPS), pa še na telefonu ne vidiš njegovega statusa!

Ker ne verjamem, da bi samo nameščen program porabil 10x več energije.

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Meni nokia n95 8gb zdrzi baterija 3-4 dni z namesceno navigacijo ali brez, tako da ne vem, kje so problemi s tem.

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Citat:
Uporabnik matejdro pravi:
Nameščen program gor ali dol, ne sme vplivat na porabo baterije.

Sam program seveda ne vpliva na porabo energije. Lahko pa prinese, zažene nek servis, ki se ob izklopu pragrama ne zaustavi.
Meni onemogočitev notranjega GPS-ja ne zamnjša porabe!

Ista tema se razpleta tudi na [NAVIGACIJA] GARMIN XT za SYMBIAN 1.del . Sem odprl ta topic, da ne bi tam smetili pa izgleda, da ni panike in raje ostanimo na onem začetnem topicu!

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Citat:
Uporabnik NAVI_boy pravi:
Meni nokia n95 8gb zdrzi baterija 3-4 dni z namesceno navigacijo ali brez, tako da ne vem, kje so problemi s tem.

Tudi meni enako.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
no da se tukaj napisem, kateri firmware imate namescen? moj je 102.07.81...mogoce je kaj na tem

laksikon

Pripravnik
11. dec 2008
220
0
16
Ojla.

Zanima me, za koliko se kaj sploh pozna v porabi baterije, če imam nastavljeno sledenje - zapis točk na pogosto oz. na redko

Gre se za N95.

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Citat:
Uporabnik laksikon pravi:
Ojla.

Zanima me, za koliko se kaj sploh pozna v porabi baterije, če imam nastavljeno sledenje - zapis točk na pogosto oz. na redko

Gre se za N95.

Nič!

laksikon

Pripravnik
11. dec 2008
220
0
16
A ima kdo izkušnje z zdržljivostjo baterije (originalne, ne močnejše baterije ala 1400mAh itd!) pri sledenju z N95?
Razmišljam, kako se bo kaj izkazalo za kolesarske ture.
Kaj uporabljate, garmina, nokijin sporttracker,...?

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Nokijinega Sports Trackerja sem letošnje poletje redno (vsakodnevno) uporabljal na N95 8GB . Najdaljša tura je bila 12h dolga in od čisto polne baterije zjutraj sta po 12 urah ostali še dve črtici. Telefon je imel ves čas GPS signal (ostalo izklopljeno), sprejel je nekaj SMSjev, pogovorov pa ni bilo nič.
Z zagnanim Garminom Mobile XT (Sport Tracker izklopljen, ostali pogoji enaki) je preživel približno polovico.

laksikon

Pripravnik
11. dec 2008
220
0
16
Hvala za te informacije. Sem že sam opazil, da nokijin ST žere precej manj. Prav hecno mi je bilo, ker sem navajen garmina . Ošam, da bo pri meni tudi v takšnem razmerju. Pa tudi navigacija Nokia maps se mi zdi da manj popapa energije kot garmin. Samo o razmerju raje ne bi pisal, ker nisem ornk stestiral.

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Garmin Mobile XT s cestno navigacijo niti ni namenjen, da bi ga paš fural okoli. Če že, ga vklopiš, pogledaš kod in kam in izklopiš. Za pešačenje je na telefonu dovolj kakšen kompas, pa km števec. Ta potem teče v ozadju in bistveno manj "žere" baterijo.
Me pa zanima, kako rata ST-ju ob zaprti tipkovnici stalite loviti, ko Garminu na istem mestu z odprto, pa 45° proti nebu, pa z iztegnjeno roko v zrak, ..., niti ena rdeča črtica ne rata!

bojch

Pripravnik
4. okt 2008
67
0
6
Jodlar , tudi pri meni je podobno, kot praviš. Sem pa vklopil zasuk zaslona v nastavitvah in se pozna za približno 1/2 dneva. Normalno je zdržal (N95) 2- 3 dni, z vklopom zasuka, pa samo 2 dni ob normalni uporabi. Po tem se vidi, da lahko nešteto dejavnikov vpliva na porabo energije.

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Da bi zasuk zaslona vplival na porabo?
Verjetno je bilo za porabo krivo kaj drugega (več belih detajlov, daljši čas osvetlitve, ....).

Dualis

Fizikalc
30. nov 2008
407
239
43
Pozdrav !

Ali je že kdo probal če je kaj bolje glede baterije in Garmina z verzijo 5.00.20 ?

yyyeb

Pripravnik
20. dec 2008
231
5
18
meni samsung omnia zelo hitro žere baterijo.ko imam vklopljeno navigacijo extremno hitro, ko pa je izklopljena pa zmerno ampak še vedno prehitro.baje da obstajajo neke fore za zmanjšanje porabe?jo kdo pozna?