Poraba električne energije

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Imam eno vprašanje za električne majstre.
Pa da prvo navedem nekaj dejstev...
Imama dvosobno stanovanje, veliko 75m2. Uporabljama varčne žarnice, od aparatov pa imama hladilnik z zamrzovalnikom (A+, 274Kwh/leto), električni štedilnik s steklokeramično ploščo (A), pralni stroj (A+), bojler 80l (vedno na ECO, ali pa na minimum), mikrovalovka, TV, mali radio, 2 laptopa, likalnik, ki se uporablja tedensko, nekaj manjših gospodinjskih pripomočkov (mikser, paličnjak, mesoreznica).

Problem oz. vprašanje je pa sledeče... Ali je tole realno, da sva porabila v 12 mesecih 3883 KwH elektrike (dobrih 500 eur)? Ker meni se tole zdi absolutno preveč....
Za primerjavo, moj tast ima več kot za polovico manjšo porabo elektrike v hiši, v kateri ima še zraven podnajemnike (3 članska družina), ki imajo prav tako vse aparate. Zraven hiše pa ima še delavnico, v kateri dnevno nekaj dela (cirkularka, vrtalniki, brusilke, "hobl mašina", rezkar, stružnica...)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Itak da je normalno .. 500 EUR na leto je 40 EUR na mesec, kar je realna cifra glede na to da uporabljaš tako za kuhanje kot gretje vode štrom! Brez tistega bi načeloma bila poraba pol manjša.

Tast pa ima majhno porabo za oz. skoraj nenormalno, sploh če kuha in greje vodo za vse tiste osebe na elektriko. Verjetno ima kaj vezano mimo števca!
evil.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Ti imaš normalno porabo, tast pa podnormalno. Največji porabnik je pri tebi el. štedilnik, računaj, da ima vsaka "plata" na štedilniku od 1-2KW.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
pomoje res pokuriš malo preveč. jest pokurim malo manj, ampak imam potratno staro zmrzovalno skrinjo

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Poraba se mi zdi v mejah normale.
Bojler ti pokuri okoli 2500 kWh elektrike na leto, raje kaj več.
Imam pa tast izredno nizko porabo.

Elektro podjetja občasno pošljejo kakšno informativno tabelo koliko naj bi porabila družina glede na število članov in tip porabnikov (bojler, kuhanje, sušilec, klima, ogrevanje stanovanja...). Po občutku (glede na to kam sem uvrščal sebe) je tvoja poraba v zlati sredini. Moja je pa malo podpovprečna.

Npr. moja poraba: 170 kWh/mesec + 10 kWh/mesec sušilec za perilo + 180 (poleti) 240 (pozimi) kWh/mesec 50 l bojler. Kuhanje na plin. Star hladilnik z zmrzovalnim delom porabi cca 65 kWh/mesec (od 170-tih) - menjava (za takega kot tvoj) ekonomsko ni opravičljiva.

Lp,
Peter

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Ti imaš normalno porabo, tast pa podnormalno. Največji porabnik je pri tebi el. štedilnik, računaj, da ima vsaka "plata" na štedilniku od 1-2KW.
To bi bilo res, če bi kuhal 10 ur na dan.

Sem zadnjič meril koliko sem porabil s sesalcem (1500 W). Sesal sem stanovanje, veliko stopnišče, klet, vse zelo natančno ..., poraba je bila zanemarljiva, 60 W žarnica v enem dnevu porabi več...

Lp,
Peter

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Citat:
Bojler ti pokuri okoli 2500 kWh elektrike na leto, raje kaj več.
Če s to vodo pomivaš še posodo je OK, za samo tuširanje je pa to občutno preveč. Pri nas 4 članska družina porabi za segrevanje vode v bojlerju 50l cca 120kWh/mesec oz.1440kWh/leto.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Včasih imam feeling, da bolj kot varčuješ s štromom, več porabiš... Glede na to, koliko se kuha, pere, pa kako je bojler nastavljen, se mi zdi poraba previsoka. Živiva v dvostanovanjski hiši (dve ločeni stanovanji z dvojnimi podnajemniki) z vmesnim električnim števcem.
Hecno mi je predvsem to, da imajo zgornji najemniki (3 članska družina) centralno ogrevanje na elektriko, pa imajo elektrike za plačat nekaj malega več kot midva. BTW, ogrevanje je na plin.
Tast pa uporablja enofazni tok, morda je zato tako nizko. On sicer ne kuha, steklokeramična se prižge vsak dan zjutraj, potem pa skoraj nič. Ima pa centralno na drva, prav tako bojler vezan na peč. So pa njegovi podnajemniki toliko bolj pridni pri kuhanju (steklok. plošča), pa pranju, el. bojler...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
NI nujno da kaj ven tolčeš, sploh ko enkrat ugotoviš da ti kaki potratni stand by aparati žrejo 100w v stand by (vezani na razdelilc....)
Če imaš novejše potem najbrž ne, meni nek mini stolp žre 20w v stand by ko je prižgan pa 22 w.
zdaj pa računaj... 1/4 štroma ti v takem primeru požrejo aparati v standy by!!!!!!!! (100w*24ur =2,4kwh/dan ti pa imaš
Mogoče sem res pretiraval s porabo, samo če imaš veliko daljincev potem sem mogoče kar blizu...

KOliko tople vode porabite ob kopanju/tuširanju?
To zna biti kar pomemben faktor. NAjbrž je porabite več kot pa jo zavrete na štedilnku
wink-1.gif

Imaš kakšno električno pečico kjer draga rada peče piškote?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
največji porabniki energije so el. grelci..torej pri tebi bojler ter štedilnik...zdajče imata še sušilca potem pa imata kvečjemu nizkoporabo.

Ostali porabniki niso tako drastični v kolikor niso priklopljnenin 24 ur dnevno...kar pa zna biti rahel 'hakelc'...vse te novejše zadeve od inetrneta, telefona do TV-ja imajo zraven 'male škatlice' ki v povprečju vse kurijo 5 - 10 W/h...pa hitro se najdejo kake 3 in se nabira. Le da te zadeve dokaj elegantno rešuješ z izklapljanjem naprav ko jih ne potrebuješ (Torej realno so 16 ur izklopljene, 8 ur pa v stanju pripravljenosti...
Primer teh 'malih porabnikov'..npr. imaš zadevo od enega ponudnika..najprej privlečejo glavno 'škatico', kije stalno vklopljena (In vedno malo topla)...potem potegnejo ven 'škatlico' kije tudi stalno vklopljena, pa tudi stalno topla, potem dobiš eno škatlico za TV...ki je spet stalno vklopljena in stalno topla...pa se nabira. Hkrati imaš TV v pripravljenosti, DVD, reciver, Playstation, računalnik, monitor, tiskalnik...ni da ni..vse pripravljeno na delovanje (Za tistih par ur ko si doma) vsaka reč malo rabi...pa se konec meseca nabere.

Jaz glavnino teh zadev izklapljam na razdelilcu..računalnik posebej (itak ga rabim 2 x tedensko), TV + mašinerijo posebej (ko grem zvečer spat...vklopim predno prižgem TV)...ter tako glavnino 'polovim' in dam na hladno.

Bojler pa sem preko el. timerja nastavil na nočni režim (nizko tarifo)...kuhamo na plin, sušilca pa nimamo oz. ga ne uporabljamo

(noja..pa vseeno imamo 38 EUR mesečno položnico...4 člani, 2 sobno stanovanje)

sad

Guru
24. avg 2007
21.040
9.682
113
Podobno kot ti in dodatno se klima, racuni so po 27 eur mesecno. Po optimizaciji vsega tega sranja.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Samo imate res velike porabe.

Sam imam na štrom vse, od A do Ž. Hladilnik, steklokeramiko, 2xboljer (50L + 5L), klima, rač, tv, receiver, DVD, telefoni,... pozimi ogrevanje na električno peč, ki greje vodo za centralno.

Poraba lani:
7559 kWh

Poraba letos do tega meseca:
5220 kWh

Povprečno imam mesečno od 40-50€, razen v zimskih mesecih, ko zaradi ogrevanja plačujem okoli 100€ (+- 20€ glede na temp.) več. Plačujem mesečno, ker pošiljam stanje.

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Sam imam na štrom vse, od A do Ž. Hladilnik, steklokeramiko, 2xboljer (50L + 5L), klima, rač, tv, receiver, DVD, telefoni,... pozimi ogrevanje na električno peč, ki greje vodo za centralno.
Glede na številke, ki si jih navedel domnevam, da imaš zelo dobro izolirano hišo, ali pa stanovanje v stolpnici ... !?

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Hm

Enosobno mansardno stanovanje, neizolirano (no, kolikor pomaga 3cm po stropu ter 5cm na steni sobe na strani podstrehe), v stari meščanski hiši iz časov Marije Terezije :p

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
2 odrasli + skoraj 4 mesečni dojenček (koliko se letos pere zadnje 4 mesece ne rabm govort?
grin1.gif
)

Pa da še omenim, da ne šparam in ne izklapljam standby naprav, bojlerji vseskozi delajo (razen en do dva tedna letno ko sem na dopustu). Aja, pa do sedaj sem plačeval še butaste faktorje pri elektru, ki jih sedaj nekaj časa ne bom, tako da računam, da bo še malo ceneje use skupaj
smile-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.040
9.682
113
Citat:
Uporabnik medena pravi:
guardy ti pa žena + otrok v enosobnem stanovanju??????? JAO JAO JAO
smile-1.gif
Loool.
rolleyes-1.gif

Ja, sranje a ne. Nimajo vsi bajte in avtov za 50+k EUR in to 25ih. Tako kot baje večina tukaj v virtuali, vsaj sodeč po postih.